Setan tavoitteena on sateenkaarikunta, jossa jokainen voi elää avoimesti omana itsenään ja tulla kohdatuksi yhdenvertaisesti. Sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuuden, hyvinvoinnin, turvallisuuden ja osallisuuden toteutumiseksi tarvitaan vaikuttavia tekoja.
Kaikenikäisiä sateenkaari-ihmisiä elää kaikissa Suomen kunnissa, jolloin heidät on otettava huomioon ihan kaikessa kunnan päätöksenteossa ja palveluiden järjestämisessä. Sateenkaariteemojen näkyvyys luo myös turvaa ja vähentää sateenkaaripakolaisuutta eli pakkoa muuttaa pois kotipaikkakunnalta turvattomuuden ja syrjinnän pelon vuoksi.
Sateenkaarikunnan valtuutetut ja lautakuntien jäsenet varmistavat, että sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ja sateenkaariperheiden ääni kuuluu päätöksenteossa, yhdenvertaisuutta edistetään ja seurataan ja vihapuhetta torjutaan aktiivisesti ja resursoidusti.
Sateenkaari-ihmisillä tarkoitetaan lesboja, homoja, bi- ja panseksuaaleja, aseksuaaleja, transvestiittejä, trans-, muun- ja intersukupuolisia, ja kaikkia ihmisiä, joiden seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli-identiteetti, sukupuolen ilmaisu, kehon sukupuolitetut piirteet, perhe- tai läheissuhteet eivät mahdu perinteisen kaksinapaisen sukupuoli- ja/tai heteronormin, cis-normin tai perhe- ja suhdenormien sisään.
Setan kuntavaaliteemat 2021
1. Moninaisuus läpäisee kunnan koko toiminnan ja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt on huomioitu aina kunnan strategioista arjen käytäntöihin.
Viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden perehdytykseen sisältyy tietoa ihmisoikeuksista sekä viranomaisten velvollisuudesta edistää yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutumista kaikessa toiminnassaan. Perehdytys sisältää tietoa kielletyistä syrjintäperusteista mukaan lukien seksuaalisen suuntautumisen, sukupuoli-identiteetin, sukupuolen ilmaisun sekä kehon sukupuolitetut piirteet.
Sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuutta edistetään niin kunnan asioiden valmistelussa, päätöksenteossa ja vaikutusarvioinneissa, kilpailutuksissa, hallintotoiminnassa kuin tulosohjauksessa ja tulossopimuksissa sekä strategisessa suunnittelussa ja viestinnässä. Yhdenvertaisuuden edistäminen on osa kuntastrategiaa.
Kuntien viranhaltijat ja luottamushenkilöt puhuvat ja toimivat yhdenvertaisuutta ja moninaisuutta edistäen. Ihmisten moninaisuuden näkymistä edistetään koko kunnan organisaatiossa mukaan lukien toimielimissä, kuten nuorisovaltuustossa ja vanhuusneuvostossa.
Sateenkaari-ihmisiin kohdistuva häirintä ja vihapuhe tuomitaan julkisesti ja ennakkoluuloihin ja stereotypioihin vastataan asiallisella tiedolla.
Kuntalaisten on mahdollista ilmoittaa oikea sukupuolensa täyttäessään kunnan palveluihin liittyviä lomakkeita. Sukupuolitietoa kysyttäessä on aina mahdollista valita vaihtoehdoista mies, nainen tai muu. Kuntalaisten moninaisuus otetaan huomioon tutkimuksissa ja selvityksissä.
Järjestö- ja kansalaistoimintaan jaettavissa avustuksissa huomioidaan yhdenvertaisuusnäkökulmat. Avustuksia on saatavilla sateenkaari-ihmisten osallisuutta, oikeuksia ja hyvinvointia edistävään toimintaan.
2. Kuntien palveluissa toteutuu yhdenvertaisuus, saavutettavuus ja osaaminen sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen, perheiden ja suhteiden moninaisuuden näkökulmasta.
Sosiaali- ja terveystoimi
Kunnan sosiaali- ja terveyspalveluissa työskentelevälle henkilökunnalle järjestetään koulutusta sateenkaariteemoista ja koulutukset ovat pakollisia koko henkilöstölle.
Kunnan palveluissa työskentelevillä ammattilaisilla on riittävä tietotaito ja työkalut ennaltaehkäistä sukupuoli-identiteettiin, sukupuolen ilmaisuun, kehon sukupuolittuneisiin piirteisiin sekä seksuaaliseen suuntautumiseen perustuvaa syrjintää ja puuttua siihen.
