Homous tai muu ei-hetero seksuaalinen suuntautuminen ja trans- tai muunsukupuolisuus ovat osa ihmisen luontaista moninaisuutta eikä niitä voi ulkoapäin muuttaa toisiksi. Sateenkaari-ihmisyys ei ole sairaus tai poikkeavuus. Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten painostaminen muuttumiseen, identiteetin tukahduttamiseen tai kieltämiseen on epäeettistä ja terveydelle haitallista.
Eheyttämistoiminta tai niin kutsutut konversioterapiat ja muut toimenpiteet, joissa pyritään muuttamaan homot ja muut seksuaalivähemmistöt heteroiksi tai transihminen cis-sukupuoliseksi, on Suomessa jo kielletty terveysalan ammattilaisilta. Valvontaviranomainen Valvira on katsonut, että niin kutsuttu eheytystoiminta on lääketieteen ulkopuolella olevaa vaihtoehto/uskomushoitoa. Eheyttämistoiminta ja -puheet katsotaan yleisesti epäeettisiksi ja seksuaalioikeuksia loukkaavaksi toiminnaksi, jolloin niihin tulee puuttua myös kouluissa ja harrastuksissa.
Eheyttämistoiminnalla on kielteisiä vaikutuksia niin mielenterveyteen, ihmissuhteisiin, seksuaaliseen suuntautumiseen ja/tai sukupuoli-identiteettiin kuin seksuaaliseen hyvinvointiinkin. Vaikutukset voivat olla pitkäaikaisia ja näkyä hankaluuksina opinnoissa, työllistymisessä ja yhteiskunnallisessa osallistumisessa. Eheyttämistoimet vaikuttavat kielteisesti myös uskonnollisuuden tai hengellisyyden toteuttamiseen.
Osa ihmisistä hakeutuu eheyttämistoiminnan pariin itse monista eri syistä. Tukea omaan identiteettityöhön on myös mahdollista saada muualta, kuten Sinuiksi-palvelusta.
- Jos olet joutunut terveyspalveluissa eheyttämistoimien kohteeksi, voit tehdä ammattilaisesta kantelun Valviraan tai aluehallintovirastoon.
- Jos olet joutunut koulussa tai harrastuksissa eheyttämistoiminnan kohteeksi, ole yhteydessä koulun rehtoriin tai harrastuksen järjestäjään, ja tarvittaessa Setaan.
- Jos olet joutunut eheyttämistoiminnan kohteeksi uskonnollisessa yhteisössäsi, hakeudu tukipalveluiden piiriin.
Tukipalvelut
Uskontojen uhrien tuki ry (UUT) tarjoaa vertaistukea seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajille suunnatuissa ryhmissä, jotka tapaavat sekä kasvokkain Helsingissä että etänä. Lisäksi tarjolla on paljon muita vertaistukiryhmiä eri taustoista tuleville. Kaikista ryhmistä löytyy lisää tietoa täältä: https://www.uskontojenuhrientuki.fi/loyda-tukea/vertaistukiryhmat/
Sinuiksi-palvelu antaa ammatillista neuvontaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville ja identiteettiään pohtiville ihmisille sekä heidän läheisilleen. Yhteydenoton aiheita voivat olla seksuaalinen suuntautuminen, seksi ja seksuaalisuus, sukupuoli-identiteetti sekä sukupuolen ilmaisu. Tarjolla on puhelinpäivystys, anonyymi kysymyspalsta, tapaaminen työntekijän kanssa sekä vertaistuki: www.sinuiksi.fi
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus tarjoaa tukea ja neuvontaa sukupuolivähemistöihin kuuluville ja sukupuoltaan pohtiville. Palvelu voi sisältää neuvontaa, tukea, terapeuttista keskusteluapua ja välitehtäviä joko videoyhteydellä, puhelimitse tai sähköpostilla. Osaamiskeskuksen yksilötuki ja vertaisryhmät verkkosivuillamme. Omahoitomateriaali tukee hengelliseen yhteisöön kuuluvien sukupuolivähemmistöjen identitteettityötä.
Sateenkaariyhdistys Malkuksen Voimavaraksi-hanke tarjoaa keskustelutukea ja vertaistukea hengellisiin yhteisöihin kuuluville sateenkaari-ihmisille.