Seta toteuttaa hankkeita, projekteja ja kampanjoita vuosittain erillisrahoituksella yksin tai yhteistyökumppaneiden kanssa. Tältä sivulta löydät merkittävimmät päättyneet hankkeet ja projektit sekä niihin liittyviä materiaaleja. Käynnissä olevat hankkeet, projektit ja kampanjat löydät valikosta.
Käynnissä olevat hankkeet
Voi ja saa! Setan järjestökehittämishanke (2022–2024) tarjoaa tietoa ja tukea sateenkaarijärjestötoimintaan. Hankkeen tuotokset löytyvät Järjestö-osiosta (työkalupakki, opas vapaaehtoiselle).
Sense of belonging -hanketta (1.9.2023–31.8.2026) toteuttavat Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus, Helsingin Diakonissalaitoksen Vamos ja Helsinki Pride -yhteisö ry. Hankkeen rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+). Hankkeen tarkoituksena on edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien 16–29-vuotiaiden nuorten yhdenvertaisuutta ja osallisuutta vahvistamalla heidän toimijuuttaan ja työ- ja toimintakykyään.
Vertaisina vihaa vastaan -hanke | Peer Action Against Hate – project (alkanut keväällä 2023) on oikeusministeriön asettama hanke, joka tehostaa rasismiin ja viharikoksiin puuttumista vertaisoppimisen kautta. Hankekumppaneina ovat Setan lisäksi sosiaali- ja terveysministeriö, Centre for Peace Studies (Zagreb, Kroatia) ja Irlannin rasismin vastainen verkosto (INAR). Vertaisina vihaa vastaan -hanke on saanut rahoitusta Euroopan komission Citizens, Equality, Rights and Values –rahoitusohjelmasta (CERV).
Päättyneet hankkeet
Sateenkaarinuorten hyvinvointihanke ja verkkonuorisotalo Loiste (2021-2023)
TIKA-hanke
Kolmivuotinen (2018-2020) Tukea intersukupuolisille, keinoja ammattilaisille (TIKA) -hanke edisti intersukupuolisten ihmisten näkyvyyttä ja ihmisoikeuksia koko Suomessa.
TIKA -hanke tuotti koulutusmateriaaleja, animaatioita lapsille ja koko perheelle, oppaita is-nuorille ja is-lasten perheille, sekä järjesti seminaareja ja kokosi valtakunnallista ja kansainväistä asiantuntijaverkostoa. Intersukupuolisten ihmisten oman äänen esiin nostaminen on ollut merkittävä osa hankkeen toimintaa. Tutustu hankkeen tuottamiin materiaaleihin ja haastatteluihin sivun alaosasta. Materiaalit löydät tältä sivulta.
Rainbow Rights
Rainbow Rights -hanke kehitti kuntien yhdenvertaisuussuunnittelua, lisäsi tietoisuutta sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen yhdenvertaisuudesta paikallistasolla, edistu EU-jäsenmaiden välistä yhteistyötä yhdenvertaisuuden edistämisessä sekä kartoitti sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten kokemaa moniperusteista syrjintää. Hanketta koordinoi Oikeusministeriö ja sitä toteuttavat Setan ohella LGL – Lithuanian Gay League, Suomen Kuntaliitto ja Sosiaali- ja terveysministeriö.
Rainbow Rights -hankkeen Kohtaa minut -kampanja näkyi 2018 Turussa, Tampereella, Mikkelissä, Oulussa ja Vaasassa. Kampanjavideot on katsottavissa Setan Youtube-tilillä. Julkisiin tiloihin tarkoitettuja julisteita ja pöytäkolmioita voit tiedustella vielä Setasta.
Tilaa moninaisuudelle! Opas seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuden edistämiseen on hankkeen julkaisema tiivis tietopaketti viranomaisille ja eri alojen ammattilaisille, jotka osana omaa työtään kohtaavat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. Opas on julkaistu vuonna 2019.
Rainbow Rights -hanke sai rahoitusta Euroopan Unionin perusoikeus-, tasa-arvo- ja kansalaisuus -ohjelmasta.
