Vihaan perustuvat teot ovat viharikoksia ja vihapuhetta. Osa vihaan perustuvista teoista on rikoksia. Näitä ovat esimerkiksi kunnianloukkaus tai laiton uhkaus sekä kiihottaminen kansanryhmää, kuten sateenkaari-ihmisiä, vastaan. Osa taas on tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslakien mukaista häirintää tai syrjintää.
Viharikos tarkoittaa mitä tahansa rikosta, joka kohdistuu ihmiseen sen takia, että rikoksen uhri kuuluu johonkin vähemmistöryhmään, kuten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön. Viharikoksen peruste eli motiivi on vihamielisyys tai ennakkoluulot toista ihmistä tai ihmisryhmää kohtaan. Viha kohdistuu tällöin henkilön seksuaalisen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin, sukupuolen ilmaisuun, kehon sukupuolitettuihin piirteisiin tai suhde-/perhemuotoon. Viharikoksen perusteena voi olla samaan kaksi eri ominaisuutta, kuten sukupuolen ilmaisu ja ihonväri.
Tyypillisimmin viharikokset sateenkaari-ihmisiä kohtaan ovat uhkauksia ja pahoinpitelyjä. Viharikoksen määritelmä täyttyy jo silloin, jos tekijä olettaa uhrin kuuluvan sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöihin. Täten uhrin todellisella identiteetillä ei ole merkitystä. Vihamotiivi on rangaistuksen koventamisperuste yksilöön kohdistuvissa rikoksissa. Rangaistuksen koventamisperuste ei koske kiihottamisesta kansanryhmää vastaan tai syrjintää, joissa sateenkaarevuus on jo erikseen otettu huomioon.
Lue lisää: Oikeusministeriön esite viharikoksista sateenkaari-ihmisille 2021
Vihapuheella tarkoitetaan viestintää, joka ruokkii vihaa yksilöä tai ryhmää kohtaan. Vihapuhe voi ilmetä esimerkiksi kirjoituksina, kuvina, symboleina, musiikkina, piirroksina ja elokuvina. Vihapuheella ei kuitenkaan tarkoiteta mitä tahansa vihaisuutta tai suuttumusta ilmaisevaa tekstiä. Pääsääntöisesti vihapuheen tunnistaa siitä, että se todennäköisesti aiheuttaa huomattavaa haittaa henkilölle tai ryhmälle, joka ei välttämättä pysty puolustamaan oikeuksiaan kyseiseltä hyökkäykseltä ja sen seurauksilta.
Vihapuheen juuret ovat ihmisten eriarvoisuudessa, syrjivissä asenteissa, ennakkoluuloissa ja stereotypioissa. Vihapuhe kytkeytyy usein vallankäyttöön, jossa pyritään vaientamaan yksilöitä tai ihmisryhmiä tiettyjen ominaisuuksien, kuten sukupuolen tai seksuaalisen suuntautumisen perusteella.
Vihapuheelle ei ole yhtenäistä kansainvälisesti hyväksyttyä määritelmää. Euroopan neuvoston ministerikomitean mukaan vihapuhe kattaa ”kaikki ilmaisumuodot, jotka levittävät, yllyttävät, edistävät tai oikeuttavat etnistä vihaa, ulkomaalaisvastaisuutta, antisemitismiä tai muuta vihaa, joka pohjautuu suvaitsemattomuuteen. Tämä koskee niin aggressiivista suvaitsematonta kansallismielisyyttä kuin vähemmistöjen, siirtolaisten ja siirtolaistaustaisten ihmisten syrjintää ja vihamielisyyttä heitä kohtaan” (EOC suositus R 97 (20) 1997).
Vihapuhe on yksi suullisen väkivallan muoto. Vihapuhetta ovat häirintä ja kiusaaminen (esimerkiksi homottelu, tahallinen väärinsukupuolittaminen, vanhan nimen eli deadnamen käyttäminen), halventaminen, vahingoittamistarkoituksessa levitetyt juorut tai syrjäyttäminen tai työ-/harrasteyhteisöistä ns. ulos savustaminen. Verkkokiusaaminen on häirintää ja kiusaamista internetin eri kanavien kautta.
