1. Suomi hylkää YK:n jäsenmaiden ihmisoikeussuosituksia
Kotimaa | Suomi oli toukokuussa arvioitavana YK:n ihmisoikeusneuvostossa UPR-prosessissa, jossa jäsenmaat antoivat Suomelle yhteensä 153 suositusta ihmisoikeustilanteen parantamiseksi, mukaan lukien suosituksia translain korjaamiseksi ja intersukupuolisten lasten oikeuksien takaamiseksi. Suomi hyväksyy 120 YK:n jäsenvaltioilta UPR-prosessissa saamaansa ihmisoikeussuositusta, hyväksyy osittain 6 suositusta ja merkitsee tiedoksi 27 suositusta. Tiedoksi merkittyjen eli toisin sanoen hylättyjen suositusten joukossa ovat translain uudistamiseksi annetut suositukset.
Vielä viime viikolla 18 ihmisoikeustyötä tekevää järjestöä vetosi hallituspuolueisiin suunnan muuttamiseksi. Järjestöt moittivat Suomea myös vastausten heikosta tasosta ja ylimalkaisuudesta verrattuna edelliseen UPR-prosessiin viisi vuotta sitten. Seta lähestyi myös kirjeellä pääministeri Sipilää, ulkoministeri Soinia ja perhe- ja peruspalveluministeri Saarikkoa ja kannusti ryhtymään translain uudistamiseen.
UPR-prosessissa (Universal Periodic Review) on kyse poliittisesta prosessista, jonka on tarkoitus vauhdittaa ihmisoikeusvelvoitteiden toteutumista. Tässä vertaisarvioinnissa muut valtiot esittävät tarkastelun kohteena olevalle valtiolle kysymyksiä ja suosituksia sen ihmisoikeustilanteesta.
Ulkoministeriön vastaukset: http://formin.finland.fi/Public/default.aspx?contentid=365721
Juttu Ilkka-lehdessä: https://www.ilkka.fi/uutiset/kotimaa/suomi-ottaa-joka-kuudennen-ihmisoikeussuosituksen-tiedoksi-yk-kielell%C3%A4-se-tarkoittaa-hylk%C3%A4%C3%A4mist%C3%A4-1.2380321
2. Urheilustadionit julistautuvat syrjinnästä vapaiksi
Kotimaa | Elo-syyskuussa Seta, Ihmisoikeusliitto, Vammaisfoorumi, Allianssi, oikeusministeriö sekä monikulttuurinen liikuntaliitto Fimu haastavat HJK:n Aki Riihilahden ja kansainvälisen jalkapalloerotuomari Ifeoma Kulmalan kanssa urheilustadioneita julistautumaan syrjinnästä vapaiksi alueiksi.
Ensimmäisinä syrjinnästä vapaiksi alueiksi julistautuivat kesäkuussa Veritas-stadion Turusta ja Harjun stadion Jyväskylässä. Rovaniemen kaupunki juliste stadioninsa ohella koko kaupungin syrjinnästä vapaaksi. Syyskuun aikana jatkuu myös haastekampanjan stadionkiertue Rovaniemellä, Kemissä, Helsingissä, Vaasassa ja Kuopiossa.
Syrjinnästä vapaa alue -kampanja on kaikenlaisen syrjinnän, kiusaamisen ja häirinnän vastainen kampanja, jonka kautta organisaatiot ja työyhteisöt tuovat julki sitoutumisensa syrjimättömyyteen. Syrjinnästä vapaaksi alueeksi julistautuminen merkitsee syrjinnän vastustamista, siihen puuttumista sekä ihmisten yhdenvertaisuuden tunnustamista. Syrjinnästä vapaiksi alueiksi on julistautunut jo 1000 organisaatiota eri puolilta Suomea.
Lue lisää: http://seta.fi/stadioneja-haastetaan-syrjinnasta-vapaiksi-alueiksi/
3. Asiallisen tiedon omena sukupuolen moninaisuutta edistäneille
Kotimaa | Seta palkitsi vuoden 2017 Asiallisen tiedon omenalla Näkymätön sukupuoli -projektin, Sukupuolena ihminen -projektin ja vloggari Henry Harjusolan. Tunnustukset myönnettiin Helsinki Priden puistojuhlassa heinäkuun alussa.
