Nimilaki uudistui vuoden 2019 alusta. Nimilaissa etunimen muutokseen liittyvät pykälät on muotoiltu väljästi sukupuolen suhteen, mikä on selvä parannus sukupuolivähemmistöjen, kuten transsukupuolisten, muunsukupuolisten, transvestiittien ja intersukupuolisten oikeuksien toteutumisessa. Lain soveltamisessa on viranomaisten mukaan tarkoitus noudattaa varsin vapaata tulkintaa etunimen muutosta koskevien pykälien osalta. Etunimiä voi olla neljä eikä sukupuolineutraalien nimien listasta tarvitse enää huolehtia.
15 vuotta täyttänyt nuori voi hakea nimen muutosta myös itsenäisesti. Lain mukaan, jos 15 vuotta täyttänyt alaikäinen ja huoltaja tai muu laillinen edustaja ovat erimielisiä, on nuoren oma mielipide ratkaiseva.
Sukunimisuoja säilyy uudistuneessa nimilaissa, mutta joitain parannuksia saatiin myös sateenkaaripareille ja sateenkaariperheille. Yhteisille lapsille voi antaa yhteisen yhdysnimen tai täyssisaruksen sukunimen.
Seta keräämien tietojen mukaan nimen muuttamisen odotusaika vaihtelee. Tiedustele Digi- ja väestötietovirastossa käsittelyaikaa. Aiemmin nimenmuutokset käsiteltiin maistraateissa.
Ohje nimen muutokseen
Digi- ja väestötietovirastossa (DVV) on sisäinen ohje nimenmuutosten käsittelyyn, joka on tehty aiemmin maistraateille oikeusministeriön valvonnassa. Seta on kerännyt uuden nimilain voimaan astumisen jälkeen nimeään muuttavien kokemuksia ja kokemukset ovat pääasiassa myönteisiä. Tämä ohje perustuu keskusteluihin nimilain muutosta valmistelleiden viranomaisten kanssa sekä kerättyyn aineistoon (2019).
Kun olet muuttamassa nimeäsi vastaamaan sukupuoli-identiteettiäsi, sen pitäisi onnistua aiempaa helpommin. Ohjeistus koskee transsukupuolisia, muunsukupuolisia, transvestiitteja, intersukupuolisia ja muita sukupuolivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä.
- Muutoksen voi tehdä sähköisesti, jos siihen ei liity viranomaisharkintaa.
- Harkinta tehdään aiempaa useammin DVV:ssä nimilautakunnan sijasta.
- Kun hakemuksen yhteydessä osoitat nimen muutostarpeen liittyvän sukupuoli-identiteettiin, sukupuolen ilmaisuun tai sukupuolen piirteisiin:
- nimi voi olla miehen, naisen, sukupuolineutraali tai kaikkien näiden enintään neljä nimeä sisältävä sekoitus
- sukupuolineutraalien nimien listauksesta ei tarvitse huolehtia
- sukupuolineutraalien nimien lista on kaiken kaikkiaan aika salliva, nimi ei esimerkiksi muutu sukupuolitetuksi, jos sen ”toista sukupuolta” olevien haltijoiden määrä pienenee joksikin aikaa alle viiden
- ei edellytä sukupuolen juridista vahvistamista identiteetin mukaiseksi, ”luotettava osoittaminen” muutoksen tarpeesta riittää
- 15 vuotta täyttänyt voi käyttää itsenäistä puhevaltaa ja hänen kantansa on ristiriitatilanteessa ratkaiseva. Häntä voidaan myös kuulla asiassa yksin, jos huoltavaa tahoa ei tavoiteta.
Heikennykset tai mutoksenkin jälkeen lakiin jääneet epäkohdat:
- Nimen muutos on maksuton vain sukupuolen juridisen vahvistamisen yhteydessä. Yksi nimen muutos maksaa muutoin per kerta 95 €.
- Sukupuoli-identiteetin ”luotettava osoittaminen” vaihtelee Setan keräämien tietojen mukaan viranomaisprosessissa: nimen muutosta hakeneiden transsukupuolisten nimi on toisessa maistraatissa muutettiin pelkällä omalla ilmoituksella nimen muutoksen tarpeesta ja toisilta oli vaadittiin todistusta asiakkuudesta transpolilla, vaikka sitä ei tulisi vaatia. (Tilanne 2019)
- Puhevalta alle 15-vuotiaan nimeä koskevassa asiassa on hänen huoltajallaan tai muulla laillisella edustajallaan. Tämä ei ole lapsen edun mukaista, jos aikuiset eivät tue lapsen identiteettiä.
