Tässä asiakirjassa määritellään Setan poliittisen vaikuttamistyön painopisteet lähivuosille. Asiakirjan tavoitteena on priorisoida ja fokusoida järjestön tekemää vaikuttamistyötä.
Seta edistää kuitenkin mahdollisuuksien ja tilanteen mukaan myös muita tavoitteita. Setan aiemman poliittisen strategian tavoitteiden voidaankin edelleen katsoa muodostavan laajemman aikavälin poliittisen ohjelman, joita Seta pitkäjänteisesti tavoittelee. Setan poliittinen strategia (2012–2017) oli laaja poliittinen ohjelma, jolla tavoiteltiin kokonaisvaltaista yhteiskunnan muutosta. Suuri osa tavoitteista on edelleen saavuttamatta, vaikka suunta on ollut parempaan. Keskeisiä toteutuneita tavoitteita, joiden eteen Seta on tehnyt pitkäjänteistä työtä, on ollut Suomen yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolainsäädännön uudistus osittain Setan tavoitteiden mukaisesti. Tasa-arvolaki kieltää sukupuolen moninaisuuteen perustuvan syrjinnän. Uuden yhdenvertaisuusvaltuutetun mandaatti kattaa nyt myös seksuaalisen suuntautumiseen perustuvan syrjinnän ja tasa-arvovaltuutetun sukupuolen moninaisuuteen perustuvan syrjinnän.
Vuosien vaikuttamistyön jälkeen Suomessa on vihdoin tasa-arvoinen avioliittolaki; siihen liittyy myös parannukset samaa sukupuolta olevien avoliittoihin sekä samaa sukupuolta olevien parien mahdollisuus ulkoiseen adoptioon. Eteenpäin on menty myös koulutuksen saralla, missä opetussuunnitelmat sisältävät velvollisuuden jakaa tietoa sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta. Äitiyslaki tulee parantamaan osan naisparien perheisiin syntyvien lasten oikeuksia.
Setan toimintaympäristössä on tapahtunut edellisellä strategiakaudella merkittäviä muutoksia. Poliittinen toimintaympäristö on ennalta-arvaamattomampi kuin edellisellä strategiakaudella, poliittinen ilmapiiri on polarisoituneempi ja konservatiivisempi, jopa piittaamaton tai vihamielinen ihmisoikeuksien edistämiselle.
Setan lisäksi sateenkaaripoliittista omaa vaikuttamistyötä tekevät myös muut kansalaisjärjestöt niin sateenkaarijärjestöt kuin muut ihmisoikeustoimijat. Tämä mahdollistaa entisestään vahvistuneen yhteisen äänen. Se mahdollistaa lisäksi työnjakoa ja erikoistumista sateenkaariteemoissa. Setan roolina korostuu tuoda eri tahot yhteen ja koordinoida yhteistyötä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.
Sateenkaari-ihmisten moninaisuus näkyy vahvemmin sateenkaarikentällä. Vaikuttamistyössä tulee yhä selvemmin nostaa esille tätä moninaisuutta ja eri ryhmien tarpeita. Erityistä huomiota on kiinnitettävä ryhmiin, jotka ovat aiemmin olleet näkymättömissä ja joiden pääsy oikeuksiinsa on erityisen haastavaa. Näitä ovat esimerkiksi vammaiset, rodullistetut, turvapaikanhakijat, ihmiskaupan uhrit ja intersukupuoliset ihmiset. Tehokasta vaikuttamistyötä teemme lisäämällä järjestönä tietoa ja osaamista moninaisuudesta sekä vahvistamalla ”vähemmistön vähemmistöihin” kuuluvien osallisuutta järjestössä.
Vanha poliittinen strategia päivitetään vuonna 2019 ja tarvittaessa Seta laatii lyhyempiä temaattisia poliittisia linjapapereita vaikuttamistyön tueksi.
Tässä asiakirjassa määritellään myös Setan poliittiseen vaikuttamistyöhön liittyvät keskeiset toimintaperiaatteet. Asiakirja on hyväksytty Setan edustajakokouksessa 25.11.2018.
