Setan esitteitä, julisteita ja julkaisuja voi tilata pieniä määriä (enintään 10 kpl) maksutta oman järjestön, nuorisotilan, vastaanoton jne. käyttöön. Lisää materiaalia pdf-muodossa tai videoina löydät Sateenkaaritieto-sivujen alta teemoittain ja kohderyhmittäin.
Materiaaleja voi tilata Tue Setaa! -sivujen materiaalitilaus -osastolta. Materiaaleja voi myös hakea Setan toimistolta Merihaasta, mutta täytäthän tällöin tilauslomakkeen (yhteydenotto info@seta.fi). Sähköpostitse tulleita tilauksia emme käsittele.
Huom! Jos jotakin materiaalia ei ole tilattavissa mainitulta sivustolta, sitä ei ole saatavilla painetussa muodossa.
HUOM! Setan materiaalitilausjärjestelmään kohdistuu ajoittain merkittävää häirintää “hupitilausten” muodossa, minkä johdosta tuotteiden varastot ovat ajoittain loppu. Korjaamme tilanteen seuraavaan arkipäivään mennessä.
Tilattavat materiaalit
Setan esite nuorille (yläkoulu ja toinen aste) seksuaalisen suuntautumisen, sukupuolen ja suhteiden moninaisuudesta, normeista ja oikeuksista (2025). Tilaa maksutta verkkokaupastamme. Pdf-tiedosto ladattavissa ja tulostettavissa täällä.
Opettaja, tunnista oikeutesi häirintätapauksissa
Rehtori, tunnista velvollisuutesi häirintätapauksissa
- Julisteiden värilliset pdf-tiedostot ladattavissa: [opettaja], [rehtori]
- Julisteiden mustavalkotulostukseen sopivat pdf-tiedostot ladattavissa
- Flyerit samoilla teksteillä [opettaja], [rehtori]. Mustavalkoisena: [opettaja], [rehtori]
Materiaalit ovat tuottaneet Sateenkaariopettajat ry ja Vertaisina vihaa vastaan -hanke. Sateenkariopettajat on sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien opettajien ja kasvattajien vertaisyhdistys.Hankkeen tavoitteena on rasismin ja viharikosten puuttumisen tehostaminen vertaisoppimisen keinoin. Sitä ovat toteuttaneet oikeusministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, Seta, Centre for Peace Studies (Kroatia) ja Irish Network Against Racism.
12+1 pointtia turvallisempaan someen, juliste, (2024)
PDF-tiedosto ladattavissa ja tulostettavissa täällä.
Puolikas A3. Verkkonuorisotalo Loisteen Turvallisempi some -kampanjassa rakennetaan parempaa somea ja tuetaan nuoria vihapostaamisen ja siitä koituvan pahoinvoinnin vähentämiseen. Loistetta ylläpitää ihmisoikeusjärjestö Seta. Loisteen toimintaa tukemassa tietoliikenneyritykset DNA, Elisa ja Telia.
Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden infojuliste, koko A3. Sopii koulun tai vastaanoton seinälle, perustietopaketiksi yleisimmistä identiteeteistä ja niiden kuvauksista. Julkaistu vuonna 2023. Tilattavana myös postikortti samasta materiaalista.
Kasvurauha, Opas sateenkaarilasten ja -nuorten vanhemmille
Opas on tilattavissa maksutta ja luettavissa pdf-tiedostona tai erillisinä artikkeleina Setan verkkosivuilla. Oppaassa käsitellään sukupuoltaan pohtivien ja translasten ja -nuorten kasvattamista, perhesuhteita, lapsen oikeuksia sekä vähemmistöstressiä.
Meistä on vuonna 2023 julkaistu maksuton oppimateriaali, jonka avulla voi käsitellä antirasistisia ja intersektionaalisia näkökulmia sateenkaarevuuteen yläkouluikäisten kanssa. Materiaali pohjautuu Meistä-valokuvanäyttelyyn, jossa esiintyy eri etnisiin vähemmistöihin kuuluvia ja rodullistettuja sateenkaari-ihmisiä. Materiaalin mainospostikortit ovat myös tilattavissa maksutta. Materiaali on saatavilla painettuna ja verkossa täältä: https://seta.fi/meista
Sateenkaari oppilaitoksessa -opas sateenkaarevasta yhdenvertaisuudesta ja turvallisemmasta toimintakulttuurista. (2021) Kirjoittanut Setan koulutusasiantuntija Marita Karvinen. Opas on suunnattu kaikille oppilaitoksissa työskenteleville.
