Sateenkaari-ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kuuluu sekä hyvinvointialueiden että kuntien vastuulle.
Jokainen sateenkaari-ihminen tarvitsee sosiaali- ja terveyspalveluita jossain vaiheessa elämäänsä. Aluevaltuustot päättävät siitä, mitä palveluita on tarjolla, ovatko ne yhdenvertaisesti saatavilla, miten hyvin sateenkaari-ihmiset otetaan huomioon ja mitä palvelut maksavat.
Sateenkaari-ihmisille tärkeitä kysymyksiä:
- Kohdataanko minut hyvin ja asiallisesti palveluissa vai joudunko piilottelemaan itseäni?
- Lisätäänkö työntekijöiden osaamista sateenkaari-asioissa?
- Kuullaanko sateenkaari-ihmisiä palveluiden suunnittelussa?
- Tuetaanhan sateenkaarijärjestöjä ja yhteistyötä tehdään myös niiden kanssa?
Hyvinvointialueen vastuulla on järjestää alueensa sosiaali- ja terveydenhuollon perus- ja erityispalvelut siten, että ne ovat myös sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisesti saavutettavissa ja niissä toteutuu sateenkaarisensitiivisyys. Hyvinvointialue järjestää perus- ja erikoissairaanhoidon lisäksi muun muassa äitiys- ja lastenneuvolapalvelut, oppilas- ja opiskelijahuollon, lastensuojelun ja muiden lapsiperheiden sosiaalipalvelut, mielenterveyspalvelut ja vammaispalvelut ja päihdepalvelut.
Hyvinvointialueen toimintaa ohjaavat palvelustrategia ja hyvinvointialuestrategia. Setan tavoitteet hyvinvointialueille ohjaavat näiden strategioiden valmistelua.
Ehdolle alue- tai kuntavaaleissa?
Seta kutsuu kunta- ja aluevaaliehdokkaita sitoutumaan sateenkaarioikeuksien edistämiseen jälleen 2025 käytävissä vaaleissa. Sitoumuskampanjamme käynnistyy ehdokaslistojen hyväksymisen tienoilla. Lisäksi tarjoamme tietoa ja verkostoitumismahdollisuuksia sateenkaareville ehdokkaille sekä myöhemmin syksyllä 2025 luottamustehtäviin valituille.
Tutust: Alue- ja kuntavaali-infoa sateenkaari-ihmisille.pdf
Sateenkaari-ihmiset hyvinvointialueilla
Hyvinvointialueiden tehtävänä on osana julkista valtaa turvata perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen. Tämä tarkoittaa muun muassa ihmisten yhdenvertaisuutta ja sitä, että lapset voivat vaikuttaa heitä itseään koskeviin asioihin. Hyvinvointialueiden tuleekin varmistaa sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuuden toteutuminen järjestämissään palveluissa ja kaikessa toiminnassaan.
Sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuuden toteutuminen edellyttää erityistä taloudellista panostamista ja tiedon lisäämistä sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta ammattilaisten ja päättäjien keskuudessa.
Sote-järjestämislaki edellyttää, että sekä hyvinvointialueet että kunnat tekevät yhteistyötä järjestöjen kanssa. Yhteistyötä tulee tehdä myös sateenkaarijärjestöjen kanssa, ja tukea niiden toimintaedellytyksiä sateenkaari-ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi.
Valtaosassa Suomea sateenkaarierityinen ennaltaehkäisevä yhteisöllinen tuki tai seniori, perhe- ja nuorisotyö on sateenkaarijärjestöjen harteilla.
Yhdenvertaiset palvelut sateenkaari-ihmisille
- Hyvinvointialuestrategiaan kirjataan sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuuden ja hyvinvoinnin vahvistaminen.
- Hyvinvointialueilla huolehditaan riittävästä sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuden osaamisesta palveluissa. Koulutusta järjestetään niin alueen päättäjille kuin työntekijöillekin.
- Hyvinvointialue edistää omassa henkilöstöpolitiikassaan sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuutta.
Sateenkaari-ihmisten ja -järjestöjen osallisuus ja kuuleminen
- Sateenkaari-ihmisiä kuullaan aina hyvinvointialueen asukkaina ja palveluiden käyttäjinä myös nuoriso-, vanhus- ja vammaisneuvostoissa. Kyselyissä tulee huomioida muun muassa useat sukupuolivaihtoehdot ja perheiden moninaisuus. Sateenkaarijärjestöt ovat mukana arvioimassa yhdenvertaisuuden ja saavutettavuuden toteutumista sateenkaari-ihmisten näkökulmasta.
