Setan nuorisotyö tuottaa tutkimustietoa, kouluttaa, ylläpitää nuorisotyön verkostoa ja tuottaa nuorille ja nuorisotyöntekijöille suunnattua materiaalia sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta, normitietoisuudesta sekä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämisestä.
Setan nuorisotyön ammattilaiset konsultoivat ja kouluttavat nuorisoalan osaajia sateenkaarevien nuorten kohtaamisesta, tuesta ja yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutumisesta. Setan verkkonuorisotalo Loisteen ammattilaiset konsultoivat erityisesti verkkonuorisotyötä tekeviä. Työntekijöiden yhteystiedot täällä.
Setan verkkokaupasta ostettavat peruskoulutukset sekä koulutustallenteet käsittelevät monipuolisesti sateenkaarinuorten kohtaamista ja tukemista nuorisotyössä. Tutustu tarjotaan täällä. Räätälöityjä tilauskoulutuksia voi tiedustella koulutustilaus@seta.fi.
Setan nuorisotyö ylläpitää sateenkaarierityisen nuorisotyön verkostoa, jossa kehitetään nuorille suunnattua toimintaa sateenkaarinuorten tarpeet huomioiden, jaetaan hyviä käytänteitä ja käydään monipuolista keskustelua. Verkostoon ovat tervetulleita kaikki sateenkaarinuorten hyvinvoinnin edistämisestä kiinnostuneet ohjaajat ja muut nuoria kohtaavat nuorisoalan ammattilaiset.
Materiaalia nuorisotiloille voi tilata maksutta Setan verkkokaupasta tai ladata ja tulostaa itse käyttöön. Seta tarjoaa nuorille esitteitä, julisteita, tarroja ja muita tuotteita. Tutustu tuotevalikoimaan täällä.
Seta ylläpitää ja kokoaa listaa sateenkaarierityisestä nuorisotyöstä ja vertaistoimintaa tarjoavista tahoista täällä.
Setan Nuorten verkkosivustolla on kootusti tietoa nuorille, heidän huoltajilleen sekä ammattilaisille muun muassa lasten ja nuorten oikeuksista, normeista, sateenkaarinuorten kasvattamisesta, mielenterveydestä sekä nuorten tarinoita.
Yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen nuorisotyössä
Tietopaketti sateenkaarilapsista ja -nuorista ammattilaiselle (2022) Setan ja THL:n tietopakettiin kuuluu konkreettisia työvälineitä tarjoava nettisivusto sekä haavoittuvassa asemassa olevien lasten oikeuksiin paneutuva verkkokoulutus.
Tilaa moninaisuudelle! Opas seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuuden edistämiseen (2019) on tiivis tietopaketti viranomaisille ja eri alojen ammattilaisille, jotka osana omaa työtään kohtaavat seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. Oppaassa on osio nuorisotyölle.
Terveyden, hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen nuorisotyössä
Manual about peer support among young LGBTIQ+ people (2024) kertoo vertaistuesta sateenkaarinuorten tukemisessa.
Maalittaminen nuorisoalalla (2024) opas suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi kertoo, mitä maalittaminen on ja miten siihen tulee nuorisoalan työyhteisössä varautua. Materiaali on toteutettu yhteistyössä Setan kanssa.
Tutkimukset
“Ehkä ne on senkin takia ollu hiljaa” -tutkimusraportti Noora Hästbacka & Inka Sirén (2017)
Ammattilaisten valmiudet kohdata sateenkaarinuoria ja huomioida moninaisuutta päihde- ja mielenterveyspalveluissa
Verkkojulkaisu Nuorisotutkimusseuran sivuilla
Hyvinvoiva sateenkaarinuori -tutkimushankkeen tulosten tiivistelmä
Riikka Taavetti & Katarina Alanko & Lotte Heikkinen (2015)
På svenska: Forskningsprojektet den välmående regnbågsungdomen, resultaten i sammandrag
In English: Wellbeing of LGBTIQ Youth research project, summary of results
Olis siistiä, jos ei tarttis määritellä – kuriton ja tavallinen sateenkaarinuoruus Riikka Taavetti (2015)
Nuorisotutkimusseuran/Nuorisotutkimusverkoston verkkojulkaisuja 81, Seta-julkaisuja 25.
