Pride-kuukausi kirvoittaa medialta vuosittain lukuisia juttuja sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä. Useimmin uutisointi menee nappiin, joskus taas karahtaa kiville. Sateenkaaritermistö kehittyy jatkuvasti, joten sen kertaaminen ei ole koskaan pahitteeksi!
Sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuudesta kirjoitetaan Suomessa hyvin monipuolisesti ja aktiivisesti. Uutisoinnin taso on parantunut viimeisen viiden vuoden aikana, varsinkin transasioiden suhteen. Puutteena ei ole enää räikeästi syrjivät termit vaan vahvat normit koskien seksuaalista suuntautumista, sukupuolta ja ihmissuhteita. Näitä normatiivisia artikkeleita keräsimme pari vuotta sitten Normipyöritys-materiaaliimme.
Sateenkaari-ihmiset ovat tarkkoja lukijoita, kuuntelijoita ja katselijoita, kun jutuissa on kyse heistä itsestään. Saan Setan tiedottajana säännöllisesti viestejä, joissa raportoidaan paikallis- ja valtakunnanmedioiden syrjivistä valinnoista. Yksi merkittävä sateenkaari-ihmisten tölväisyjen areena ovat tekstiviestipalstat, joiden sisällön toimitus valitsee ja päättää julkaista. Ne ovat lehden journalistista sisältöä ja kertovat lehtien arvoista. Julkaisupolitiikassa olisi päivittämisen varaa.
Usein palaute, joka meillekin saakka tulee, liittyy otsikointeihin. Aina otsikkoa ei tee kirjoittava toimittaja vaan sen muokkaa joku aihetta tuntematon lyhyemmäksi ja myyvemmäksi verkkoon. Vielä 2015 saimme lukea Helsinki Pridestä Helsingin Sanomista, kuinka “Kulkue erilaisuuden sietämisestä innosti”. Tässä otsikossa oli kaikki pielessä. Pridessä on kyse sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen kamppailusta ihmisoikeuksien ja näkyvyyden puolesta.
Moniin tavallisiin asioihin liitetään tarpeettomasti sateenkaareva etuliite. Yleinen esimerkiksi on homoliitto, joka on yleistävä, syrjivä ja ennakkoluuloinen käsite. Mistä toimittaja voi tietää liiton solmineiden seksuaalisen suuntautumisen? Mitä jos kahden samaa sukupuolta olevan henkilön ”homoliitossa” on homomies ja panseksuaali mies? Mistä voi tietää onko ”heteroliitossa” kaksi heteroa vai kaksi biseksuaalia? Avioliittolaissa ei puhuta avioliiton solmivien seksuaalisesta suuntautumisesta. Miksi sitten mediassa pitäisi? Perusteluksi ei käy se, että jokin muukin media sitä käyttää tai että se on lyhyt ja napakka.
Homoliitto-sanan käyttäminen on ongelma, koska se on bi- ja panseksuaalisuuden tahallista häivyttämistä. Bi- ja panseksuaalisuus ovat edelleen näkymättömiä seksuaalisina suuntautumisina. Bi- ja panihmiset kokevat syrjintää monesta suunnasta. Biseksuaalisuuteen on liitetty pitkään haitallisia ennakkoluuloisia käsityksiä. Käsitteestä homoliitto tulisi näistäkin syistä luopua.
Vähemmistöihin kuuluville ihmisille on tärkeää, että heistä kirjoitetaan oikein ja kunnioittavasti. Seta auttaa erittäin mielellään mediaa välittämään asiallista tietoa seksuaalisen suuntautumisen, sukupuolen sekä perhemuotojen moninaisuudesta sekä auttaa etsimään haastateltavia. Kuvapankkimme tarjoaa sateenkaarikuvastoa myös toimitusten tarpeisiin.
Koulutan 25.9. journalisteja ja muita sateenkaariteemoista kirjoittavia sensitiiviseen kielenkäyttöön. Koulutuksessa julkaistaan Setan toimittajaoppaan neljäs päivitetty versio, joka sisältää enemmän tietoa termien historiasta sekä intersukupuolisuuden ja suhteiden moninaisuuden käsittelystä.
Eliisa Alatalo
Kirjoittaja on päätoimittajataustainen Setan tiedottaja