Poliittisen vaikuttamistyön painopisteet
Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen
Suomessa laaditaan sateenkaaripoliittinen toimintaohjelma, jossa määritellään sekä konkreettiset toimenpiteet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen hyvinvoinnin ja yhdenvertaisen kohtelun edistämiseksi kaikilla hallinnonaloilla että sateenkaariasioiden koordinaatiovastuu valtioneuvostossa ja valtionhallinnon sisällä. Toimintaohjelmalle varataan riittävät resurssit. Ohjelma laaditaan yhdessä sateenkaarijärjestöjen kanssa
Tasa-arvolain sisältämä edistämisvelvollisuus ulotetaan koskemaan eksplisiittisesti myös sukupuoli-identiteettiä, sukupuolen ilmaisua ja kehon sukupuolitettuja piirteitä.
Viranomaisille varataan riittävät resurssit vastustaa seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin, sukupuolen ilmaisuun, kehon sukupuolitettuihin piirteisiin sekä perheiden ja ihmissuhteiden moninaisuuteen perustuvaa syrjintää ja edistää yhdenvertaisuutta.
Yhteiskunnassa tunnistetaan lhbtiq+-ihmisten kokema moniperusteinen syrjintä ja viranomaisilla on tarvittava osaaminen puuttua siihen.
Sukupuolen itsemääräämisoikeus
Suomeen säädetään juridisen sukupuolen vahvistamista koskeva laki, joka mahdollistaa sukupuolimerkinnän korjaamisen oman ilmoituksen perusteella. Sterilisaatiovaatimuksesta korjaamisen ehtona luovutaan. Sukupuolen korjaaminen tehdään mahdolliseksi myös alaikäisille.
Suomessa otetaan käyttöön kolmas juridinen sukupuolimerkintä, joka tunnustaa ei-binäärit sukupuoli-identiteetit.
Henkilötunnuksista poistetaan sukupuolimerkintä.
Turvallisuus
Viharikoksiin puututaan ja niitä ehkäistään strategisesti. Viharikosten ilmoituskynnys madaltuu. Seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun kohdistuneiden viharikosten seurantaa kehitetään. Viharikoksen uhriksi joutuneet sateenkaari-ihmiset saavat poliisilta asiantuntevaa ja asiallista palvelua.
Vihapuheen ja viharikosten ehkäisyssä otetaan huomioon homo- bi- ja transvihamielinen puhe ja rikokset joiden syynä on uhrin seksuaalinen suuntautuminen tai sukupuoli (identiteetti, ilmaisu, piirteet). Internetin vihapuhetta torjutaan aktiivisesti ja siihen puututaan.
Poliisilla on määritellyt toimintatavat seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuolen moninaisuuteen kohdistuvien viharikosten kirjaamiseen ja tutkimiseen ja sateenkaari-ihmisten kohtaamiseen. Sateenkaari-ihmiset saavat poliisilta asiantuntevaa ja asiallista palvelua ja heidät osataan ohjata uhreille suunnattuihin asianmukaisiin tukipalveluihin.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville syrjinnän ja väkivallan uhreille on saatavilla sekä kohdennettuja palveluja että näiden ryhmien nykyistä asiantuntevampaa ja aktiivisempaa huomioon ottamista kaikissa väkivallan uhreille tarjolla olevissa tuki- ja neuvontapalveluissa ja viranomaistoiminnassa. Palvelujen suunnittelussa tulee varmistaa, että ne ovat helposti lähestyttäviä myös nuorille tai muuten erityisen haavoittuvassa asemassa oleville, sekä muuta kuin suomea äidinkielenään puhuville.
Perheväkivallan uhreille suunnattuja palveluja toteutettaessa otetaan huomioon perhemuotojen moninaisuus. Erityistä huomiota on kiinnitettävä seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvan lapsen ja nuoren avun ja tuen saantiin, kun hän on kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa.
Lähisuhdeväkivaltaa tai sen uhkaa kokevia ihmisiä auttavat viranomaiset ja järjestöt ottavat huomioon sateenkaari-ihmisten lähisuhteet.
Maahanmuuttovirastoon luodaan kattava sateenkaariturvapaikanhakijoita koskeva ohjeistus, joka kattaa koko turvapaikkaprosessin. Turvapaikkaviranomaisille tarjotaan systemaattisesti riittävän laajaa koulutusta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvista turvapaikanhakijoista. Koulutuksen piirissä tulee olla kaikki turvapaikkaprosessissa mukana olevat toimijat.
Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluville turvapaikanhakijoille varataan turvallisia asuintiloja, joissa he eivät altistu syrjinnälle tai väkivallalle.
Puolustusvoimissa tehdään aktiivista yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyötä, jossa edistetään myös eksplisiittisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa.
