Oletko kiinnostunut sateenkaarevasta vapaaehtoistyöstä?
Seta on edistänyt sateenkaari-ihmisten oikeuksia ja hyvinvointia jo viisikymmentä vuotta. Nykyisin Seta on kattojärjestö 50 sateenkaarevalle jäsenjärjestölle. Setalla ei ole omia vapaaehtoisia, vaan vapaaehtoiset toimivat Setan jäsenjärjestöissä. Yhdessä saamme paljon aikaan. Tule sinäkin mukaan!
Vapaaehtoisena annat aikaasi ja panoksesi sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten oikeuksien ja hyvinvoinnin edistämiseen. Voit tulla toimintaan juuri sellaisena kuin olet: sateenkaari-ihmisenä, identiteettiäsi pohtivana, läheisenä, ihmisoikeuspuolustajana tai kiinnostuneena. Sinulla on aina oikeus määritellä oma identiteettisi tai jättää se määrittelemättä.
Miksi ryhtyä vapaaehtoiseksi?
Vapaaehtoistyö antaa enemmän kuin ottaa. Jos haluat parantaa hyvinvointiasi, kerätä uusia verkostoja ja ystäviä, sekä saada onnistumisen kokemuksia, vapaaehtoistyö on hyvä vaihtoehto sinulle. Vapaaehtoistyötä tehdään hyvän asian puolesta.
Vapaaehtoistoiminnan hyötyjä:
- Uudet tutut, ystävät ja sateenkaarevat verkostot
- Vertaisuus ja yhteisö
- Lisääntynyt merkityksellisyyden tunne
- Vaikuttaminen yhteiskunnassa
- Uuden oppiminen
- Lisääntynyt hyvinvointi
- Arvostuksen kokemus
Miten paljon aikaa se vie?
Vapaaehtoistoimintaa on monenlaista. Ryhmänohjaajana saatat antaa aikaasi esimerkiksi kolme tuntia kerran kuussa. Kouluttajana vapaaehtoistoiminta on satunnaista ja kestää yleensä pari tuntia kerrallaan.
Jos lähdet järjestön hallitukseen mukaan, kokouksia on yleensä kerran kuukaudessa lähitapaamisina tai etäyhteyksillä. Somevastaajana pystyt tekemään vähän kerrallaan itsellesi sopivissa väliköissä.
Jokainen tekee vapaaehtoistoimintaa oman jaksamisen ja vapaa-ajan puitteissa.
Työkokemus ja opintopisteet
Jokainen merkintä ansioluettelossa voi olla merkittävä etuus työnhaussa. Vapaaehtoistoiminnasta kerrytetty kokemus ei ole vähäarvoisempaa, kuin palkkatyöstä – joskus tilanne voi jopa olla päinvastoin. Työkokemus vapaaehtoistoiminnasta voi myös auttaa mahdollisessa ammatin valinnassa, tai se voi syventää ammatillista osaamista. Jos haluat toimia vapaaehtoisena ja olet työtön, se ei vaikuta etuuksiisi. Vapaaehtoistoiminnan voi joissain tapauksissa myös opinnollistaa. Esimerkiksi ryhmänohjaajana toimimisesta voi joissain oppilaitoksissa saada vapaavalintaisia opintopisteitä.
Uudet tuttavuudet ja verkostoituminen
Vapaaehtoisena tapaat samanhenkisiä ihmisiä, joista voit saada hyviä kavereita. Setan jäsenjärjestöjen tapahtumissa noudatetaan turvallisemman tilan ohjeita ja niihin on helppo tulla mukaan.
Uudet tuttavuudet voivat tuoda erilaisia näkemyksiä, ja lisätä myös omaa ammatillista tietouttasi. Verkostoitumisesta on hyötyä myös työllistymisessä: voit tavata valokuvaajia, sosionomeja, opettajia ja muita eri alojen ihmisiä, joiden tuntemisesta voi olla sinulle hyötyä tulevaisuudessa.
Taitojen kehittäminen
Vapaaehtoistöissä pääset tekemään asioita, mitä et välttämättä arjessa, opinnoissa tai töissä pääse tekemään. Voit kartuttaa osaamistasi muun muassa johtamisessa, organisoinnissa, vastuunotossa, kehitystyössä ja kielitaidoissa. Monet järjestöt tarjoavat vapaaehtoisilleen erilaisia koulutuksia, joista on hyötyä myöhemmin elämässä.
Erilaisia vapaaehtoisuuden muotoja
Vertaistukiryhmän ohjaaja
Vertaisryhmät ovat keskustelupainotteisia ryhmiä erilaisille ihmisryhmille, ja niissä voidaan keskustella yhteisistä asioista turvallisessa ympäristössä. Seta tukee vertaistukiryhmän ohjaajia järjestämällä vuosittain ryhmänohjaajakoulutukseen. Myös paikallinen sateenkaarijärjestö voi kouluttaa sinut tehtävään. Ryhmänohjaajana toimit yhdessä parisi kanssa, ylläpidätte turvallista tilaa ja varmistaa ryhmän sujuvan toiminnan.
