Hyväksytty Setan edustajakokouksessa 25.11.2018.
Seta on ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestö, jonka toiminta perustuu ihmisoikeuksiin ja itsemääräämisen ja itsemäärittelyn kunnioitukseen, normitietoisuuteen ja intersektionaalisuuteen. Seta on myös sosiaalialan järjestö, joka edistää jäsenjärjestöjen ja Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen kautta sateenkaari-ihmisten hyvinvointia yhdessä julkisen ja kolmannen sektorin sekä yritystoimijoiden kanssa.
Seta ei ole yhden asian liike tai etujärjestö. Seta edistää ihmisoikeuksien toteutumista moniäänisesti ja laajasti sekä tukee ihmisoikeusnormien vahvistumista yleisesti. Seta keskittyy ihmisoikeustyössään poistamaan eriarvoisuutta, joka koskee seksuaalista suuntautumista, sukupuoli-identiteettiä, sukupuolen ilmaisua, kehon sukupuolitettuja piirteitä sekä perhe- ja rakkaussuhteita. Jokaiselle kuuluu oikeus määritellä itse seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli tai perhe- ja läheissuhteet. Seta on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton järjestö, joka vaikuttaa sekä suoraan että parlamentaarisesti puolueiden kautta lainsäädännön, oikeuskäytäntöjen, asenteiden ja normien muuttamiseksi.
Setan toiminta jakaantuu ihmisoikeustyöhön, asiantuntija- ja koulutuspalveluihin, nuoriso- ja seniorityöhön sekä jäsenjärjestöjen kehittämiseen. Setan osana toimii Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus, joka toimii asiantuntijana ja tarjoaa tuki- ja neuvontapalveluita sukupuoltaan pohtiville, transihmisille, intersukupuolisille ja heidän läheisilleen.
Seta kokoaa yhteen sateenkaarijärjestöjä ja -toimijoita koko Suomessa. Seta on vastuussa toiminnastaan ensisijaisesti jäsenilleen, joita ovat jäsenjärjestöt. Seta pyrkii kokoamaan uutta toimintaa yhteisen nimen alle. Toiminnassa korostetaan solidaarisuutta, yhteistyötä ja yhtenäisyyttä. Setaan liitytään jäseneksi liittymällä johonkin jäsenjärjestöistä. Seta toimii jäsenten yhdyssiteenä ja kattojärjestönä tarjoten jäsenilleen koulutusta, tukea ja neuvontaa ja resursseja. Alueellisesta ja paikallisesta toiminnasta vastaavat alueelliset ja paikalliset jäsenjärjestöt. Setan toimintakieli on suomi. Järjestö pyrkii huomioimaan toiminnassaan ja tiedotuksessaan myös kohderyhmänsä tarpeen esimerkiksi ruotsin-, saamen-, englannin-, venäjän-, selko- ja viittomakieliseen palveluun.
Setan toiminta on avointa kaikille, jotka haluavat edistää sateenkaari-ihmisten oikeuksien toteutumista ja allekirjoittavat nämä toimintaperiaatteet. Seta ei hyväksy toiminnassaan rasistisia tai muutoin ihmisarvoa polkevia näkemyksiä. Ihmisoikeuksien ajamista ei voida perustella ennakkoluulojen lietsomisella muita ihmisiä kohtaan. Tämä periaate tuodaan esille myös toiminnassa eri sidosryhmien kanssa.
Seta pyrkii saavutettavaan toimintakulttuuriin ja lisäämään jäsentensä ja niiden henkilöjäsenten sekä luottamushenkilöiden, työntekijöiden ja vapaaehtoisten osallisuutta ja toimintamahdollisuuksia. Saavutettavuus ymmärretään laajasti: jokaisella tulee olla mahdollisuus osallistua yhdenvertaisesta Setan toimintaan riippumatta toimintakyvystä tai sosioekonomisesta asemasta.
Setan sääntömääräisenä tehtävänä on edistää yhdenvertaisuuden, ihmis- ja perusoikeuksien sekä hyvinvoinnin toteutumista riippumatta ihmisten seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta tai kehon sukupuolitettuja piirteitä ja että sateenkaari-ihmiset voivat elää avoimesti omana itsenään. Seta pyrkii poistamaan yhteiskunnasta niitä rakenteita, jotka ylläpitävät sateenkaari-ihmisiin kohdistuvia ennakkoluuloja, haitallisia normeja ja arvoja, marginalisointia, patologisointia ja eriarvoisuutta.
Seta perustaa ihmisoikeustyössä tarvitsemansa asiantuntemuksen omaan ja jäsenten palvelu-, koulutus- ja kehittämistoimintaan, sateenkaari-ihmisten kokemuksiin, tietoon ja palautteeseen, uuteen tutkimustietoon sekä kotimaisissa ja kansainvälisissä vaikuttamisverkostoissa kertyvään osaamiseen.
Seta on vastuussa myös rahoittajilleen, lahjoittajilleen ja yhteistyökumppaneilleen.
Nämä toimintaperiaatteet sitovat kaikkia Setan nimissä toimivia jäseniä, luottamushenkilöitä, työntekijöitä ja muita järjestön valtuuttamia edustajia.