Näkymätön sukupuoli -projekti on ennennäkemättömällä tavalla tuonut esille muunsukupuolisten ja muiden kaksijakoisen sukupuolimäärittelyn ulkopuolelle asettuvien ihmisten elämäntarinoita ja kokemuksia sekä heidän näkemyksiään sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisoikeustilanteesta Suomessa. Sukupuolena ihminen -projektissa taas on dokumentoitu eri ikäisten suomalaisten transihmisten elämää. Projekti on onnistuneesti nostanut transsukupuolisuutta ja muunsukupuolisuutta keskusteluun ja antanut näkyvyyttä transihmisten omille tarinoille. Vloggari Henry Harjusola palkittiin kansalaisaktiivisuudestaan, kun hän kohtasi ja teki näkyväksi sukupuolen ilmaisuunsa kohdistuneen epäasiallisen kohtelun.
Kunniarotta-antipalkinnon sai Tšetšeniaa johtava Ramzan Kadyrov, jonka johdolla keväällä 2017 maasta kantautuneiden tietojen mukaan oli käynnissä laajamittainen homomiehiin kohdistunut vaino. Kunniarotta-antipalkinnolla Seta nuhtelee julkisesti tahoa, joka on esittänyt syrjiviä mielipiteitä seksuaali- tai sukupuolivähemmistöistä tai harjoittanut syrjintää.
Lisätietoa: http://seta.fi/setan-asiallisen-tiedon-omena-tunnustus-sukupuolen-moninaisuutta-edistaneille/
4. Vuoden sateenkaarinuoreksi raahelainen Sani Koskimäki
Kotimaa | Setan nuorisotoimikunta jakoi kolmatta kertaa Vuoden sateenkaarinuori -palkinnon. Vuoden 2017 sateenkaarinuoreksi valittiin raahelainen Sani Koskimäki (26). Hän on toiminut ryhmänvetäjänä Raahen Psyyke ry:n ja Oulun Setan yhteisessä sateenkaari-ihmisten ryhmässä. Sen lisäksi hän on nostanut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä esiin paikallisissa medioissa. Nuorisotoimikunta valitsi voittajan yleisön ehdotusten perusteella.
Kunniakirja myönnetään ansioituneelle sateenkaarinuorelle kiitoksena jo tehdystä työstä sateenkaarinuorten parissa: sateenkaarinuorten oikeuksien aktiivisesta ajamisesta, sateenkaarinuorten hyvinvoinnin edistämisestä, esimerkillisestä toiminnasta oman yhteisönsä sisällä ja ulkopuolella tai lhbti-ihmisten positiivisesta esiin tuomisesta yhteiskunnassa. Edellisten vuosien Sateenkaarinuoret ovat olleet Mio Kivelä ja Elina Partanen.
Kuuntele Sanin haastattelu Radio Pookista: https://www.radiopooki.fi/uutiset/kulttuuri/a-149562
5. Kampanja: tilaa Opitaan yhdessä -moninaisuusopas peruskouluusi
Kampanja | Setan nuorisotoimikunta toteuttaa syyslukukauden 2017 alussa kampanjan, jossa peruskoulua käyvät tai sen jo päättäneet sateenkaari-ihmiset saavat tilaisuuden lähettää opettajille suunnatun Sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuus – Opitaan yhdessä! -oppaan omaan peruskouluunsa saatekirjeen kera. Kampanjan tarkoituksena on edistää moninaisuuden huomiointia peruskouluissa ja muistuttaa opetushenkilökuntaa siitä, että heidän oppilainaan on myös sateenkaarinuoria.
Hyvinvoiva sateenkaarinuori -tutkimushankkeen myötä kävi ilmi, että jopa 82 prosenttia transnuorista ja 72 prosenttia seksuaalivähemmistöön kuuluvista nuorista on kohdannut koulussa asiatonta kohtelua tai ahdistelua. Lähes kaksi kolmesta näihin ryhmiin kuuluvista nuorista ilmoitti tulleensa joskus kiusatuksi. Opettajilla ja muulla koulun henkilökunnalla on keskeinen rooli kiusaamisen ja asiattoman kohtelun kitkemisessä ja lasten ja nuorten asennekasvatuksessa. Siksi on erityisen tärkeää, että moninaisuus huomioidaan osana koulun arkea ja siitä myös puhutaan avoimesti, tavanomaisena asiana.
”Lapset ja nuoret kaipaavat asiallista tietoa moninaisuudesta ja positiivisia esikuvia, joihin samaistua. On varmistettava, että monenlaiset ihmiset ja perheet ovat esillä osana opetusta”, toteaa Teija Ryhtä Setan nuorisotoimikunnasta.