- Hyvinvointialue ja kunnat tukevat avustuksin kaiken kokoisia sateenkaarijärjestöjä, jotka edistävät sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuutta ja hyvinvointia tai tarjoavat sateenkaari-ihmisille suunnattuja ennaltaehkäiseviä palveluita.
- Hyvinvointialuestrategiassa linjataan, miten sateenkaarijärjestöjen toimintaa avustetaan ja mitä resursseja, kuten tiloja, järjestöjen on mahdollisuus käyttää.
Sateenkaarinuorten mielenterveys
- Sateenkaarilapset ja -nuoret ovat erityisen haavoittuvassa asemassa oleva ryhmä, ja heillä on oikeus erityiseen suojeluun. Sateenkaarilapset ja -nuoret kokevat huomattavasti enemmän väkivaltaa ja syrjintää kuin muut saman ikäiset, ja näillä kokemuksilla on vakavia seurauksia esimerkiksi mielenterveydelle.
- Hyvinvointialueiden tulee varmistaa yhdenvertaiset ja oikea-aikaiset mielenterveyspalvelut sateenkaarilapsille ja -nuorille.
- Nuorten mielenterveyspalveluissa on nykyisin huomattavia kuntakohtaisia eroja sateenkaarinuorten sensitiivisessä kohtaamisessa sekä esimerkiksi oppilashuollon kyvyssä vastata sateenkaarinuorten pahoinvointiin. Sosiaali- ja terveyspalveluiden keskittäminen mahdollistaa osaamisen vahvistamisen alueellisesti. Hyvinvointialueet varmistavat, että palveluiden välinen yhteistyö on sujuvaa, tarkoituksenmukaisesti yhteensovitettua ja yhdenvertaista.
- Korona on syventänyt sateenkaarilasten ja -nuorten kokemaa kuormitusta. Jo ennestään syvien hyvinvointierojen kuromiseen tulee puuttua viipymättä. Hyvinvointialueiden tulee välittömästi varmistaa yhdenvertaisten ja saavutettavien mielenterveyspalveluiden rakentaminen ilman palvelukatkoja.
Tutustu erityisesti: Tietopaketti sateenkaarilapsista ja -nuorista ammattilaiselle. Setan ja THL:n tietopakettiin kuuluu konkreettisia työvälineitä mielenterveyden ja hyvinvoinnin tukemiseen tarjoava nettisivusto. Julkaistu 2022.
Yhteistyö Setan jäsenjärjestöjen kanssa
Etelä-Savon hyvinvointialue: Etelä-Savo Pride ry
Pohjois-Karjalan hyvinvointialue: Pohjois-Karjalan Seta Hobiles ry
Keski-Suomen hyvinvointialue: Jyväskylän Seta ry
Kainuun hyvinvointialue: Kainuun Seta ry
Kymenlaakson hyvinvointialue: Kymenlaakson Seta ry
Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Lahden Seta ry
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue: Länsi-Uudenmaan Sateenkaariyhdistys
Seta Lapin hyvinvointialue: Meri-Lapin Seta ry & Rovaniemen Seta
Keski-Uusimaan hyvinvointialue: Mäntsälän Seta ry
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue: Oulun Seta ry & Oulu Pride ry
Pohjois-Savon hyvinvointialue: Pohjois-Savon Seta ry
Itä-Uusimaan hyvinvointialue: Porvoon Seta ry
Pirkanmaan hyvinvointialue: Pirkanmaan Seta Sinuiksi ry
Etelä-Karjalan hyvinvointialue: Saimaan Seta ry
Satakunnan hyvinvointialue: Satakunnan Seta ry
Varsinais-Suomen hyvinvointialue: Turun seudun Seta ry
Vaasa Pohjanmaan hyvinvointialue: Vaasan Seta ry
Puuttuvien hyvinvointialueiden osalta voi olla yhteydessä valtakunnalliseen Setaan, jonka yhteystiedot alla.
Lisätietoja
Kerttu Tarjamo, sateenkaari-ihmisten perusoikeudet, sateenkaarijärjestöt ja osallisuus
p. +358 50 309 8108
paasihteeri@seta.fi
Eliisa Alatalo, yhteydet alueellisiin jäsenjärjestöihin
p.+358 50 572 3259
eliisa.alatalo@seta.fi