Sateenkaari varhaiskasvatuksessa -opas (2025) on suunnattu kaikille alle kouluikäisten lasten kanssa työskenteleville sekä kasvatusalan opiskelijoille, jotka kohtaavat lapsia
päivittäisessä arjessaan päiväkodeissa ja muussa varhaiskasvatuksessa. Opas käsittelee yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämistä osana varhaiskasvatusta seksuaalisen suuntautumisen, sukupuolen sekä perheiden ja suhteiden moninaisuuden näkökulmista. Kirjoittaneet Setan koulutusasiantuntija Venla Suutari ja viestinnän asiantuntija Eliisa Alatalo.
Setan aamunavaus yhtenäiskouluihin (2022) seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta, yhdenvertaisuudesta ja lapsen oikeuksista. Tulostettava kaksipuoleinen pdf-tiedosto sisältää myös lyhyesti sateenkaarinuorille suunnatut neuvonta- ja vertaistukipalvelut. Aamunavauksen lukemisen kesto noin 4 minuuttia.
Verkkosivulta luettava versio nuorten sivuilla täällä. Tilaa paperiversio täältä.
Vinkkejä translapsen ja -nuoren arvostavaan kohtaamiseen (2024)
Tämä kaksipuoleinen A5-kokoinen huoneentaulu antaa vinkkejä kouluille sukupuolivähemmistöihin kuuluvien lasten ja nuorten huomioimiseen. Materiaalin voi ladata ja tulostaa omaan käyttöön maksutta. Vinkit ovat Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen toteuttaman Sense of belong -hankkeen materiaalia.
Tunnistatko henkisen väkivallan? Henkinen väkivalta -juliste, A3. Kuvitus: Venla Vaattovaara. Tilaa painettuna täältä. Julisteen lisäksi tarjolla on postikortti sekä tarra. Tuotettu yhteistyössä Ensi- ja turvakotien liiton kanssa.
Opas intersukupuolisille nuorille
Tämä opas on kirjoitettu, jotta sinun voisi olla helpompi tunnistaa sekä sanoittaa erilaisia intersukupuolisuuteen liittyviä teemoja. Toivomme, että pystyt oppaan avulla entistä paremmin liittämään intersukupuolisuuteesi niitä asioita, jotka saavat sinut kokemaan itsesi hyvänä, kauniina ja kykenevänä vaikuttamaan omaan elämääsi. Saatavilla painettuna. Julkaistu 2019.
Opas intersukupuolisen lapsen perheille ja läheisille
Tämä opas on suunnattu perheille, joissa on intersukupuolinen lapsi. Oppaassa käsitellään asioita, jotka koskettavat todennäköisesti kaikkia vanhempia ja kasvattajia. Miten tukea lapsen turvallisuudentunnetta, positiivista kuvaa itsestä ja omasta kehosta, tarjota kasvurauhaa sekä auttaa omien rajojen asettamisessa? Lisäksi oppaassa kerrotaan perustietoa intersukupuolisuudesta ja nostetaan esille teemoja, jotka saattavat olla erityisesti intersukupuolisten lasten perheitä koskettavia. Oppaassa tarjotaan myös esimerkkejä, joiden avulla voit keskustella asioista yhdessä lapsen kanssa. Tämän oppaan tavoitteena on tukea sekä sinua vanhempana tai kasvattajana että intersukupuolista lasta. Saatavilla painettuna. Julkaistu 2019.
Opas intersukupuolisuuden sensitiiviseen kohtaamiseen perheiden kanssa
Olemme laatineet tiiviin oppaan ammattilaisille, joiden työtä koskettavat lapsuusiässä ilmenevä intersukupuolisuus tai intersukupuoliset kehovariaatiot. Opas kehittää valmiuksia intersukupuolisten lasten perheiden tukemiseen esimerkiksi arvostavan puhetavan kautta. Oppaan on tarkastanut Kätilöliitto. Julkaistu 2020.