Valtakunnallisen opetussuunnitelman mukaan perusopetuksen yhteiskunnallisena tehtävänä on edistää tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja oikeudenmukaisuutta. Perusopetuksen tulee myös lisätä tietoa ja ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta. Tehtävää ei ole osoitettu millekään tietylle oppiaineelle tai -kokonaisuudelle, vaan tämä velvoite koskee kaikkia opettajia. Opitaan yhdessä! -opas tarjoaa opettajille vinkkejä siihen, miten sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuutta voidaan käsitellä eri oppiaineissa.
Kampanjaan voi osallistua täyttämällä koulun tiedot ja omat terveisensä tämän uutisen alla tai osoitteessa https://goo.gl/forms/7hIw8GSjbNa4i0922.
6. Ilmianna sukupuolineutraali WC
Kampanja | Translasten ja -nuorten perheet ry kerää verkkosivuilleen tietoa sukupuolineutraaleista wc-tiloista, joita voivat käyttää kaikkia sukupuolia olevat ihmiset.
“Transsukupuoliselle ihmiselle vessan ovessa roikkuva plakaatti ei nimittäin ole yhdentekevä. Ei ole mukavaa asioida, jos tuntee niskassaan toisten tuijotuksen tai joutuu selittelemään, että on ihan oikeasti oikeassa vessassa. Tai entä jos vessaa on mahdotonta valita, sillä kumpikaan tarjottu vaihtoehto ei ole se oma?” sivuilla kysytään.
Translasten ja -nuorten perheet on tänä vuonna perustettu yhdistys, joka tukee lasten ja nuorten perheitä, joita sukupuolen moninaisuus. Yhdistys on tarkoitettu myös kaikille sellaisille, jotka haluavat tukea translapsia ja -nuoria sekä olla parantamassa heidän tulevaisuuttaan.
Lue lisää: http://www.transperheet.fi/wc/
7. Perhesuhdekeskus tarjoaa tukea sateenkaari-ihmisten perhesuhteisiin
Järjestö | Kesällä käynnistyi sateenkaarijärjestöjen yhteinen Perhesuhdekeskus. Perhesuhdekeskuksen tavoitteena on lisätä hyvinvointia sateenkaarikansan perhesuhteisiin järjestämällä monipuolista perhesuhteita tukevaa vertaistoimintaa, tarjoamalla ammatillista tukea vaikeissa perhetilanteissa oleville ja tuottamalla tietoa perhesuhteiden tueksi.
Toiminnan kohderyhmänä ovat kaikki sateenkaari-ihmiset ja heidän perheenjäsenensä, kuten heidän vanhempansa, puolisonsa, lapsensa, sisaruksensa ja muut läheisensä. Toiminnan toteuttaa Sateenkaariperheet ry yhteistyössä Setan jäsenjärjestökentän kanssa. Perhesuhdekeskuksen työntekijöinä toimivat projektipäällikkö Sanna Nevala ja perhetyöntekijä, perhe- ja paripsykoterapeutti Terhi Väisänen. Verkkosivut avautuvat osoitteessa www.perhesuhdekeskus.fi lähiaikoina.
Perhesuhdekeskus tarjoaa maksutonta tukea myös tapaamisten muodossa haastaviin perhetilanteisiin, joihin ei saa tukea julkisista palveluista. Tällaisia voivat olla esimerkiksi pulmat vanhemmuuden jakamisessa apilaperheessä, kriisit sateenkaarevassa monisuhteessa tai solmut oman nuoren tai aikuisen lapsen identiteetin kohtaamisessa. Tapaaminen on mahdollista Helsingin toimitiloissa, Skypen välityksellä tai puhelinkeskustelun muodossa.
“Jos sinua pohdituttaa jokin asia perhesuhteessasi tai jos jokin on pielessä tai sinulla on huoli siitä, miten perhesuhteesi voi, voit ottaa yhteyttä soittamalla. Olitpa itse sateenkaari-ihminen tai sateenkaari-ihmisen vanhempi, puoliso, sisarus, lapsi tai muu läheinen, ota rohkeasti yhteyttä”, puhelinpalvelusta vastaava Terhi Väisänen kannustaa.
Puhelinpalvelu: 050 444 4446 maanantaisin klo 15–17 ja perjantaisin klo 8–10.