Häirintä voi yhdenvertaisuuslain mukaan kohdistua yksilön lisäksi ihmisryhmään. Kun käyttäytymisellä luodaan seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvä halventava, nöyryyttävä, uhkaava, vihamielinen tai hyökkäävä ilmapiiri, voi siitä tehdä ilmoituksen riippumatta omasta identiteetistä tai kohdistuuko häirintä itseen.
Vihapuhetta on myös sellainen viestintä, jota voidaan pitää haitallisena, vaikka se onkin sananvapauden suojaamaa. Vaikkei tällainen puhe täytä rikoksen ja syrjinnän tunnusmerkkejä, voi tällaista viestintää vaatia poistamaan esimerkiksi internetin keskustelupalstoilta moderoinnilla ja säännöillä.
Sananvapautta vai vihapuhetta?
Sananvapaus on keskeinen ihmisoikeus, joka varmistaa sateenkaari-ihmisten oikeuksien toteutumisen laajemmin. Sananvapaus ei kuitenkaan koske vihapuhetta. Sananvapauteen ei kuulu, että voi loukata muiden ihmisten perus- ja ihmisoikeuksia tai luoda uhkaa niiden toteutumiselle.
Euroopan ihmisoikeussopimuksessa sananvapaus määritellään perusoikeudeksi. Sananvapaus on turvattu myös Suomen perustuslaissa. Joskus eri oikeudet ovat vastakkain, jolloin asia ratkaistaan tarkan oikeudellisen harkinnan kautta. Sanavapaus sisältää vapauden mielipiteeseen, samoin kuin vapauden tiedon ja ajatusten levittämiseen ja vastaanottamiseen alueellisista rajoista riippumatta ja viranomaisten tähän puuttumatta.
Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaan sananvapauteen kuuluu kuitenkin velvollisuuksia ja vastuuta. Siksi sananvapautta voidaan myös rajoittaa. Syitä rajoittamiseen voivat olla esimerkiksi yleinen turvallisuus, rikollisuuden estäminen tai muiden henkilöiden maineen tai oikeuksien turvaaminen.
Vihapuheeseen on aina puututtava, myös verkossa. Facebook, Microsoft, Twitter ja YouTube ovat allekirjoittaneet Euroopan komission käytännesäännöt verkossa esiintyvän laittoman vihapuheen torjumiseksi. Myöhemmin myös muut verkon sosiaaliset palvelut ovat sitoutuneet käytännesääntöihin. Käytännesäännöt luovat allekirjoittaneille velvollisuuden poistaa laittomaksi merkitty sisältö alustoiltaan.
Suomessa Journalistin ohjeiden yhteydessä olevan liitteen Yleisön tuottama aineisto tiedotusvälineiden verkkosivuilla mukaan toimitusten tulee estää yksityisyyden suojaa ja ihmisarvoa loukkaavien sisältöjen julkaiseminen sekä poistaa verkkosivuiltaan“syrjinnän lisäksi ihmisarvoa loukkaavat esimerkiksi väkivaltaan yllyttävät sekä yksilöön tai kansanryhmään kohdistuvat vihaa lietsovat sisällöt”. Yleisölle on varattava mahdollisuus ilmoittaa toimitukselle asiattomasta sisällöstä niin, että ilmoittaja saa siitä vahvistuksen.
Suomen rikoslaki suojaa sateenkaari-ihmisiä vihapuheelta
Kunnianloukkaus (Rikoslaki 24:9) tarkoittaa tekoa, jossa henkilö “esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa tai kärsimystä loukatulle tai muuten halventaa toista. Sateenkaari-ihmisten kohdalla tämä tarkoittaa tekoa, jossa uhataan, panetellaan ja solvataan sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöön kuuluvaa henkilöä. Kunnianloukkaukseksi lasketaan myös tilanteet, joissa sateenkaari-ihmiseen kohdistuvaa väkivaltaa pidetään hyväksyttävänä ja toivottavana. Törkeästä kunnianloukkauksesta puhutaan silloin, kun teko kohdistuu henkilön seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identiteettin, sukupuolen ilmaisuun tai kehon sukupuolitettuihin piirteisiin.