Perheet
Lapselle on mahdollista vahvistaa enemmän kuin kaksi juridista vanhempaa sekä tapaamisoikeus myös muihin henkilöihin kuin juridisiin vanhempiin.
Suomeen säädetään vanhemmuuslaki, joka mahdollistaa tulevien vanhempien väliset sopimukset vanhemmuudesta, useamman vanhemman vanhemmuuden, yhdistää äitiys- ja isyyslait ja luopuu vanhemmuuden oikeudellisesta sukupuolittamisesta.
Säädetään sijaissynnytyslaki, joka mahdollistaa sijaissynnytysjärjestelyt yhdenvertaisesti. Yhdenvertaiset hedelmöityshoidot tarjotaan kaikille sateenkaariperheille julkisilla klinikoilla, ja yksityisistä hedelmöityshoidoista maksetaan oikeudenmukaiset sairausvakuutuskorvaukset.
Adoptiotoiminnassa on edistettävä yhteistyötä sellaisten ulkomaisten toimijoiden kanssa, jotka sijoittavat lapsia sateenkaariperheisiin. Rohkaistaan lastensuojelua lisäämään lasten sijaishuollon perhehoitoa sateenkaariperheissä. Lastensuojelun ammattilaisten osaamista on kehitettävä niin, että adoption ja perhehoidon sijoituspäätöksiä ei tehdä syrjivin perustein.
Koulutus ja työelämä
Seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoleen, perheisiin ja läheisiin ihmissuhteisiin liittyviä normeja tiedostetaan entistä laajemmin. Normien lieventämiseksi tehdään aktiivista työtä varhaiskasvatuksesta alkaen. Seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuus on osa ammatillisen peruskoulutuksen opetussuunnitelmia.
Koulukiusaamisen vastaisissa ohjelmissa huomioidaan sukupuolen ilmaisu, sukupuoli-identiteetti, seksuaalinen suuntautuminen sekä perheiden moninaisuus kiusaamisperusteina. Kiusaamisen ehkäisyssä hyödynnetään normitietoisuuden valtavirtaistamista.
Koulu on turvallinen oppimisympäristö sateenkaarinuorille. Opettajat ovat päteviä. Kouluhyvinvointi paranee. Opettajankoulutusohjelmiin sisältyy pakollisina opintoina ihmisoikeuskasvatus, johon sisältyy lhbtiq+-tietoisuus. Opetussuunnitelmien velvoite lisätä tietoa sukupuolen moninaisuudesta toteutuu läpileikkaavasti kaikissa oppiaineissa.
Yhdenvertaisuusvaltuutetulla on toimivaltaa ja resurssit edistää työelämän yhdenvertaisuutta, puuttua syrjintään työelämässä ja auttaa työsyrjintää kokeneita.
Työnantajat tuntevat yhdenvertaisuuslakiin ja tasa-arvolakiin perustuvat velvoitteensa yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämisestä ja toteuttavat niitä aktiivisesti.
Työsuojeluviranomaisilla on riittävä osaaminen seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta työelämän yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokysymyksinä.
Työsuojeluviranomaiset tiedottavat aktiivisesti syrjintäkiellosta ja mahdollisuudesta kääntyä työsuojeluviranomaisten puoleen.
Sekä kouluissa, oppilaitoksissa että työpaikoilla luodaan hyviä käytäntöjä tilojen sukupuolittamisen vähentämiseksi.
Terveys ja hyvinvointi
Seksuaalisen suuntautumisen, sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun muuttamiseen tähtäävät toimenpiteet (henkiseksi väkivallaksi laskettava eheyttäminen) kielletään myös vaihtoehto- ja uskomushoitona.
Intersukupuolisten lasten hoidot arvioidaan ja niistä annetaan yhtenäinen, ihmisoikeuslähtöinen ohjeistus, joka perustuu uusimpaan tutkimus- ja kokemustietoon. Intersukupuolisten lasten ruumiillinen koskemattomuus turvataan ja tarpeeton sukuelinkirurgia sekä muu sukupuolta muokkaava hoito lopetetaan kunnes lasta itseään voidaan kuulla.
Sukupuoliristiriitaa kokevien henkilöiden pääsy transtutkimuksiin ja -hoitoihin turvataan diagnoosista riippumatta.
Sukupuoli-identiteetin tutkimus- ja hoitoyksiköille osoitetaan riittävät resurssit. Yksiköiden toiminnan painopisteenä on asiakkaiden tuen ja hoidon tarpeisiin vastaaminen ja ammattilaisten konsultointi.