Perhesuhdekeskus Facebookissa: https://www.facebook.com/perhesuhdekeskus/
8. Seniorityön ryhmätapaamiset ja tietoiskut jatkuvat
Sateenkaariseniorit | Sateenkaarisenioreiden ryhmätapaamiset lähtevät taas käyntiin syksyn osalta! Ensimmäinen tapaamiskerta on keskiviikkona 30.9. klo. 17.00-19.00 Kantin Pysäkillä (Humalistonkatu 4, 00250 Helsinki).
Seniorityön koordinaattori kouluttaa myös sateenkaarisenioriteeman liittyen. Syksyn ja talven mittaan on mahdollista tilata lyhyempi Sateenkaarinseniori-tietoisku tai syväluotaavampi koulutus esimerkiksi omaan työyhteisöön tai oppilaitokseen.
Lisätietoa ryhmästä ja koulutuksista: seniorityön koordinaattori Toukoon saadaksesi lisätietoa ryhmän toiminnasta: touko.niinimaki@seta.fi, p. 050 354 0656.
9. Etäyhteydellä vammaisten ja pitkäaikaissairaiden ryhmätoimintaan
Jäsenjärjestöt | KVV eli “kahden vähemmistön väki” on eri tavalla vammaisten ja pitkäaikaissairaiden seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen edustajien oma ryhmä, jossa voimme kohdata samankaltaisia ihmisiä ja jakaa kokemuksia elämästä kahdessa vähemmistössä. Ryhmä on avoin, voit osallistua silloin kun sinulle sopii.
Ryhmä kokoontuu syksyllä 2017 pääsääntöisesti HeSetan toimistolla Kaapelitehtaalla osoitteessa Tallberginkatu 1 C, 4krs:
lauantai 9.9.2017 klo 14-16, lautapelejä
keskiviikko 20.9.2017 klo 18-20
lauantai 14.10.2017 klo 14-16, Helsingin kaupunginmuseo, Aleksanterinkatu 16, vapaa pääsy
keskiviikko 1.11.2017 klo 18-20, kutsumme vieraaksi Jussi Nissisen
lauantai 25.11.2017 klo 14-16
lauantai 16.12.2017 klo 14-16, pikkujoulut.
Ryhmän vetäjänä toimii Raila Riikonen, itsekin liikuntavammainen kvv-ihminen. Raila on ollut kvv-ryhmänvetäjänä syksystä 2016. Hän on kokemusasiantuntija ja työskentelee nykyään oman yrityksensä kautta seksuaalikasvattajana.
Mukana olo myös etäyhteydellä pyritään mahdollistamaan halukkaille, ilmoitathan Railalle etukäteen tästä! Kysy lisää ilonkipina(at)gmail.com tai 0440639863.
10. Moninaiset rakkaussuhteet – Setan koulutuspäivä ammattilaisille Helsingissä 1.11.
Koulutus | monisuhteissa 1.11.2017. Koulutus järjestetään Kulttuuritalolla Helsingissä klo 9.30-16.00 välisenä aikana.
Koulutuspäivä tarjoaa perustietoa ja hyviä käytänteitä parien, moniskuntien ja perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille. Yhteisesti käsiteltäviä teemoja ovat sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuden lisäksi tasa-arvoisen avioliittolain mukanaan tuomat muutokset, moninainen biseksuaalisuus ja muunsukupuolisuuden merkitys kumppanin ominaisuutena.
Osallistujat voivat valita kiinnostuksensa mukaan yhden kolmesta workshopista, jotka ovat queer-näkökulman hyödyntämien pari- ja monisuhdetyössä, kriisin jälkeinen parisuhdetyö sekä erot ja kriisit sateenkaariparisuhteissa. Kouluttajina toimivat seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuuden asiantuntijat.
Osallistumismaksu on 110 €/hlö. Setan jäsenjärjestöjen jäsenille, työttömille, freelancereille ja opiskelijoille hinta on 90€. Hintaan kuuluu aamiainen, lounas ja iltapäiväkahvi.
Tarkka ohjelma ja ilmoittautuminen: http://seta.fi/tapahtuma/rakkaussuhteet2017
Koulutus Facebookissa: https://www.facebook.com/events/1055083987960839
Lisätietoa: Marita Karvinen, marita.karvinen@seta.fi
11. Setan kouluttajakoulutus 23.–24.9. Helsingissä
Koulutus | Helsingissä 23.–24.9. toteutettavassa kouluttajakoulutuksessa on tilaa vielä muutamalle innokkaalle. Kouluttajakoulutus on suunnattu henkilöille, jotka haluavat alkaa toimia Setan ja sen jäsenjärjestöjen vapaaehtoiskouluttajina.