Laiton uhkaus (Rikoslaki 25:7) tarkoittaa toisen uhkaamista rikoksella sellaisissa olosuhteissa, että uhatulla on perusteltu syy omasta tai toisen puolesta pelätä henkilökohtaisen turvallisuuden tai omaisuuden olevan vakavassa vaarassa. Aseella uhkaaminen on esimerkiksi laiton uhkaus. Törkeä laiton uhkaus on sellainen, joka kohdistuu henkilön seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoli-identiteettin, sukupuolen ilmaisuun tai kehon sukupuolitettyihin piirteisiin.
Kiihottaminen kansanryhmää vastaan (Rikoslaki 11:10) tarkoittaa tekoa, jossa levitetään tietoa, mielipiteitä tai muu viesti, jossa uhataan, panetellaan tai solvataan sukupuoli- tai seksuaalivähemmistöhin kuuluvia ihmisiä. Tällaisesta teosta on tuomittava sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Sateenkaari-ihmiset ovat kansanryhmä.
Lue lisää: PENin esite vihapuheesta ja verkkohäirinnästä
Näin ilmoitat viharikoksesta ja vihapuheesta sekä syrjinnästä ja häirinnästä
Aina ei ole helppoa tunnistaa, milloin väkivaltainen, loukkaava ja epäasiallinen kohtelu tai puhe on viharikos ja milloin syrjintää tai häirintää.
Tärkeää on tehdä ilmoitus mille tahansa viranomaiselle, jotta prosessi suojelun ja oikeuden saamiseksi voi alkaa ja saat lisätietoa mitä vaihtoehtoja sinulla on ja minne olet jatkossa yhteydessä. Et ole yksin!
Tee viharikoksesta rikosilmoitus millä tahansa poliisiasemalla tai verkossa.
Rikosilmoitusta tehdessäsi:
- Kerro mikä rikos on kohdistunut sinuun tai mitä rikosta olet todistanut
- Mainitse, että rikos on tapahtunut vihamotiivilla kohdistuen seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin, sukupuolen ilmaisuun, kehon sukupuolitettuihin piirteisiin tai sateenkaariperhemuotoon tai
- Ilmaise rikoksen tapahtuneen siksi, että olet tai sinun oletetaan olevan homo, lesbo, bi/panseksuaali, transsukupuolinen, muunsukupuolinen tai muutoin ei-binäärinen, transvestiitti tai intersukupuolinen, sinulla on sateenkaariperhe tai muutoin kuulut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin.
Vihamotiivista kertominen on tärkeää, sillä rikoksesta seuraavaa rangaistusta voidaan koventaa, jos kyseessä on viharikos. Kiireellisissä tilanteissa, jossa sinuun kohdistuu edelleen väkivallan tai muuta uhkaa, soita yleiseen hätänumeroon 112. Jos et halua tehdä rikosilmoitusta yksin, voit saada Rikosyhripäivystyksestä tukihenkilön mukaasi. Lue myös miten rikosprosessin tulisi edetä täältä.
Tee kunnianloukkauksesta ja laittomasta uhkauksesta rikosilmoitus.
Tee kiihottamisesta kansanryhmää vastaan rikosilmoitus.
Tee syrjintään ja häirintään liittyen ilmoitus:
- Tasa-arvovaltuutetulle, kun syrjintä ja häirintä perustuu tosiasialliseen tai oletettuun sukupuoli-identiteettiin, sukupuolen ilmaisuun tai kehon sukupuolitettuihin piirteisiin.
- Yhdenvertaisuusvaltuutetulle, kun syrjintä perustuu tosiasialliseen tai oletettuun seksuaaliseen suuntautumiseen, perhe- ja suhdemuotoon tai siihen, että olet aktiivinen sateenkaarioikeuksien puolustaja. Tee ilmoitus häirinnästä, kun se kohdistuu omaan tai ihmisryhmän seksuaaliseen suuntautumiseen, perhe- ja suhdemuotoon.