Harrastusryhmän ohjaaja
Harrastusryhmiä voivat olla esimerkiksi liikunta- tai käsityöryhmät. Jos sinulla on joku kiinnostuksen kohde ja haluaisit harrastaa sitä sateenkaarevassa porukassa, kannattaa olla yhteydessä oman alueesi jäsenjärjestöön. Vapaaehtoisena harrastusryhmän vetäjänä tehtäväsi on ideoida ryhmän kanssa toimintaa ja toteuttaa sitä turvallisessa tilassa.
Viestijä/Markkinoija
Viestinnän vapaaehtoisella on osaamista ja kiinnostusta hoitaa yhdistyksen sosiaalista mediaa ja muuta tiedottamista. Hän voi tehdä myös esimerkiksi kuvankäsittelyä tai videoeditointia.
Tapahtumajärjestäjä
Jäsenjärjestöt voivat järjestää erilaisia illanviettoja, mielenosoituksia ja tapahtumia. Tapahtumanjärjestäjänä voit varata tiloja, esiintyjiä tai dj:n, hoitaa julisteet ja markkinoinnin, etsiä sponsoreita, tai toimia siistijänä tai koristelijana.
Tilavastaava
Jos järjestölläsi on omat tilat, jonkun pitää huolehtia siisteydestä ja esimerkiksi siitä, onko tilassa saatavilla tarpeeksi kahvia ja maitoa. Tilavastaavan töihin voi kuulua myös esimerkiksi avainlistan ylläpitäminen ja postilaatikon tyhjennys.
Kouluttaja
Kouluttajat pitävät koulutuksia. Kouluttajat koulutetaan Setalla tai vaihtoehtoisesti jäsenjärjestöissä. Kouluttajana menet tilaisuuksiin vetämään koulutuksia erinäisistä asioista liittyen seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuteen.
Kouluvierailija
Kouluvierailijat tuntevat järjestönsä ja käyvät kertomassa järjestön toiminnasta lähialueen kouluissa ja tapahtumissa.
Pride-vapaaehtoinen
Vapaaehtoistehtäviin on helppo tutustua oman alueesi Pridessä. Tehtäviä on moninaisia. Voit esimerkiksi ohjata liikennettä, suunnitella tapahtumia, auttaa kuljettamaan materiaaleja, jakaa esitteitä tai koristella juhlapaikkaa. Seuraa keväällä vapaaehtoishakuja. Seta ylläpitää listausta Suomessa järjestettävistä Pride-tapahtumista.
Vapaaehtoisuuden polku
2023 Setan Voi ja saa- voimaa sateenkaarijärjestötoiminnasta hankkeen toimintona järjestettiin ensimmäinen Järjestötsemppari -koulutus. Koulutuksen pohjalta syntyi yhdeksi työkaluksi ja ajatuksia herättämään vapaaehtoisuuden parissa toimiville esimerkkitapaus “Vapaaehtoisen polku”. Tämä oli osa laajempaa tehtävänantoa ja sen tarkoituksena oli pohtia sitä, millainen vapaaehtoisen polku alusta loppuun saakka voisi olla, kun kaikki menee nappiin. PDF-versio
Muista vapaaehtoissopimus!
Myös vapaaehtoistoimintaan ryhdyttäessä on sitoutumisesta sovittava kirjallisesti, erityisesti, jos kyseessä on vastuullinen tai pitkäkestoinen tehtävä. Esimerkiksi ryhmänohjaajana toimimisesta on suositeltava kirjata sopimus. Sopimuksessa tulisi ilmetä:
- vapaaehtoisuuden kesto, jos sitä on tarve määrittää.
- vapaaehtoisuuden keskeiset tehtävät
- velvollisuus sitoutua yhdistyksen sääntöihin
- yhdistyksen sitoutuminen perehdyttämiseen ja viestintään
- suurpiirteiset toimintatavat (esim. perumiset, avainten hallinta, salassapitovelvollisuus)
- yhteystiedot sekä yhdistyksen yhteyshenkilölle että vapaaehtoiselle
- perustelut mm. rikosrekisteriotteelle, jos sellaista vaaditaan
Sopimus on tärkeä, sillä se selventää kaikille osapuolille omat vastuut, velvollisuudet ja sitoumukset. Esimerkiksi yhdistyksen on sitouduttava perehdyttämään ja vapaaehtoisen ilmoittamaan, mikäli on estynyt. Setan verkkonuorisotalo Loisteella on käytössä heille soveltuva vapaaehtoissopimus.