Koulutus antaa valmiuksia toteuttaa nuorille suunnattua koulutustoimintaa eli toteuttaa kouluvierailuja sekä vierailuja nuorisotaloille ja nuortne leireille. Koulutuksessa perehdytään lhbtiq-teeman perustietoihin, tutustutaan toiminnallisiin harjoitteisiin, harjoitellaan omien kokemuksien kertomista sekä perehdytään kouluttamisen saloihin.
Seta maksaa matkat halvimmalla julkisella kulkuneuvolla sekä yhden yön yöpymisen yhdelle henkilölle per jäsenjärjestö.
Lisätietoja ja ilmoittautumiset (15.9. mennessä): marita.karvinen@seta.fi
12. Jyväskylän Seta kutsuu syysretkeilemään
Vapaa-aika | Kesän rantabileet ovat jo taaksejäänyttä elämää, joten edessä siintävät vain ekat sisäbileet perinteikkäässä Ilokivessä. Lauantaina 23.9. on sekä syysretki päivällä että myöhemmin illalla Club Kaapin syyskauden avaavat Uusien bileet Ilokiven yläkerrassa.
Syysretkelle mahtuu mukaan 50 ensimmäistä. Retki on ilmainen kaikille jäseneksi liittyneille tai retken aikana liittyville. Päivän aikana jäsenyyden maksaneet myös ilmaiseksi sisään illan bileisiin.
Jäsenyysmaksut työllisille 15 €, muut ryhmät 10 €. Ilmoittautuminen retkelle: petri.janhunen@gmail.com pe 22.9. mennessä.
Lähtö on klo 11.00 Harjun tilausajolaiturista. Paluu n. klo 19.30 aikaan. Illan bileet klo 22-03. DJ Kim Petrell. Liput 3-6 €.
Lisätietoa Fb-eventistä: https://www.facebook.com/events/493342491020384/?fref=ts
13. Sateenkaariperheiden perhevalmennusviikonloppu 3.–5.11. Ilkossa
Sateenkaariperheet | Sateenkaariperheiden perhevalmennus järjestetään viikonloppukurssina 3.–5.11.2017. Viikonloppukurssi järjestetään yhden viikonlopun aikana (20 oppituntia) Kangasalalla, Ilkon kurssikeskuksessa. Viikonloppukurssin pitopaikkakunta vaihtuu joka vuosi. Valmennus alkaa päivällisellä perjantaina noin kello 18 ja päättyy sunnuntaina iltapäivällä. Ilkossa majoitutaan 2 hengen huoneissa. Ilkko sijaitsee 12 kilometrin päässä Tampereen keskustasta. Yhdistys ei järjestä kuljetusta, mutta kimppakyytejä voidaan yrittää tarvittaessa järjestää.
Kurssi itsessään on maksuton, mutta veloitamme osallistumismaksuja majoittumisen ja ruokailujen osalta. Kurssia tukee taloudellisesti Raha-automaattiyhdistys ja Kansan Sivistystyön Liitto.
Majoituksen ja ruokailujen hinta viikonlopun ajalta per henkilö on 120 euroa yhdistyksen jäseniltä, 150 euroa muilta. Hinta ei sisällä lakanoita ja pyyhkeitä. Jos et halua tuoda omia lakanoita, voit tilata liinavaatepaketin hintaan 15e/hlö.
Lisätietoa: https://my.surveypal.com/PerhevalmennusTampere2017
14. Nuortenryhmien ohjaajakoulutukset 7.-8.10. Oulussa ja 18.-19.11. Tampereella
Koulutus | Seta ja Sinuiksi-palvelu järjestävät syksyllä 2017 kaksi nuortenryhmien ohjaajakoulutusta Setan jäsenjärjestöjen vapaaehtoisille. Koulutukset järjestetään 7.–8.10. Oulussa ja 18.–19.11. Tampereella.
Nuortenryhmien ohjaajakoulutus on tarkoitettu kaikille Setan jäsenjärjestöissä nuortenryhmiä ohjaaville tai siitä kiinnostuneille. Koulutuksen käyneeltä edellytetään sitoutumista jonkin Setan jäsenjärjestön toimintaan, jotta koulutuksessa kerrytetty osaaminen siirtyy Setan järjestökentän hyödyksi.
Koulutuksessa käsitellään sateenkaarevan, vertaistuellisen nuortenryhmän ohjaamista eri näkökulmista. Koulutus vahvistaa ohjaajan kykyä luoda ryhmästä hyvä ja turvallinen paikka osallistujille sekä pohtia omaa rooliaan ohjaajana. Koulutusten ohjelma ja sijainnit tarkentuvat myöhemmin syksyllä. Seta maksaa koulutuksen osallistumiskulut.
