Setan tukee jäsenjärjestöjen työntekijöitä, luottamushenkilöitä ja aktiiveja järjestökoulutuksin. Järjestökoulutuksia ovat yhdistyksen perustoimintaan, jäsen- ja varainhankintaan, viestintään, vaikuttamistyöhön sekä vertaisryhmätoiminnan ohjaamiseen liittyvät koulutukset sekä jäsenjärjestöjen oman koulutus- ja kouluvierailutoiminnan koulutukset. Koulutukset järjestetään yhteistyössä KSL Opintokeskuksen kanssa.
Seta on KSL:n jäsen, jolloin jäsenjärjestöt voivat käynnistää KSL:n tuella myös omaa koulutustoimintaa, omista tarpeista lähtien.
Jäsenjärjestöillat
Valtakunnallinen Seta järjestää lähes joka kuukausi torstaisin klo 18-19.30 jäsenjärjestöiltoja, joissa käsitellään ajankohtaisia asioita sateenkaarevan järjestötoiminnan tekemisestä ja kehittämisestä. Painopiste on keskustelussa, kohtaamisissa ja hyvien käytäntöjen ja kokemusten jakamisessa.
Tilaisuudet ovat maksuttomia Setan jäsenjärjestöjen työntekijöille aktiiveille ja jäsenille ja niihin ilmoittaudutaan erikseen. Ilmoittautuminen avataan kesäkuun aikana ja siitä tiedotetaan verkkosivujen lisäksi suoraan jäsenrekisterin kautta ja Setan viestintäverkosto ja Setan kouluttajat ja kouluvierailijat -Facebook-ryhmissä.
Kevät 2023
12.1. klo 18-19:30 Eduskuntavaalivaikuttaminen
Kevään eduskuntavaaleissa pidetään esillä sateenkaariteemoja; illan aikana esitellään Setan tavoitteita ja kampanjointia ja annetaan vinkkejä vaalivaikuttamiseen jäsenjärjestöissä. Kerttu Tarjamo, Lotte Telakivi ja Eliisa Alatalo.
2.2. klo 18-19:30 Vammaisten sateenkaari-ihmisten inkluusio sateenkaarijärjestöissä
Mitä sateenkaarijärjestöissä tulisi tehdä esteettömyyden ja saavutettavuuden toteuttamiseksi? Millaisia osallistumisen esteitä esimerkiksi vertaisryhmätoiminnassa tai hallitustyöskentelyssä voi olla? Keskustellaan yhdessä siitä, miten sateenkaarijärjestöjen toiminta voisi paremmin tarjota osallistumismahdollisuuksia myös vammaisille sateenkaari-ihmisille. Keskustelua alustaa Raila Riikonen, Helsinki Pride -yhteisön koulutettu Kahden vähemmistön väki -toiminnan vertaisohjaaja. Setan toimistolta iltaa ohjaamassa ja teknisestä puolesta huolehtimassa on nuorisotyön osallisuuden asiantuntija Teija Ryhtä.
2.3. klo 18-19:30 Sateenkaariopettajat
Outi Tjurin ja vierailevat puhujat
Ilmoittaudu täällä
6.4. klo 18-19:30 Sateenkaaritapahtumat, viranomaisyhteistyö ja viharikosten torjunta
Tervetuloa monipuoliseen jäsenjärjestöiltaan Amnestyn ja Seteenkaaripoliisien kanssa!
Amnesty esittelee Tunne Oikeutesi -koulutusta, joka käsittelee kokoontumisvapautta ja mielenosoituksia.
Lisäksi Setan jäsenjärjestö Sateenkaaripoliisit kertovat toiminnastaan ja vastaavat osallistujien kysymyksiin.
Setan järjestö- ja vapaaehtoistyönasiantuntija Outi Tjurin esittelee raporttia Pride tapahtumiin vuonna 2022 kohdistuneista viharikoksista.
4.5. klo 18-19:30 Turvallisempi tila sateenkaarijärjestötoiminnassa
Teija Ryhtä
Ilmoittaudu täällä
Millaisen työkalun turvallisemman tilan periaatteet tarjoavat? Millaisia vastuita ne asettavat järjestötoimintaa pyörittäville henkilöille? Entä toimintaan osallistuville? Miten puuttua tilanteisiin, joissa turvallisemman tilan periaatteita rikotaan? Näitä kysymyksiä tarkastelemme yhdessä konkreettisten esimerkkien kautta.
Kouluttajana Setan häirintäyhdyshenkilö, nuorisotyön osallisuuden asiantuntija Teija Ryhtä.