TASOVA – tasa-arvoa aluekehitykseen kehittämis-, koulutus- ja tutkimusprojekti (2016–2019)
TASOVA – tasa-arvoa aluekehitykseen kehittämis-, koulutus- ja tutkimusprojekti kehittää tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyön toimintaedellytyksiä ja osaamista koko Suomessa. Projektin toteuttamisessa ovat mukana keskeiset tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimijat.
Projektilla vauhditetaan tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistymistä ja huomioon ottamista aluekehityksessä ja maakuntien kehittämisessä mm. tukemalla alueellisten toimijoiden verkostoitumista ja yhteistyössä järjestämällä tapahtumia, tietoiskuja ja koulutuksia sekä tavoitteellista vaikuttamistoimintaa.
Aluekehityskysymyksiin painottuvalla tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusasiantuntija -koulutuksella lisätään ammatillista osaamista, jota tarvitaan tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämistyössä. Kaksivuotinen koulutus käynnistyy maaliskuussa 2017 ja se on laajuudeltaan 40 opintopistettä. Koulutukseen valitaan 20 osallistujaa eri puolilta Suomea.
Projektissa tehdään aktiivisesti yhteistyötä myös viranomaisten kanssa tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden huomioimiseksi maakuntahallinnon uudistuksessa sekä parantamalla ja yhdenmukaistamalla seuranta- ja arviointimenetelmiä.
Lisätietoja TASOVA -projektista osoitteesta http://blogs.helsinki.fi/tasova-tasa-arvoa-aluekehitykseen/.
Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä
Setan ja Kulttuuria kaikille –palvelun Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä kulttuuri-, taide- ja viestintähankkeessa tehtiin näkyväksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen (HLBTIQ*) historiaa osana itsenäisen Suomen historiaa, keräsi uutta tietoa vähemmistöjen arjesta ja historiasta, sekä lähestyi taidetta ja kulttuuria queer-näkökulmista. Hanke edisti taide- ja kulttuuritoimijoiden HLBTIQ -tuntemusta, kannusti heitä sisällyttämään HLBTIQ -teemoja perustoimintaansa sekä juhlavuoden ohjelmistoonsa, ja sitä kautta tekemään näkyväksi suomalaista HLBTIQ-historiaa, -taidetta ja -kulttuuria.
Hanke toteutui monikielisenä sekä esteettömänä verkko- ja verkostomuotoisena portaalina, jossa jaettiin työkaluja kohderyhmälle moninaisuuden huomioimiseksi, tiedotettiin HLBTIQ-tapahtumista ja julkaistiin blogikirjoituksia monista hankkeen näkökulmista. Viestintää tehtiin myös omalla Facebook-kanavalla ja Setan ja Kulttuuria kaikille -palvelun kanavissa. Hanke järjesti vuoden aikana 21 tapahtumaa, tuki arkistojen lhbtiq-aineistojen aineistokeruita, tuki Queerkätkö-taideteoksen toteuttamisessa sekä tuotti muistelukortit – sateenkaarihistorian tallentamiseen toimivan menetelmän. Hanke onnistui tavoittamaan laajasti taide- ja kulttuurikentän toimijat sekä muistiorganisaatiot ja lisäämään heidän tietämystään ja osaamistaan lhbtiq-teemojen esiin nostamisessa omassa toiminnassaan.
Hankkeen yhteistyökumppaneita olivat AV-arkki, Kansallisgalleria, Kansallisteatteri, SKS – Suomalainen kirjallisuusseura, SLS – Svenska litteratursällskapet i Finland, Svenska teatern, Työväen Arkisto, YLE Arkivet ja YLE Elävä arkisto sekä Setan jäsenjärjestöt. Hanke sai rahoitusta valtioneuvoston Suomi 100 -määrärahoista, Koneen säätiöltä ja Svenska Kulturfondenilta.
Yhdenvertainen vanhuus -hanke I ja II 2012–2016
Yhdenvertainen vanhuus I oli Seta ry:n, Mummolaakso ry:n ja Suomen Karhut Fin-Bears ry:n kolmivuotinen hanke, jonka tavoitteena on lisätä tietoa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta niin vanhuspalveluissa työskentelevien, alaa opiskelevien kuin kanssaikääntyvienkin keskuudessa. Hankkeen puitteissa koulutetaan, tiedotetaan ja tehdään tutkimusta. Näymme tapahtumissa, oppilaitoksissa ja vanhuspalveluyksiköissä. Projektin toinen kausi jatkui vuoden 2016 loppuun saakka ilman edellä mainittuja yhteistyökumppaneita.