Mitä kuuluu sateenkaarinuorille Suomessa -tutkimusraportti Katarina Alanko (2013)
Nuorisotutkimusverkosto/Nuorisotutkimusseura, julkaisuja 146, verkkojulkaisuja 72 & Seta, Seta-julkaisuja 23. Ostettavissa Nuorisotutkimusseuran verkkokaupasta. På svenska: Hur mår HBTIQ-Unga i Finland?
Menetelmä nuorisotyöhön
Meistä on vuonna 2023 julkaistu maksuton oppimateriaali, jonka avulla voi käsitellä antirasistisia ja intersektionaalisia näkökulmia sateenkaarevuuteen yläkouluikäisten kanssa. Materiaali on tuotettu yhteistyössä Etelä-Suomen Etnon kanssa.
Materiaali pohjautuu Meistä-valokuvanäyttelyyn, jossa esiintyy eri etnisiin vähemmistöihin kuuluvia ja rodullistettuja sateenkaari-ihmisiä. Materiaalin mainospostikortit ovat myös tilattavissa maksutta.
Materiaali on saatavilla painettuna ja verkossa täältä: https://seta.fi/meista
Normipyöritys-menetelmä (2018)
Normit ovat käsityksiä siitä, millaisia ihmiset ovat ja millaisia heidän tulisi olla. Jotkut normeista jättävät näkymättömiin monenlaisia identiteettejä ja kokemuksia. Sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen ja pari- ja perhesuhteisiin liittyvien normien tunnistaminen ja haastaminen on yksi yhdenvertaisuuden edistämisen lähtökohta.
Normipyöritys on suunnattu yläkouluikäisille ja heitä vanhemmille. Sitä voi käyttää välineenä käsiteltäessä koulussa, mediassa sekä laajemmin yhteiskunnassa esiintyviä normeja. Normipyöritys-materiaali on vapaasti tulostettavissa ja hyödynnettävissä epäkaupallisessa toiminnassa.
Miten Normipyöritystä käytetään?
Normipyöritys on pelillistetty opetusmenetelmä, joka lainaa ideansa pullonpyörityksestä. Menetelmän käyttämistä johtaa fasilitaattori. Hänen tulee tutustua viiteen normiin, joita Normipyörityksessä käsitellään. Osallistujat valitsevat, haluavatko kertoa laudalta saamastaan normista totuuden tai keksiä fiktiivisen esimerkin vai tekevätkö he tehtävän.
Tehtävän valitsevat osallistujat saavat fasilitaattorilta joko Setan tarjoaman artikkelin tai fasilitaattorin itse valitsemaa materiaalia, jossa normi ilmenee. Joissakin Setan korteissa on sisältöä kahta eri normia koskien. Osallistuja etsii kortista saamaansa normiin liittyviä näkökulmia. Itse valittu materiaali voi olla sivu päivän lehdestä, aukeama oppikirjasta tai verkkoartikkeli, statuspäivitys tai twiitti. Totuuden valitsevat osallistujat kirjoittavat omakohtaisen kokemuksen tai havainnon normista tai keksivät fiktiivisen esimerkin, jossa normi ilmenee.
Normien käsittely tehdään purkukierroksella, jossa vuorotellen kerrotaan, mitä kirjoitettiin tai löydettiin. Fasilitaattori huolehtii, että kaikki pääsevät keskustelemaan. Keskustelussa pyritään kohti pohdintaa, miten artikkelia, otetta oppikirjasta tai muuta esimerkkiä pitäisi muuttaa, ettei se olisi normittava. Oman kokemuksen tai tarinan kohdalla pohditaan, miten vastaavassa tilanteessa voisi toimia normia haastaen.
Menetelmä ohjaa kertomaan omia kokemuksia normeista. Kokemukset ovat henkilökohtaisia ja voivat koskettaa ihmisten identiteettejä. Sääntöihin kuuluu, että kokemukset jaetaan luottamuksellisesti eikä niitä kerrota eteenpäin. Fasilitaattorin tulee varmistaa, että keskustelu pysyy kunnioittavana eikä toisten kokemuksia kyseenalaisteta.
Normipyörityksen on kuvittanut Anni Tolvanen.