Setan tavoitteena on työelämä, jossa sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuus ja hyvinvointi toteutuvat ja yhä useampi voi olla avoimesti oma itsensä. Syrjintään ja häirintään puuttuminen on työnantajan tehtävä.
Suomalainen työelämä vuonna 2022 näyttää sateenkaari-ihmisten näkökulmasta edelleen aika ankealta. Jopa 92 % suomalaisista sateenkaari-ihmisistä on työpaikalla jossain määrin kaapissa seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuoli-identiteettinsä suhteen. Toisin sanoen vain 8 % voi olla täysin avoin työelämässä.
Samaisen tutkimuksen mukaan 14 % vastaajista oli kokenut syrjintää työelämässä edellisvuoden aikana. Yleisesti kielteisiä asenteita sateenkaari-ihmisiä kohtaan oli työelämässä kohdannut usein 19 % vastaajista. Sateenkaari-ihmisiin kohdistuva syrjintä työelämässä jää tosi usein tunnistamatta.x
Kaapissa ei nimittäin tarvisisi olla eikä syrjintää ja epäasiallisia kommentteja tarvitse sietää. Työnantajien vastuulle työelämässä kuuluu syrjintään ja häirintään puuttuminen ja yhdenvertaisuuden edistäminen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslain mukaan. Tätä on muun muassa ajantasaiset tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmat, häirintäohjeet, sateenkaari-ihmiset huomioivat käytännöt ja ilmapiirin kehittäminen. Vinkeistä ja oppaista ei ole puutetta!
Sateenkaarinuoret saattavat olla opinnoissaan avoimia itsestään, mutta joutuvat työelämässä takaisin kaappiin. Myös syrjintää pelätään. Esimerkiksi tuoreessa TEK:n tutkimuksessa tekniikan alan sateenkaariopiskelijoista 46 % pelkää tulevansa urallaan syrjityksi ja 68 % on huolissaan jaksamisestaan. Olisikin tärkeää, että työnantajat puuttuvat viipymättä syrjintätapauksiin ja kertovat sitoutumisestaan sateenkaarevan moninaisuuden huomioimiseen, jotta sateenkaarinuoret löytävät ja luottavat tulevaisuuden työelämään.
Keneen olla yhteydessä?
Aina ei ole helppoa tunnistaa, milloin loukkaava ja epäasiallinen tai jopa väkivaltainen kohtelu tai puhe on viharikos ja milloin se on syrjintää tai häirintää. Yli 30 hengen työpaikan täytyy laatia yhdenvertaisuussuunnitelma.
Jos kuitenkin olet kokenut työpaikalla syrjintää ja häirintää, joka kohdistuu omaan tosiasialliseen tai oletettuun seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin, sukupuolen ilmaisuun tai perhemuotoon, voit tehdä siitä ilmoituksen. Aina ei ole helppo löytää, kuka tämä taho on. Siksi haluamme olla avuksi!
Tee syrjintään ja häirintään liittyen ilmoitus:
- Tasa-arvovaltuutetulle, kun syrjintä ja häirintä perustuu tosiasialliseen tai oletettuun sukupuoli-identiteettiin, sukupuolen ilmaisuun tai kehon sukupuolitettuihin piirteisiin.
- Yhdenvertaisuusvaltuutetulle, kun syrjintä ja häirintä perustuu tosiasialliseen tai oletettuun seksuaaliseen suuntautumiseen, perhe- ja suhdemuotoon tai siihen, että olet aktiivinen sateenkaarioikeuksien puolustaja paitsi silloin, kun kyseessä työelämässä tapahtuva syrjintä ja häirintä
- Työnantajalle suullisesti ja kirjallisesti sekä työpaikan luottamushenkilölle, työsuojeluvastaavalle tai omaan ammattiliittoon
- kun kyse on seksuaaliseen suuntautumiseen tai perhe- ja suhdemuotoon liittyvää työelämässä tapahtuvaa syrjintää ja häirintää TAI
- mikäli toimenpiteisiin syrjivän käytännön poistamiseksi tai häirintään puuttumiseksi ei ryhdytä, ota yhteyttä aluehallintovirastoon, jossa työsuojeluviranomaiset tekevät ilmoituksen poliisille syrjinnästä
- Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalle, mikäli yksityisessä toiminnassa (paitsi yksityis- ja perhe-elämän piiriin kuluvissa asioissa ja uskonnon harjoittamisessa) sekä julkisessa hallinto- ja liiketoiminnassa syrjivän käytännön poistamiseksi ei ryhdytä.
- Eduskunnan oikeusasiamiehelle, kun kyse on viranomaisen (virkamiehen, viranhaltijan) laiminlyönneistä turvata perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen.
Seta toimii sinnikkäästi ja rohkeasti syrjintään ja häirintään puuttumiseksi myös työelämässä, mutta emme voi puuttuvista resursseista johtuen antaa juridista apua ja auttamismahdollisuudet yksittäisissä syrjintätapauksissa ovat heikot. Olemme vaatineet, että yhdenvertaisuusvaltuutettu saisi myös oikeuden ajaa työelämän syrjintätapauksia samoin kuin tasa-arvovaltuutettu.
Sen sijaan koulutamme, tuotamme materiaalia, jaamme tietoa ja keräämme tietoa syrjintäkokemuksista vaikuttamistyön tueksi. Voisimme kuitenkin tehdä vieläkin enemmän!
Pitkäjänteinen ja kattavampi työ syrjinnän poistamiseksi vaatii siis myös pitkäjänteistä tukea. Auta Setaa poistamaan syrjintää lahjoittamalla tänään tai ryhdy kuukausilahjoittajaksi!
Lotte Telakivi
Setan nuorisotyön vaikuttamisen asiantuntija
Lue myös:
- Setan vinkit ja oppaat työelämän yhdenvertaisuuden lisäämiseksi
- Varapuheenjohtaja Pekka Rantalan blogi: Homo on liian monelle edelleen kirosana
- Duunitori: ”Voiko ton homon kanssa mennä saunaan?” Tällainen syrjintä on arkea suomalaisilla työpaikoilla
Aiheesta keskustellaan Helsinki Pridessä ammattijärjestöjen yhteisessä keskustelussa, johon osallistuu pääsihteeri Kerttu Tarjamo.