Intersex och intersexvariationer Handbok i sensitivt bemötande av familjer (2020). Den här handboken är skriven för dig som i ditt arbete bemöter familjer som har eller kommer att få ett intersex barn.
Sukupuolen moninaisuus ja kehon kirjo -opas. Perusteos, joka käsittelee sukupuolen ja kehojen moninaisuutta eri näkökulmista. Julkaistu 2021.
Mångfalden av kön och kroppar handbok på svenska. Denna handbok från Kompetenscentrum för könsmångfaldär ett grundläggande verk som behandlar mångfalden av kön och kroppar ur olika synvinklar. Publicerat 2021.
Saatavilla vain pdf-muodossa
Yleisoppaat
Setan Sateenkaari journalismissa -opas [pdf] (2024) tarjoaa ohjeita sukupuolta ja seksuaalista suuntautumista sekä sateenkaariperheitä ja suhteiden moninaisuutta käsittelevien juttujen tekemiseen. Opas on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2012. Suosittelemme tulostamaan oppaan vihkoksi A5-kokoon tästä (opas sivuittain).
Seta in English -esite [pdf] on kaksipuoleinen A5-kokoon tulostettava yleisesite.
Oppilaitoksille
Suostumus ja sateenkaari koulussa – työkaluja turvalliseen toimintakulttuuriin (2023) Amnestyn, Setan ja EraseGBV-hankkeen loppujulkaisu. Materiaalit on suunnattu erityisesti yläkouluihin ja toisen asteen oppilaitoksiin.
Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus – Opitaan yhdessä! (2016)
Oppaan tavoitteena on antaa opettajalle konkreettisia välineitä, työkaluja ja toimintaehdotuksia siihen, miten ottaa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus osaksi opetusta erityisesti perusopetuksen piirissä. Monelle opettajalle aihepiiri on tuttu ja teema on jo osa arjen opetusta, mutta osa kenties vielä pohtii sitä, miten eri-ikäisten oppilaiden kanssa voisi teemaa käsitellä. Opas pyrkii tarjoamaan uutta tietoa, menetelmiä ja intoa kaikille opettajille. Opas keskittyy erityisesti sukupuolen moninaisuuteen, koska valtakunnallisen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin on kirjattu tehtäväksi, että ”Perusopetus lisää (…) tietoa ja ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta”.
Sateenkaarevan oppilaan tukeminen koulun oppilashuoltoryhmässä (2016)
Opas kertoo sateenkaarevan oppilaan tukemisesta ja sensitiivisestä kohtaamisesta oppilashuoltoryhmässä tai yksilökohtaisissa oppilastapaamisissa.
Normipyöritys-menetelmä (2018)
Normit ovat käsityksiä siitä, millaisia ihmiset ovat ja millaisia heidän tulisi olla. Jotkut normeista jättävät näkymättömiin monenlaisia identiteettejä ja kokemuksia. Sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen ja pari- ja perhesuhteisiin liittyvien normien tunnistaminen ja haastaminen on yksi yhdenvertaisuuden edistämisen lähtökohta. Normipyöritys on suunnattu yläkouluikäisille ja heitä vanhemmille. Sitä voi käyttää välineenä käsiteltäessä koulussa, mediassa sekä laajemmin yhteiskunnassa esiintyviä normeja. Normipyöritys-materiaali on vapaasti tulostettavissa ja hyödynnettävissä epäkaupallisessa toiminnassa. Normipyöritys-laudan voi tulostaa omaan käyttöön A3-koossa.
Älä oleta! -opas (2013) ja Anta int’! Bryt normen! (2013)
Oppaassa etsitään keinoja, joilla voidaan puuttua syrjiviin normeihin ja tehdä koulusta yhdenvertaisempi oppimisympäristö kaikille. Yhteiskunnan normit vaikuttavat koulujen arkeen. Opas pyrkii tarjoamaan välineitä erityisesti normien ulkopuolelle putoavien nuorten kokemusten ymmärtämiseen. Normien haastaminen palvelee kaikkia opiskelijoita – jokainen ansaitsee tulla kohdatuksi omana itsenään. Oppaassa on myös käytännön harjoituksia, jotka auttavat käsittelemään syrjintää kouluissa.