Yhdistystoiminta, vaikuttaminen ja vertaisryhmätoiminta
7.3.2023 klo. 17–19 Uusien ilta, perustietoa Setasta
Oletko uusi Setan jäsenjärjestön aktiivi, hallituslainen tai puheenjohtaja? Kaipaatko selkeämpää kuvaa, millainen järjestö Seta oikein on ja mitä kaikkea siellä tehdään? Haluatko tutustua muihin sateenkaarijärjestöissä toimiviin ihmisiin?
Tule mukaan rentoon iltaan saamaan kattavat perustiedot Setasta ja sen toiminnoista ja palveluista jäsenjärjestöille. Nyt saa kysyä!
Tapaaminen järjestetään etäyhteyksillä Microsoft Teamsin avulla. Ilmoittaudu täällä.
Illan kouluttajana toimii järjestö- ja vapaaehtoistoiminnan asiantuntija Outi Tjurin. Lisätietoja outi.tjurin@seta.fi tai 0503540656
Koulutuksia yhdistystoiminnasta järjestetään pääsääntöisesti kolme kertaa vuodessa Setan valtuuston kokouksen, puheenjohtaja- ja aktiivipäivän ja edustajakokouksen yhteydessä. Koulutusten sisällöt vaihtelevat vuosittain riippuen jäsenjärjestöjen tarpeista. Näiden koulutusten järjestämisestä vastaa Setan pääsihteeri. Katso tulevat koulutukset kalenteristamme.
Setan, Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen ja jäsenjärjestöjen eri vertaisryhmien ja vapaa-ajan ryhmien ohjaajille järjestetään koulutusta pienryhmätoiminnan järjestämisestä, ohjaamisesta ja kehittämisestä (ROK-koulutus).
Seta kannustaa jäsenjärjestöjä järjestämään koulutuksia myös itsenäisesti sekä osallistumaan Sosten ja KSL:n tarjoaamin yhdistystoimintaa kehittäviin koulutuksiin.
Sosten järjestökoulutukset
KSL:n järjestökoulutukset
Voi ja saa -hankkeen koulutukset
29.4.2023 klo: 10-14:30 Järjestön nettisivujen saavutettavuus ja ilme
Kaipaako teidän järjestönne lisää näkyvyyttä? Haluatteko uusia aktiiveja? Miten viestiä saavutettavasti?
Setan Voi ja Saa! Voimaa sateenkaarijärjestötoiminasta -hanke järjestää työpajan, joka porautuu nettisivujen saavutettavuuteen ja ilmeeseen. Mukana saavutettavuusasiantuntija Terhi Manninen Näkövammaisten liitosta ja Setan viestinnän asiantuntija Eliisa Alatalo.
Uusi järjestötoiminnasta kiinnostunut tai vapaaehtoistyötä harkitseva löytää usein ensiksi järjestön nettisivut. Tässä työpajassa opitaan miten parantaa kotisivujen ja some-postausten saavutettavuutta ja keskustellaan miten innostaa uusia ihmisiä mukaan selkeiden ja houkuttelevien sivujen avulla.
Tapaaminen järjestetään etäyhteyksillä Microsoft Teamsin avulla.
Illan hostaavat Voi ja Saa! -hankkeen asiantuntijat Outi Tjurin ja Enni Rasimus
Lisätietoja outi.tjurin@seta.fi tai 0503540656
Lämpimästi tervetuloa mukaan!
Nuorisotyön jäsenjärjestökoulutukset
Setan verkkonuorisotalo Loiste järjestää jäsenjärjestöille koulutuksia. Kouluttajina tilaisuuksissa toimivat Setan Hyvinvointia ja toimintakykyä sateenkaarinuorille -hankkeen verkkonuorisotyön ammattilaiset: nuorisotyöntekijä Eevi Harju (sosionomi AMK, seksuaalineuvoja) sekä hankepäällikkö Sanna Immonen (yhteisöpedagogi YAMK).
23.3.2023 klo 18:00 – 19:30 Discord hyötykäyttöön
Mikä ihme on nuorten sekä erityisesti videopelaajien suosima Discord -sovellus? Kuinka hyödyntää Discordia järjestön toiminnassa? Tule kuulemaan kokemuksia ja käytännön vinkkejä Setan verkkonuorisotalo Loisteelta!
Discord on maksuton selaimessa tai sovelluksella käytettävä keskustelualusta, jolla voi lähettää tekstiä, kuvia, ääntä ja videota. Setan verkkonuorisotalo Loiste aloitti toimintansa Discordissa tammikuussa 2022. Vuoden ajan Loisteen Discordissa on tehty verkkonuorisotyötä sekä tarjottu oma turvallisempi vertaisyhteisö nuorille. Loisteen Discordissa ohjaajina toimivat sekä ammattilaiset että tehtäväänsä koulutetut vapaaehtoiset. Nuorten kohtaamisen sekä nuorisotyön lisäksi Discord voi mahdollistaa järjestölle paljon muuta: esimerkiksi keskustelualustan aktiiveille, kokouspaikan ja tiedonjakokanavan.