Suvaitsevaisuudesta yhdenvertaisuuteen! -hanke 2012–2013
Hyvinvoiva sateenkaarinuori -tutkimushanke 2013–2014
Hyvinvoiva sateenkaarinuori on Seta ry:n ja Nuorisotutkimusseuran yhteinen kehittämishanke, jonka tavoitteena on parantaa tietämystä lhbtiq-nuorten terveydestä ja elinehdoista Suomessa sekä tuottaa välineitä terveysalan, sosiaalialan ja nuorisoalan ammattilaisille niiden lhbtiq-nuorten tunnistamiseksi ja auttamiseksi, joilla on kohonnut terveysongelmien riski. Tutkimuksen ensimmäinen osa valmistui marraskuussa 2013. Tutustu tutkimusraporttiin Nuorisotutkimusseuran sivuilla.
Katarina Alanko: Mitä kuuluu sateenkaarinuorille Suomessa(2013) [pdf] Ruotsista suomentanut Olavi Kaljunen. 59 s. 2014. Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura, julkaisuja 146, verkkojulkaisuja 72 & Seta, Seta-julkaisuja 23.
ISBN 978-952-5994-52-0 (nid.)
ISBN 978-952-5994-51-3 (PDF)
Julkaisuja (Nuorisotutkimusseura) ISSN 1799-9219
Verkkojulkaisuja (Nuorisotutkimusseura) ISSN 1799-9227
Hur mår HBTIQ-unga i Finland? (2013). [pdf] Ungdomsforskningsnätverket/Ungdomsforskningss ällskapet, publikationer 143, nätpublikationer 68 & Seta, Seta-publikationer 21.
ISBN 978-952-5994-43-8 (PDF)
ISBN 978-952-5994-44-5 (nid.)
Verkkojulkaisusta tehtyä painettua vihkoa suomeksi ja ruotsiksi voi ostaa painokulujen hinnalla Nuorisotutkimusseuran verkkokaupassa.
Tiivistelmä englanniksi.
Tiivistelmä ruotsiksi.
Sateenkaariperhetyön hanke 2006–2008
Hankkeen päämääränä oli, että perhemuotojen moninaisuutta alettaisiin ottaa paremmin huomioon lapsiperheille suunnatuissa palveluissa. Tavoitteena oli luoda tiedollisia, taidollisia ja verkostollisia resursseja perhemuotojen moninaisuuden huomioimiseen julkisen ja kolmannen sektorin sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa. Setan toteuttama, Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama hanke. Hankkeessa syntynyt video Sateenkaariperheen lapsille on julkaistu Setan Youtube-kanavalla. Katso video!
Messiin-hanke 2004–2007
Equal-yhteisöaloitehanke, jonka tavoitteena oli ehkäistä moniperustaista syrjäytymistä mm. liittyen transsukupuolisuuteen tai ei-heteroseksuaaliseen identiteettiin yhdistyneenä hiv-positiivisuuteen tai päihderiippuvuuteen. Toteuttajia olivat Helsingin yliopiston Koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia, A-klinikkasäätiö, Aidstukikeskus ja Seta.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt työelämässä 2002–2004
Equal-yhteisöaloitehanke, jonka tavoitteena oli ehkäistä seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoleen liittyvää syrjintää työelämässä. Projektissa kehitettiin malleja, joilla työelämän käytäntöjä saadaan paremmiksi homo- ja biseksuaalisten henkilöiden sekä transihmisten näkökulmasta. Hankkeen päätoteuttaja oli Helsingin yliopiston sosiologian laitos.
Transihmiset työelämässä -opas [pdf]
Solmuista silmuiksi -hanke 2002–2004
Setan toteuttama, Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama sosiaalipalvelujen kehittämishanke. Lue Helsingin Sanomien juttu aiheen tiimoilta.