Sukupuoliristiriitaan liittyviin hoitoihin pääsyssä noudatetaan asiakaslähtöistä mallia, joka vastaa kansainvälisiä suosituksia.
Sukupuolenkorjaushoitoa toivovat nuoret saavat Suomessa ajantasaisten kansainvälisten hoitosuositusten mukaista apua. Lapsen mahdollinen sukupuoliristiriita osataan tunnistaa varhain.
Transdiagnoosit siirretään pois psykiatrisesta sairausluokituksesta.
Sukupuoli-identiteetin tutkimuksiin ja sukupuolen korjaushoitoihin pääsy on sujuvaa ja oikea-aikaista sekä alueellisesti tasa-arvoista. Hoidot ovat maksuttomia. Tietoa on saatavilla moni- ja selkokielisenä.
Peruspalveluissa otetaan kattavasti huomioon seksuaalisen suuntautumisen, sukupuolen ja perheiden ja ihmissuhteiden moninaisuus. Moninaisuuden valtavirtaistaminen tulee läpäisyperiaatteella näkyviin niin viranomaisten kuin yksityistenkin palveluntarjoajien materiaaleissa, lomakkeissa ja käsitteistössä. Itsemurhien torjumiseksi luodaan valtakunnallinen itsemurhien ehkäisyohjelma, jossa huomioidaan erityisesti nuorten sateenkaari-ihmisten korostunut haavoittuvuus. Mielenterveys- ja päihdepalveluissa on riittävä osaaminen sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta ja sateenkaari-ihmisten tukemisesta.
Seksuaalikasvatus ei ole hetero- ja sukupuolinormatiivista, vaan eri toimijoiden toteuttamassa seksuaalikasvatuksessa käsitellään sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuutta yhdenvertaisesti ja ajantasaiseen tietoon perustuen.
Sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus huomioidaan sosiaali- ja terveysalan eri koulutuksissa. Opetussuunnitelmiin on kirjattu ja oppisisällöissä sekä opetusmateriaaleissa käsitellään ikääntymiseen liittyviä kysymyksiä ja ikääntyvien erityistarpeita seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden näkökulmasta
Verenluovutuksen ehdoissa ei erotella luovutuskelpoisuutta seksikumppanien sukupuolen perusteella, vaan luovutuskelpoisuuden arviointi perustuu henkilön ilmoittamaan seksikäyttäytymiseen.
Liikunnan ja urheilun piirissä lisätään tietoutta sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta. Urheilun keskusjärjestöt ja lajiliitot toimeenpanevat liikuntalain yhdenvertaisuus- ja tasa-arvovelvoitteita ja kouluttavat toimijoitaan sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta.
Tieto sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta eri uskontojen piirissä lisääntyy.
Globaali vastuu
Suomi on maailman johtava sateenkaari-ihmisten ihmisoikeuksia edistävä maa. Sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuden edistämiseksi toimitaan aktiivisesti kansainvälisellä päätöksenteon tasolla, keskusteluareenoilla sekä kahdenvälisissä suhteissa.
Suomi rahoittaa pitkäjänteisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia maailmassa edistäviä toimijoita. Rahoituspäätöksissä painotetaan erityisesti sateenkaari-ihmisten ja -järjestöjen osallisuuden toteutumista toiminnan suunnittelussa ja sen toimeenpanossa.
Puolustus- ja turvallisuuskeskusteluissa huomioidaan myös sateenkaariväestöön kohdistuvat uhat. Vaikuttamistyöllä tuetaan konfliktialueilla asuvia sateenkaariväestöön kuuluvia ihmisiä.
Euroopan unioni edistää sateenkaari-ihmisten ihmisoikeuksia ja parempaa lainsäädäntöä sekä Unionissa että jäsenmaissa. EU hyväksyy tiekartan eli periaatelinjauksen seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun liittyvän yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämisestä. EU ulottaa syrjintäsuojan seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuoli-identiteetin, sukupuolen ilmaisun ja sukupuolipiirteiden perusteella kaikille elämänalueille (horisontaalidirektiivi).
Suomi myöntää akuutissa hengenvaarassa oleville seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuspuolustajille hätäviisumeja ja mahdollistaa heille paon vainon alta.
Poliittista toimenpideohjelmaa toteutetaan Setan toimintaperiaatteiden mukaisesti.