- Työelämässä työnantajalle suullisesti ja kirjallisesti sekä työpaikan luottamushenkilölle, työsuojeluvastaavalle tai omaan ammattiliittoon.
- Jos kyseessä on seksuaaliseen suuntautumiseen perustuva syrjintä ja häirintä eikä toimenpiteisiin syrjivän käytännön poistamiseksi tai häirintään puuttumiseksi ryhdytä, ota yhteyttä aluehallintovirastoon tai yhdenvertaisuusvaltuutettuun.
- Jos kyseessä on sukupuoli-identiteettiin, sukupuolen ilmaisuun tai kehon sukupuolitettuihin piirteisiin perustuva syrjintä ja häirintä eikä toimenpiteisiin syrjivän käytännön poistamiseksi tai häirintään puuttumiseksi ryhdytä, ota yhteyttä tasa-arvovaltuutettuun.
- Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnalle, mikäli yksityisessä toiminnassa (paitsi yksityis- ja perhe-elämän piiriin kuluvissa asioissa ja uskonnon harjoittamisessa) sekä julkisessa hallinto- ja liiketoiminnassa syrjivän käytännön poistamiseksi ei ryhdytä.
- Eduskunnan oikeusasiamiehelle, kun kyse on viranomaisen (virkamiehen, viranhaltijan) laiminlyönneistä turvata perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen.
Ilmianna verkossa oleva vihapuhe palvelun ylläpidolle. Jos vaikuttaa siltä, että ilmianto käsitellään automaattisesti keinoälyllä ja se hylätään aiheettomana, tee uudelleenkäsittelypyyntö. Voit kertoa nimellä tai nimettömästi myös poliisille verkossa olevasta vihapuheesta, jonka epäilet täyttävän rikoksen tunnusmerkit nettivinkki-lomakkeella.
Raportoi tiedotusvälineiden verkkosivuilla olevasta vihapuheesta päätoimittajalle tai tiedotusvälineen verkkosivuilla tarjottuun numeroon tai osoitteeseen.
Seta ei tarjoa neuvontaa ja lakiapua viharikoksiin ja vihapuheeseen liittyvissä kysymyksissä. Voit kuitenkin aina kertoa myös Setalle viharikoksista ja vihapuheesta sekä syrjinnästä ja häirinnästä sekä siitä, miten asian käsittely eteni ilmoittamisen jälkeen.
Käsittelemme yhteydenotot luottamuksellisesti ja käytämme niitä, kun raportoimme viharikoksista kansainvälisille elimille ja vaikuttamistyössämme. Ole aina yhteydessä oikeaan viranomaiseen tai muuhun tahoon, jotka on lueteltu yllä.
Joissain rikoksissa syytesuoja vanhenee. Mikäli rikos on vanhentunut, voit silti raportoida siitä vähintään Setalle, jotta se tulee näkyväksi.
Lahjoita viharikosten vastaiseen työhömme!
Liian moni sateenkaari-ihminen joutuu pelkäämään vihaa, syrjintää ja väkivaltaa. Pelon, syrjivien asenteiden ja hetero- ja sukupuolinormien vuoksi yhdeksän kymmenestä sateenkaari-ihmisestä ei vieläkään voi elää täysin ulkona kaapista. Tue lahjoittamalla Setaa, jotta voimme kampanjoida laajemmin viharikoksia vastaan ja auttaa saamaan sateenkaari-ihmisille oikeutta ja suojelua vihalta ja väkivallalta.
Lisätietoa
Oikeusministeriössä on vireillä hanke, jonka mukaan rikoksesta määrättävää rangaistusta voitaisiin koventaa, jos teko johtuu uhrin sukupuolesta. Tätä verkkosivua päivitetään lain voimaan astumisen aikaan. Sivua on päivitetty 8.5.2023 yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolakien uudistamisen jälkeen.
Kerttu Tarjamo
valtakunnallisen Setan pääsihteeri
hlbtiq-politiikka ja vaikuttamistyö, kansainväliset asiat, Setan organisaatio
p. +358 50 309 8108
paasihteeri@seta.fi / kerttu.tarjamo@seta.fi