Aseksuaali henkilö, eli “ace” tai “ässä”, kokee tavallisesti hyvin vähän tai ei lainkaan seksuaalista vetovoimaa toisia henkilöitä kohtaan. Aseksuaalisuus ilmenee monissa muodoissa, eikä ole mitään ainoaa oikeaa tapaa olla aseksuaali. Aseksuaalit voivat kokea muunlaista, esimerkiksi romanttista, emotionaalista ja esteettistä vetovoimaa. Aseksuaali henkilö voi identifioida itsensä myös homoksi, heteroksi tai bi- tai pan-ihmiseksi kokemansa vetovoiman kohteiden sukupuolen mukaan.
Aseksuaalisuus on seksuaalinen suuntautuminen, mutta se ei ole sitä kaikille. Aseksuaalisuus on kattotermi, jonka kirjoon kuuluvat myös esimerkiksi demiseksuaalisuus, harmaa-aseksuaalisuus, apothiseksuaalisuus ja autoseksuaalisuus.
Demiseksuaali = tuntee seksuaalista vetoa vasta kun toiseen on luotu vahva side.
Harmaa-aseksuaali = tuntee seksuaalista vetoa harvoin. Harmaa-aseksuaali saattaa tuntea kuuluvansa johonkin aseksuaalisuuden ja seksuaalisuuden välimaastoon. Esimerkiksi harmaa-aseksuaali saattaa tuntea seksuaalista vetovoimaa, mutta niin harvoin tai vähän, ettei koe tarvetta toimia sen mukaan.
Apothiseksuaali = aseksuaali ja seksin suhteen torjuva (esimerkiksi pelon tai epämiellyttävyyden takia). Seksin suhteen torjuvuus ei ole seksinegatiivisuutta tai seksinvastaisuutta, eikä kannanotto muiden seksuaalisuutta kohtaan.
Autoseksuaali = tuntee seksuaalista vetovoimaa vaan itseään kohtaan, toisin sanoen ei tunne halua sisällyttää toisia henkilöitä seksielämäänsä
Aceflux = henkilö, jonka paikka aseksuaalisuuden kirjolla muuttuu ajan myötä.
Aromanttinen henkilö, eli”aro”, kokee hyvin vähän tai ei lainkaan romanttista vetovoimaa minkään sukupuolen edustajaa kohtaan. Aromanttisuus ja aseksuaalisuus eivät kulje aina käsikädessä: aromanttinen ihminen voi olla seksuaaliselta suuntautumiseltaan mitä vain. Jotkut ihmiset tunnistavat olevansa sekä aromanttisia että aseksuaaleja. Samaistuminen yhteen näistä termeistä ei kuitenkaan tarkoita, että samaistut toiseen.
Lisää tietoa löydät Setan Aseksuaalisuustoimikunnan tietopaketista.
Henri on toiminut Setan aseksuaalisuustoimikunnassa jo kolme kautta. Hän identifioituu heteroromanttiseksi aseksuaaliksi, tarkemmin apothiseksuaaliksi.
Harhakäsitykset aseksuaalisuudesta
Aseksuaalisuus ei ole oma valinta, vain vaihe, sairaus tai tietämättömyyttä, seksinpelkoa tai -vastaisuutta, eikä se luontaisesti korreloi seksuaalista traumaa (=jotkut aseksuaalit ovat kokeneet seksuaalista traumaa, jotkut eivät. Aseksuaalisuus ei ole trauman tuote, vaikka voi olla henkilöjä, jotka ovat identifioituneet aseksuaaleiksi seksuaalisen trauman jälkeen).
Aseksuaalisuus ei automaattisesti tarkoita, ettei henkilö harrasta seksiä tai ettei heillä voisi olla (adoptoituja tai biologisia) lapsia.
Aseksuaali ei ole sama asia kuin antiseksuaali (=seksinvastainen); useimmat aseksuaalit eivät ole antiseksuaaleja, eivätkä kaikki antiseksuaalit aseksuaaleja. Aseksuaali ei myöskään ole sama asia kuin seksin suhteen torjuva; kaikki aseksuaalit eivät ole seksin suhteen torjuvia, eivätkä kaikki seksin suhteen torjuvat ole aseksuaaleja.
Vertaistoiminta
Aseksuaalisuus.fi -Foorumi: https://aseksuaalisuus.fi/foorumi/index.php
Discordissa Ässäin ja Aroin kerhotila: https://discord.gg/FYSkRUfdKT
Facebookissa @Aseksuaalit: https://www.facebook.com/groups/302335393311
Helsingin Kakkukerhon kokoontumisista tietoa Aseksuaalit-ryhmässä Facebookissa
Jodel: @Aseksuaalit
Aseksuaalisuuden kirjon chatit Tukinetissä: https://tukinet.net/ryhmachatit/sinuiksi-chat-aseksuaalisuuden-kirjosta/
Lisää aiheesta
- Aseksuaalisuusviikko 2022 mediatiedote ja ässänuorten haastattelut
- Aseksuaalisuusviikko 26.10–1.11.2020 | Seta ry (2020)
- Haastattelu: Onko aseksuaalisuus seksuaalisuuden poissaoloa? (2019)
- Henri Heinonen: “Nuorempana kuvittelin, että suurehko osa aseksuaaleista haluaisi seksittömän parisuhteen” (2019)
- Ole liittolainen aseksuaaleille -huoneentaulu (2019)
- Savu Rökman: Aseksuaalisuus on kirjava kokonaisuus (2018)
- Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo: Aseksuaalien tarpeet tunnistetaan yhä paremmin (2018)
- Näin ilmoitat syrjinnästä