- Maistraateille laaditussa ohjeessa edellytetään alle 15-vuotiaitten nimenmuutoksissa ammattilaisen, kuten psykologin tai lääkärin lausuntoa nimenmuutoksen tarpeesta. Tällaisesta edellytyksestä ei itse laissa ole mainintaa.
Lainkohdat, jotka vaikuttavat nimenmuutostilanteessa
Ensimmäisessä luvussa (Etunimi) 2 pykälän mukaan (Etunimen harkinnanvaraiset edellytykset):
Etunimeksi voidaan hyväksyä vain nimi, joka:
2) on vakiintunut samalle sukupuolelle;
Nimilaki ei mainitse mahdollisuutta miehelle ja naiselle sukupuolitettujen nimien yhdistelmää, mutta ei sitä myöskään varsinaisesti kiellä. Vain toiselle sukupuolelle vakiintunut nimi voidaan kuitenkin hyväksyä toiselle sukupuolelle vakiintuneeseen nimen kanssa 3§:n 4. kohdan mukaisena poikkeusperusteena.
Pykälän 3 (Poikkeusperusteet) mukaan:
Etunimi, joka ei täytä 2 §:n 1 momentissa säädettyjä edellytyksiä, voidaan kuitenkin hyväksyä:
1) jos nimi on väestötietojärjestelmän tietojen mukaan jo käytössä nimensaajan kanssa samaa sukupuolta olevalla viidellä elossa olevalla henkilöllä;
Lain tulkintaan saamamme tiedon perusteella tätä lainkohtaa ei ole tarkoitus käyttää siten, että uusi sukupuolineutraali nimi muuttuisi sukupuolitetuksi, kun se on viidellä samaa sukupuolta olevalla henkilöllä. Sen sijaan sitä on tarkoitus soveltaa siten, että nimi tulee molempien sukupuolten vapaasti käytettäväksi, kun se on annettu myös viidelle toista sukupuolta olevalle. Lain muotoilu kuitenkin mahdollistaa ensin mainitun poissulkevan tulkinnan. Tämän takia asia on kirjattava sovellusohjeeseenkin:
Lainkohdan tarkoituksena ei ole estää sukupuolineutraalien nimien säilymistä sukupuolineutraaleina.
Uudisnimet vakiintuvat toiselle sukupuolelle vasta pitkän ajan kuluessa. Viiteen elossa olevaan nimenhaltijaan perustuvaa vakiintumisperustetta käytetään vain siihen, että aiemmin sukupuolitettu nimi muuttuu sukupuolineutraaliksi.
4) jos siihen harkitaan olevan muu erityinen syy.
Muu erityinen syy voi olla luotettavalla tavalla esitetty sukupuoli-identiteetti, sukupuolen ilmaisu tai sukupuoleen liittyvä piirre. Nimilain 26 §:n mukaan hakemuksessa tulee esittää perusteet uudelle etu- tai sukunimelle ellei se ole ilmeisen tarpeetonta. Viimeksi lausuttua pitää voida myös käyttää tässä hakijan eduksi.
Mikä riittää luotettavaksi tavaksi sukupuoli-identiteetin osoittamiseksi, jää vielä nähtäväksi.
Pykälän 28 (Ilmoitusten ja hakemusten maksuttomuus) mukaan:
Tämän lain mukaisten maistraatin suoritteiden maksullisuuden ja suoritteista perittävien maksujen suuruuden yleisistä perusteista säädetään valtion maksuperustelaissa (150/1992). Ilmoituksen käsittelystä ei peritä maksua.
Maksua ei kuitenkaan peritä sellaisesta hakemuksesta tehdystä päätöksestä, jonka tarkoituksena on, että:
7) hakija sukupuolen vahvistamisen yhteydessä tai sen jälkeen muuttaa etunimensä vastaamaan sitä sukupuolta, joka hänelle on väestötietojärjestelmästä ja Väestörekisterikeskuksen varmennepalveluista annetun lain (661/2009) mukaan merkitty väestötietojärjestelmään.
Pykäkän 43 (Puhevalta nimeä koskevassa asiassa) mukaan:
Puhevalta alaikäisen nimeä koskevassa asiassa on hänen huoltajallaan tai muulla laillisella edustajallaan.