9.5.2023 klo 18:00 – 19:30 Some nuorten tavoittamisen välineenä
Setan verkkonuorisotalo Loiste on toiminut Discord-alustalla tammikuusta 2022 saakka. Discordin lisäksi Loiste on aktiivinen myös Instagramissa, TikTokissa sekä Snapchatissa.
Tule kuulemaan kuinka tavoitimme hankkeen alkaessa somessa Loisteen nuoret sekä sateenkaarierityisestä nuorisotyöstä kiinnostuneet ammattilaiset:
- Miksi järjestön toiminnan on tärkeää näkyä somessa?
- Millaisia resursseja siihen tarvitaan?
- Millainen sisältö vetoaa nuoriin?
- Millaista tietoa nuoret kaipaavat toiminnasta?
- Mitä lisähyötyä voi saada erityisesti TikTokista?
Ilmoittaudu mukaan viimeistään 7.5.2023 täällä
Kouluvierailutoiminta ja muu koulutustoiminta
Jäsenjärjestöjen luottamushenkilöt ja aktiivit voivat osallistua Setan kouluttajakoulutuksiin, joissa saa valmiuden toteuttaa muun muassa kouluvierailuja. Lisäksi Seta kouluttaa kokemuskouluttajia, Protu-vierailijoita sekä ammatillisia kouluttajia. Koulutuksista vastaa Setan koulutussuunnittelija.
Setan kaksipäiväisessä valtakunnallisessa peruskoulutuksessa tutustutaan Setan asiasisältöihin eli seksuaalisen suuntautumisen, sukupuolen ja perhemuotojen moninaisuuteen sekä kouluttamisen saloihin. Ohjelmassa asiasisällöt vaihtelevat pedagogisten vinkkien ja toiminnallisten harjoitusten kanssa. Peruskoulutus antaa valmiudet toteuttaa nuorille suunnattua koulutustoimintaa eli tehdä kouluvierailuja sekä vierailuja nuorisotaloille tai nuorten leireille.
Täydennyskoulutukset
Peruskoulutuksen käyneet kouluttajat päivittävät tietojaan muun muassa täydennyskoulutusten avulla. Yhden päivän pituisissa täydennyskoulutuksissa keskitytään syventävästi vain yhteen teemaan (esimerkiksi transnuoret, transvestisuus, ihmisoikeudet, lainsäädäntö, tuntisuunnitelman teko). Täydennyskoulutusten teemat vaihtelevat kouluttajien tarpeiden mukaan.
Kokemuskouluttajuus
Uskotko tarinoiden voimaan? Voiko muunsukupuolisen arjesta kertominen auttaa normien purkamisessa? Olisiko transkokemuksen jakamisesta hyötyä muillekin?
Setan ammattilaisille ja opiskelijoille suunnattuihin asiantuntijakoulutuksiin kuuluu myös kokemusasiantuntijan osuus. Kokemuskouluttajat toimivat yhteistyössä Setan asiantuntijoiden ja muiden Setan ammatillisten kouluttajien kanssa. Kokemuskouluttajille järjestetään koulutuksia tarpeen mukaan noin kerran vuodessa.
Koulutuksissa harjoitellaan oman tarinan kertomista, sen fokusointia ja rajaamista sekä ammattilaisista tai opiskelijoista koostuvalle yleisölle esiintymistä. Yhden päivän kestävissä koulutuksissa käsitellään myös koulutukseen liittyviä eettisiä kysymyksiä, kuten omien ja muiden rajojen tunnistamista.
Protu-koulutukset
Joka kesä Suomessa järjestetään noin 60 Prometheus-leiriä. Lähes jokaiselle leirille kutsutaan vierailija Setasta. Peruskoulutuksen käymättömät aktiivit saavat valmiudet vierailla leireillä Setan edustajana osallistumalla keväällä kahden iltapäivän pituiseen koulutukseen. Koulutus järjestetään yhteistyössä Prometheus leirin tuki ry:n ja KSL:n kanssa.
Jäsenjärjestöjen koulutusvastaavat ja vapaaehtoiskouluttajat voivat keskustella ja jakaa kokemuksiaan Facebookissa Setan kouluttajat ja kouluvierailijat -ryhmässä. Ryhmä on Setan koulutussuunnittelijan ylläpitämä ryhmä.