Opas on tarkoitettu opettajille, mutta se on käyttökelpoinen kenelle tahansa, joka työskentelee nuorten parissa. Se on ensisijaisesti suunnattu toisen asteen oppilaitoksille, mutta soveltuu myös yläkouluihin. Oppaassa käytetään selkeyden vuoksi termejä koulu ja oppilaitos, sekä oppilas ja opiskelija samassa tarkoituksessa. Opas esittää syrjinnän vastaiseen työhön apuvälineeksi normikriittistä asennetta. On tärkeää pohtia mitä syrjinnän, kiusaamisen ja ulkopuolelle sulkemisen taustalla on.
Nuorisotyö
Setan verkkonuorisotalo Loisteen yleisjuliste ja kuvat sosiaaliseen mediaan. Printtaa nuorisotalon seinälle tai jaa sähköisenä!
- Juliste [pdf] suomeksi
- Somekuva: Loisteen esittely 1
- Somekuva: Loisteen esittely 2
- Somekuva: Loisteen esittely 3
”Ehkä ne on senkin takia ollu hiljaa” -tutkimusraportti (2017) Noora Hästbacka & Inka Sirén
Ammattilaisten valmiudet kohdata sateenkaarinuoria ja huomioida moninaisuutta päihde- ja mielenterveyspalveluissa
Verkkojulkaisu Nuorisotutkimusseuran sivuilla
Sateenkaariseniorit
Haluaisin pystyä kertomaan – Sateenkaariseniorit ikääntyneille suunnattujen palvelujen asiakkaina (2014)
Haluaisin pystyä kertomaan tarjoaa keinoja edistää yhdenvertaisen, arvokkaan ja itsemääräämisoikeutta ja yksilöllisyyttä kunnioittavan vanhuuden toteutumista. Julkaisu on suunnattu erityisesti ikääntyneiden palveluja järjestäville ja tuottaville tahoilla, vanhustyön lähijohtajille ja työntekijöille sekä alaa opiskeleville.
Jag skulle vilja kunna berätta – Regnbågsseniorer som klienter inom äldreomsorgen (2014)
8 vinkkiä sateenkaariosaamisen vahvistamiseen ikääntyneille suunnatuissa palveluissa (2017). Miniesitteessä on kahdeksan toimintamallia, jotka käyttöön ottamalla voidaan ikääntyneille suunnatuissa palveluissa edistää sateenkaari-ihmisten hyvinvointia ja näkyvyyttä.
Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen
Sateenkaarinuori & kohtaaminen -huoneentaulu
Setan ja EHYTin huoneentaulu antaa ammattilaisille tietoa ja vinkkejä siihen, kuinka sateenkaarinuori kohdataan yhdenvertaisesti. Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden sekä sateenkaarinuorten elämään vaikuttavia kysymysten tuntemus auttaa ammattilaisia tukemaan ja neuvomaan nuoria kunnioittavalla tavalla. Voit tilata painetut versiot Ehytiltä täältä. Pdf-versionen på svenska här!
Tilaa moninaisuudelle! Opas seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuden edistämiseen (2019) on tiivis tietopaketti viranomaisille ja eri alojen ammattilaisille, jotka osana omaa työtään kohtaavat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä.
Sateenkaariväki työelämässä ja asiakkaina -tietopaketti (2019) on Setan, Accenturen, IBM:n ja FIBSin kokoama tietopaketti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä sekä heitä koskevasta keskeisestä lainsäädännöstä työelämässä, hlbtiq-sensitiivisestä johtamis- ja työkulttuurista, mainonnasta sekä eduista liiketoiminnalle.
Seksuaaliterveys
Seksi ja trans -opas on tarkoitettu transihmisille sekä heidän kumppaneilleen. Opasta voivat hyödyntää myös ammattilaiset, kuten kouluterveydenhoitajat, seksuaalineuvojat ja psykologit. Tekstin ovat ruotsinkielisestä alkuperäisversiosta kääntäneet ja editoineet Panda Eriksson ja Ami Koiranen. Tekstissä on käytetty pohjana RFSU/RSFL:n Sex och trans -opasta, joka ilmestyi kesäkuussa 2015 Ruotsissa. Oppaan ovat tuottaneet Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus, Seta, Hivpoint, Sinuiksi-palvelu ja Transtukiverkosto.