Ilmoittautumiset viimeistään viikkoa ennen koulutuksen alkamista sähköpostitse nuorisotyön koordinaattorille Heta Höltälle heta.holtta@seta.fi. Lisätietoja voi kysellä myös soittamalla Hetalle, p. 044 301 3020.
15. ABC – Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt ja mielenterveys, 6.9. Hämeenlinnassa
Seminaari | Millainen kohtaaminen edistää sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvien mielen hyvinvointia? Maksuttoman ja kaikille avoimen seminaarin järjestää FinFami – Kanta-Hämeen mielenterveysomaiset ry Hämeenlinnassa 6.9. klo 17-20.
Tilaisuudessa kuullaan asiantuntija-alustuksia sekä kokemusasiantuntijoiden puheenvuoroja. Tilaisuus käynnistää SaTu – Sateenkaarevien mielenterveysomaisten vertaistoiminta -hankkeen. Tarjolla on myös materiaalia kohtaamiseen, tukemiseen ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuulumisen ymmärtämiseen.
Ennakkoilmoittautumista toivotaan osoitteeseen hanna.vilkka@omaisyhdistys.com
Katso tapahtuman ohjelma täältä: http://www.omaisyhdistys.com/?x170958=200757
16. Täydennyskoulutus sukupuolipuolisensitiivisestä kasvatuksesta eri puolilla maata
Koulutus | Tasa-arvoinen päiväkoti -hanke järjestää täydennyskoulutusta sukupuolisensitiivisestä kasvatuksesta varhaiskasvattajille. Koulutuksissa käydään läpi aiheeseen liittyvää perustietoa ja suunnataan samalla katse suoraan arkeen: kuinka edistää tasa-arvoa oppimisympäristön suunnittelussa? Mikä tekee leikin ja ryhmätoiminnan ohjauksesta sukupuolisensitiivistä? Miten sisällyttää sukupuolisensitiivisyys toiminnan pedagogiseen dokumentointiin?
Koulutuspaikkakunnat ja ajankohdat ovat seuraavat:
– Helsinki, marraskuu 2017
– verkkokurssi (valtakunnallinen), marras-joulukuu 2017
– Oulu, tammi-helmikuu 2018
– Tampere, tammi-helmikuu 2018
– Turku, maalis-huhtikuu 2018
– jatkokoulutus aiemmin koulutuksiimme osallistuneille, huhti-toukokuu.
Tarkemmat ajankohdat ja ilmoittautumistiedot ilmoitetaan myöhemmin. Koulutukset ovat maksuttomia.
Tasa-arvoinen päiväkoti on Naisasialiitto Unionin hallinnoima hanke, jota rahoittaa Opetushallitus. Koulutusyhteistyötä kanssamme tekee Helsingin Diakonia-ammattikorkeakoulu. Muita yhteistyökumppaneitamme ovat Folkhälsan, OAJ, SLaL, Seta ja Vanhempainliitto.
Seuraa hankkeen viestintää Facebookissa: https://www.facebook.com/tasaarvoinenpaivakoti
17. Tuo häämuistosi historian lehdille!
Häät | Sateenkaariparien häämuistoja (ja rekisteröidyn parisuhteen solmimisen juhlia) kerätään talteen arkistoon syyskuun loppuun saakka. Kirjoittaa voi pitkästi tai lyhyesti olipa sitten naimisiinmenijä, vieras, kaaso, bestman tai muu järjestäjä.
Lue lisää: http://www.finlit.fi/fi/arkisto-ja-kirjasto/keruut/2010-luvun-haat#.WafMqPmrSM9
18. Maksutonta lakineuvontaa sateenkaari-ihmisille 15.9. saakka
Kampanja | Lakimiesliitto haastoi kevään ja kesän aikana lakiasiain- ja asianajotoimistot mukaan kampanjaan, jossa tarjotaan neuvontaa sateenkaariväelle pro bono -periaatteella perhe- ja perintöoikeudellisissa kysymyksissä. Mukaan tuli 16 toimistoa eri puolilta Suomea. Kampanjan aikana 14.8.-15.9. sateenkaariväki voi olla maksutta yhteydessä toimistoihin.
Lue lisää: http://www.lakimiesliitto.fi/liitto/neuvontaa-sateenkaarivaelle-kampanja/