Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien syrjintä työelämässä on laissa kielletty ja työnantajilla on lainmukaisia velvoitteita edistää yhdenvertaisuutta ja ennaltaehkäistä syrjintää. Seta tarjoaa tietoa sateenkaari-ihmisten huomioimisesta työelämässä aina kohtaamisesta yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnitteluun.
Sateenkaari-ihmiset ovat vielä monin tavoin näkymättömissä työelämässä. Moni voi varoa kertoa samaa sukupuolta olevasta kumppanistaan tai sukupuolen korjausprosessistaan. Työnantajien etu on, ettei kenenkään työntekijän tarvitse varoa tai pelätä omana itsenään olemista työpaikalla. Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakien velvoitteista voit lukea lisää täällä.
Setan verkkokaupasta ostettavat peruskoulutukset sekä koulutustallenteet käsittelevät monipuolisesti sateenkaari-ihmisten kohtaamista ja tukemista työelämässä. Tutustu koko tarjotaan täällä.
- Sateenkaari-ihmiset työelämässä – miten hyötyä moninaisuudesta? (2021). Koulutuksessa nostetaan esiin moninaisuusnäkökulmaa rekrytoinnissa, normatiivisuutta työyhteisöissä, mikroaggressioita, hyviä käytäntöjä sateenkaari-ihmisten tukemiseksi, johtamis- ja työkulttuurin merkitystä sekä sateenkaarevan moninaisuuden eduja liiketoiminnalle.
- Setan peruskoulutus: Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus. Koulutus kattaa perusasiat seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta, identiteetin kehittymisestä, itsemäärittelyoikeudesta ja yhdenvertaisuudesta sekä Setasta. Koulutus koostuu yhdestä videosta, jonka pituus on 32 min.
- Setan peruskoulutus: Sukupuolen moninaisuus. Koulutus käsittelee syvemmin sukupuolen moninaisuutta, sukupuoli-identiteetin kehittymistä, sukupuolen korjaamista Suomessa sekä itsemäärittelyoikeutta ja yhdenvertaisuutta. Videon kesto on 39 minuuttia.
Räätälöityjä tilauskoulutuksia voi tiedustella koulutustilaus@seta.fi.
Materiaali
Sateenkaariväki työelämässä ja asiakkaina -tietopaketti. Tästä ihmisoikeusjärjestö Setan, Accenturen, IBM:n ja FIBSin kokoamasta tietopaketista löydät tietoa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä sekä niitä koskevasta keskeisestä lainsäädännöstä työelämässä, hlbtiq-sensitiivisestä johtamis- ja työkulttuurista, mainonnasta sekä eduista liiketoiminnalle. Materiaali on julkaistu vuonna 2019.
Tilaa moninaisuudelle! Opas seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuden edistämiseen on tiivis tietopaketti viranomaisille ja eri alojen ammattilaisille, jotka osana omaa työtään kohtaavat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. Oppaassa on osio työelämälle. Opas on julkaistu vuonna 2019.
Opettaja, tunnista oikeutesi häirintätapauksissa
Rehtori, tunnista velvollisuutesi häirintätapauksissa
- Julisteiden värilliset pdf-tiedostot ladattavissa: [opettaja], [rehtori]
- Julisteiden mustavalkotulostukseen sopivat pdf-tiedostot ladattavissa
- Flyerit samoilla teksteillä [opettaja], [rehtori]. Mustavalkoisena: [opettaja], [rehtori]
Materiaalit ovat tuottaneet Sateenkaariopettajat ry ja Vertaisina vihaa vastaan -hanke. Sateenkariopettajat on sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien opettajien ja kasvattajien vertaisyhdistys.Hankkeen tavoitteena on rasismin ja viharikosten puuttumisen tehostaminen vertaisoppimisen keinoin. Sitä ovat toteuttaneet oikeusministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Seta, Centre for Peace Studies (Kroatia) ja Irish Network Against Racism.
Tutkimuksia ja haastatteluja
- Duunitori: ”Voiko ton homon kanssa mennä saunaan?” Asiantuntija kertoo sateenkaari-ihmisten synkästä todellisuudesta työpaikoilla (2023)
- Jukka Lehtonen, Akava Work: Seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuus työelämässä – katsaus 50 viime vuoden kehitykseen (2023)
- Lotte Telakivi, Seta: Oletko kohdannut syrjintää työelämässä? Voit aina ilmoittaa siitä! (2022)
- STTK podcast: Työelämän rajamailla – transihmiset työelämässä (2022)
- Akava: Taitava moninaisuuden johtaminen vähentää vähemmistöjen psykologista kuormaa ja on menestystekijä organisaatiolle (2021)
- TEK: Näin tuet sateenkaarevaa työkaveria (2021)
- Kyselytutkimuksen raportti: Sukupuolivähemmistöjen kohtaaminen työelämässä 2015-2020