Seta avustaa kotimaisia ja ulkomaisia medioita seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuteen sekä sateenkaariperheisiin liittyvässä uutisoinnissa. Autamme muun muassa asiantuntijahaastateltavien löytämisessä ja aiheeseen liittyvän terminologian kanssa.
Toimitukset ja alan oppilaitokset voivat pyytää Setalta maksutonta puhelin- ja sähköpostikonsultaatiota tai tilata asiantuntijakoulutuksen seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden teemoista tai tarkemmista substanssiteemoista. Konsultaatiopyynnöt osoitteeseen tiedottaja@seta.fi ja koulutuksen hintatiedustelut koulutustilaus@seta.fi.
Tilaa mediatiedotteet
Setan vanhat mediatiedotteet 2020-2023 voit lukea STT:n uutispalvelusta ja vuotta 2020 vanhemmat tiedotteet voit lukea ePressi-palvelusta.
Ohjeita sateenkaariteemoista kirjoittaville
Setan Sateenkaari journalismissa -opas [pdf] (2024) tarjoaa ohjeita sukupuolta ja seksuaalista suuntautumista sekä sateenkaariperheitä ja suhteiden moninaisuutta käsittelevien juttujen tekemiseen. Opas on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2012. Suosittelemme tulostamaan oppaan vihkoksi A5-kokoon tästä (opas sivuittain).
KSL Opintokeskuksen opas: Syrjimätön kieli (2022). Mukana osio sateenkaaritietoisesta kielestä.
THL:n koulutuskokonaisuus Tasa-arvokoulutus toimittajille ja viestijöille (2020)
Setan viestinnän asiantuntijan luento: Sukupuolen moninaisuus journalismissa ja viestinnässä (2020)
Setan viestinnän asiantuntijan blogi: Homoliitto on ongelma (2019)
Setan viestinnän asiantuntijan blogi: Epämääräinen häivähdys vai ympärivuotinen tujaus sateenkaarta? (2018)
Tutustu myös eettisen sateenkaarikuvaston käytön periaatteisiin (STT).
Setan viestinnän asiantuntijan artikkeli 5 vinkkiä – Näin kirjoitat paremmin transasioista! (2016)
Setan ja jäsenjärjestöjen nimet ja toiminnan kuvaukset
Setan nimi kirjoitetaan muotoon Seta tai Seta ry. Järjestön nimi muuttui lyhyempään muotoon vuonna 2011. Nimi oli aiemmin Seksuaalinen tasavertaisuus SETA ry, ja sanat seksuaalinen tasavertaisuus voivat esiintyä vielä Setan jäsenjärjestöjen nimissä. Usein mediassa esiintyy Setan toiminnasta kuvauksia muodoissa ”seksuaalista tasavertaisuutta tavoitteleva järjestö”, ”seksuaalinen tasavertaisuusjärjestö” tai ”homojen etujärjestö”. Nämä ovat epätarkkoja ja/tai vanhentuneita kuvauksia. Käytä tai Setasta mieluummin tämäntyyppisiä kuvauksia:
- ihmisoikeusjärjestö, ihmisoikeuksia edistävä järjestö
- kansalaisjärjestö
- seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia edistävä järjestö.
Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus toimi ennen 4.4.2019 nimen muutosta Transtukipisteenä. Setan jäsenjärjestöistä nimensä ovat viime vuosina muuttaneet:
- Regnbågsallians Svenskfinland (entinen Regnbågsankan)
- Sinuiksi ry (entinen Pirkanmaan Seta)
- Helsinki pride -yhteisö ry (enitinen HeSeta) sekä
- Pohjois-Savon Seta (entinen Savon Seta).
Haastattelupyynnöt
Seta auttaa toimittajia etenkin asiantuntijahaastateltavien etsimisessä. Haastattelupyynnöt voi lähettää Setan viestinnän asiantuntijalle:
Eliisa Alatalo
eliisa.alatalo@seta.fi
p. 050 572 3259
Valtakunnallisen Setan poliittisia ja järjestöllisiä kantoja edustavat puheenjohtaja (puheenjohtaja@seta.fi) ja pääsihteeri (paasihteeri@seta.fi) sekä asiantuntijatyöntekijät. Setan jäsenjärjestöt muodostavat myös omia poliittisia kantojaan, joista ne vastaavat itse. Jutuissa on hyvä ilmaista selvästi, edustaako haastateltava Seta ry:tä vai jotain sen jäsenjärjestöistä.
Setan jäsenjärjestöt auttavat alueellisten tai johonkin tiettyyn ryhmään liittyvien haastattelupyyntöjen välittämisessä. Haastateltavia voi etsiä myös sateenkaari-ihmisille suunnattujen sivustojen kautta, kuten Sateenkaari-Suomi -ryhmästä Facebookista.
Aina emme pysty löytämään nopealla varoitusajalla juuri sellaista henkilöä kuin toimittaja sillä kertaa etsii. Monet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat henkilöt eivät luota toimittajiin tai eivät muusta syystä halua kertoa elämästään mediassa. Tästäkin syystä on hyvin tärkeää, että toimittaja toimii luottamuksen arvoisesti, haastateltavaa kunnioittaen.
Sukupuolen moninaisuuteen liittyvissä asioissa asiantuntijakommentteja voi pyytää puheenjohtajalta ja pääsihteeriltä, Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen työntekijöiltä ja transvestiittien ja transfeminiinien järjestö Dreamwear club ry:ltä, joka on Setan jäsenjärjestö. Sukupuolivähemmistöihin liittyvissä kysymyksissä voi kääntyä myös sukupuolivähemmistöjen perus- ja ihmisoikeusjärjestö Trasek ry:n, Trans ry:n, Translasten ja -nuorten perheet ry:n tai Transfeminiinit ry:n puoleen.
Ihmisoikeus- ja yhdenvertaisuusnäkökulmia sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuteen liittyvissä asioissa osaavat Suomessa kommentoida asiantuntijoina Setan lisäksi esimerkiksi yhdenvertaisuusvaltuutettu, tasa-arvovaltuutettu, Amnestyn Suomen osaston sukupuoleen ja seksuaalisuuteen perustuvan syrjinnän asiantuntija, Ihmisoikeuskeskus ja Ihmisoikeusliitto.
Perheasioissa voi lähestyä Setan jäsenjärjestöä Sateenkaariperheet ry:tä tai Translasten ja -nuorten perheet ry:tä. Suhteiden moninaisuudesta voi lähestyä Polyamoria – Monisuhteisuusyhdistys ry:tä.
Pressikuvat ja tunnukset
Seta tarjoaa monipuolisesti kuvamateriaalia toimituksille. Kuvituskuvia sateenkaariteemoista voi tiedustella osoitteesta tiedottaja@seta.fi. Epäkaupallista käyttöä varten kuvituskuvia voi ladata suoraan Setan Flickr-tililtä.
Setan logot eri versioina sekä henkilökunnan pressikuvia voi ladata Setan Dropbox-kansiosta. Setan logon käyttöohjeen saa viestinnän asiantuntijalta.