Kunnan tulee varmistaa palveluiden ja julkisten tilojen sosiaalinen turvallisuus ja saavutettavuus. Jokaisen sateenkaari-ihmisen tulee voida käyttää kunnan palveluita ilman pelkoa syrjinnästä ja epäasiallisesta kohtelusta sekä tulla kohdatuksi ja nähdyksi omana itsenään.
Ikääntyneiden palveluissa osataan kohdata sateenkaariseniorit sensitiivisesti sekä tunnistaa sateenkaarisenioreiden toimintakykyyn ja hyvinvointiin vaikuttavia tekijöitä ja niistä nousevia tarpeita.
Perhesosiaalityössä ja lastensuojelussa tunnistetaan perheiden moninaisuus sekä sateenkaarilasten ja -nuorten voimavarat ja haavoittuvuudet. Lapsille, nuorille ja perheille tarjotaan oikea-aikaista tukea.
Koulu ja varhaiskasvatus
Koulu on turvallinen paikka sateenkaarinuorille. Sukupuolen tai seksuaalisen suuntautumisen perusteella tapahtuvaa kiusaamista ennaltaehkäistään ja siihen puututaan. Opettajilla on riittävä tietotaito käsitellä moninaisuutta osana kaikkea opetusta. Oppilashuollon palveluissa tunnistetaan sateenkaarinuorten tarpeet. Nuoret saavat palveluista tukea ja voivat puhua siellä avoimesti asioistaan.
Varhaiskasvatuksessa hyödynnetään normitietoista kasvatusotetta ja lapsilla on tilaa monenlaisille tavoille ilmaista sukupuolta. Perheiden moninaisuus huomioidaan lapsen varhaiskasvatus- ja lapsen esopetussuunnitelman keskusteluissa ja kodin ja varhaiskasvattajien yhteistyössä.
Kulttuuri- ja nuorisotoimi
Kirjasto huomioi sateenkaari-ihmiset yhtenä asiakasryhmänä. Kirjastossa on aineistoja sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta ja aineistossa löytyy sateenkaari-ihmisten tuottamaa kirjallisuutta.
Harrastukset ja nuorisotoiminta ovat turvallisia sateenkaari-ihmisille. Erityisesti liikuntaharrastuksissa huomioidaan sukupuolen moninaisuus esimerkiksi julkisesti tarjottujen liikuntavaihtoehtojen, liikuntaohjauksen ja pukeutumis- ja peseytymistilojen kohdalla.
Vapaa-ajan toiminnan järjestäjille (ohjaajille, valmentajille jne.) tarjotaan tietoa ja koulutusta sateenkaarinuorten kohtaamisesta. Kaikkea nuorille suunnattua toimintaa ohjaa sateenkaarisensitiivinen työote. Lisäksi järjestetään sateenkaarinuorille kohdennettua toimintaa, esimerkiksi sateenkaarinuorten omia iltoja nuorisotiloilla.
Moninaisuuden tukeminen
Kunnan palveluissa tehdään moninaisuus näkyväksi esimerkiksi sateenkaariliputuksilla. Sateenkaari-ihmiset näkyvät kunnan viestinnässä ympäri vuoden. Kuntien julkisista tiloista, kuten oppilaitoksista, liikuntahalleista ja virastoista, löytyy myös sukupuolittamattomia wc-, puku- ja pesutiloja ja näiden saatavuudesta viestitään selkeästi tiedottamalla ja symbolein.
Kuntien sateenkaarevat työntekijät voivat tehdä työtään avoimesti omana itsenään.
Kunta edistää sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuutta omassa henkilöstöpolitiikassaan. Kunnalla on henkilöstöä koskeva yhdenvertaisuussuunnitelma, joka perustuu arviointiin ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi on määritelty konkreettiset tavoitteet ja toimenpiteet.
Kunnan rekrytoinnissa edistetään työntekijöiden moninaisuutta kannustamalla myös sateenkaari-ihmisiä hakemaan kunnan työpaikkoihin. Rekrytoinneissa kerrotaan kunnan yhdenvertaisuuden edistämistyöstä ja työntekijöiden velvollisuudesta edistää kaikkien ihmisten yhdenvertaisuutta.
Henkilöstöä koskevat lomakkeet ja tietojärjestelmät huomioivat seksuaalisen suuntautumisen, sukupuolen ja perhe- ja läheissuhteiden moninaisuuden. Jokaisesta työntekijästä käytetään hänen ilmoittamaansa etunimeä ja jokainen työntekijä saa ilmaista omaa sukupuoltaan työssään, kuten käytetyissä vaatteissa. Esimerkiksi transvestiitti saa itse päättää pukeutuuko töissä feminiinisesti tai maskuliinisesti.