Stadioneja haastetaan Syrjinnästä vapaiksi alueiksi

Stadioneja haastetaan Syrjinnästä vapaiksi alueiksi

Syrjinnästä vapaa alue -kampanja haastaa suomalaisia stadioneja julistautumaan syrjinnästä vapaiksi. Haastekampanjan Syrjinnästä vapaa stadion on käynnistänyt kampanjaverkostoon kuuluva Monikulttuurinen liikuntaliitto Fimu.

Seta muistuttaa omassa kampanjaviestissään sukupuolen moninaisuuden huomioimisesta sekä urhelukentillä että pukuhuoneissa ja katsomoissa. Esimerkiksi kaikille sukupuolille on olemassa heille sopivia pukeutumis- ja wc-tiloja. Syrjinnästä vapaissa tiloissa myös homo- ja transfobinen huutelu ja häirintä katkaissaan välittömästi.

Ensimmäisinä syrjinnästä vapaiksi alueiksi julistautuivat kesäkuussa Veritas-stadion Turusta ja Harjun stadion Jyväskylässä. Lisää julistautumisia tehdään stadionkiertueen aikana:

  • 10.8. Lahden stadion
  • 7.9. Rovaniemen keskuskenttä
  • 10.9. Sauvonsaaren stadion Kemissä
  • 12.9. Telia 5G Areena Helsingissä
  • 16.9. Elisa Stadion Vaasassa
  • 24.9. Savon Sanomat Areena Kuopiossa

”Stadionit haastavat yleisön ja pelaajat luomaan hyvää urheiluhenkeä ja puuttumaan negatiiviseen ja toisia halventavaan huuteluun. Urheiluhan on perinteisesti yhdistänyt eritaustaisia ihmisiä, siitä kannattaa pitää kiinni”, toteaa Syrjinnästä vapaa alue -hankkeen koordinaattori Katriina Nousiainen oikeusministeriön verkkosivuilla.

Kampanjan pääsuojelijoina toimivat Aki Riihilahti HJK:sta ja kansainvälinen jalkapalloerotuomari Ifeoma Kulmala. Lisäksi kampanjalla on muita suojelijoita eri paikkakunnilla. Suojelijat haastavat myös muita urheilijoita ja urheiluvaikuttajia mukaan kampanjaan.

Syrjinnästä vapaa alue -kampanja on kaikenlaisen syrjinnän, kiusaamisen ja häirinnän vastainen kampanja, jonka kautta organisaatiot ja työyhteisöt tuovat julki sitoutumisensa syrjimättömyyteen. Syrjinnästä vapaaksi alueeksi julistautuminen merkitsee syrjinnän vastustamista, siihen puuttumista sekä ihmisten yhdenvertaisuuden tunnustamista. Syrjinnästä vapaiksi alueiksi on julistautunut jo 1000 organisaatiota eri puolilta Suomea.

Kampanjaa toteuttavat yhdessä oikeusministeriö, Ihmisoikeusliitto, Nuorisoyhteistyö Allianssi, Seta, Suomen Monikulttuurinen Liikuntaliitto Fimu ja Vammaisfoorumi.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design