Seta on valtakunnallinen sateenkaari-ihmisten ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestö, jonka viestinnässä painotetaan ammattilaisia, päättäjiä, Setan sidosryhmiä ja sateenkaarijärjestöjä. Tavoitamme vain pienen määrän sateenkaari-ihmisiä eri puolilla maata sosiaalisen median kanaviemme kautta. Setalla ei ole mahdollisuutta tiedottaa suoraan jäsenjärjestöjen henkilöjäniä järjestön ulkopuolisten tahojen sisällöistä.
Seta tarjoaa mahdollisuuksien mukaan opiskelijoille työssäoppimis- ja harjoittelupaikkoja, pienimuotoisia projekteja ja päättötöiden aiheita ja voi toimia niissä työelämäkumppanina ja ohjaajana. Teemme myös yhteistyötä sateenkaarikulttuurin ja muun toiminnan esiin tuomiseksi yritysten ja yhteisöjen kanssa.
Haluatko tiedottaa kauttamme?
Välitämme kanavissamme ja jäsenjärjestöillemme eteepäin välitettäväksi tietoa valtakunnallisesti saavutettavista tapahtumista ja toiminnasta, jotka koskettavat erityisesti sateenkaari-ihmisiä. Tiedotamme hyvin rajatusti kaupallisesta, paikallisesta tai vain tietylle pienelle ryhmälle rajatusta toiminnasta Setan kanavissa.
Sateenkaari-ihmisten tavoittamiseksi suosittelemme tiedottamista ensisijaisesti muiden kanavien kautta, kuten sateenkaarimedioiden (Ranneliike, Kehrääjä), Facebook-ryhmien, Discord- tai Jodelin-kanavien kautta tai esittämällä pyynnöt suoraan Setan jäsenjärjestöille ja Pride-järjestäjille tai muille sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen järjestöille. Voit pyytää vinkkejä viestinnän asiantuntijalta!
Esimerkiksi, jos järjestät sateenkaarevaa tapahtumaa pääkaupunkiseudulla, ole yhteydessä Setan sijaan Helsinki Pride -yhteisöön ja muihin Helsingissä toimiviin järjestöihin.
Sateenkaari-ihmisiä käsittelevistä uutisartikkeleista, podcasteista, kirjoista, teatteriesityksistä, tv-sarjoista tai muista vastaavista kulttuurituotteista voimme tiedottaa vasta, kun olemme tutustuneet sisältöön. Setalle voi toimittaa lukukappaleita osoitteeseen Seta ry / viestintä, Haapaniemenkatu 7-9, 00530 Helsinki.
Setalla ei ole valtakunnallisia jäsenetuja. Jos haluat tarjota sellaista tai alennuskoodia Setan järjestöjen jäsenille, ole niihin yhteydessä erikseen.
Ulkopuolisten toimijoiden järjestämän toiminnan tiedottamiselle on käytössä Instagram-storyt. Pelkkiä tekstisisältöjä tai PDF-tiedostoja ei välitetä eteenpäin. Huomioithan tämän sisältöä tarjotessasi.
Sukupuolivähemmistöjen tavoittaminen
Tiedotamme Setan ylläpitämän Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen kanavien (Facebook ja Instagram) kautta sekä toimistomme ilmoitustaululla sukupuolivähemmistöille suunnatusta valtakunnallisesta ja paikallisesta toiminnasta tai kulttuurista.
Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen uutiskirje ammattilaisille ottaa vastaan myös ulkopuolisia tiedotteita. Ne voi toimittaa osoitteeseen info@seta.fi (otsikkoon maininta SMOK uutiskirjeeseen). Uutiskirje ilmestyy kuukausittain.
Suomessa toimii useita sukupuolivähemmistöjen järjestöjä, joihin voit olla myös yhteydessä: Trasek ry, Trans ry, Transfeminiinit ry, Dreamwear Club ry, Translasten ja -nuorten perheet sekä non-bin ry (ei-binääriset ihmiset) sekä Intersukupuolisten ihmisoikeudet Isio ry.
Sateenkaarinuorten tavoittaminen
Nuorille suunnattua toimintaa ja tietoa jaetaan Setan nuorten sekä verkkonuorisota Loisteen Facebook, Instagram tai Tiktok -tilien kautta. Ole yhteydessä suoraan yksityisviestillä näissä kanavissa tiedonjakopyyntösi kanssa.
Sateenkaarinuorille tarkoitetut tapahtumat ja vertaistoiminta ilmoitetaan suoraan lomakkeella ja se näkyy tällä verkkosivulla.
Kysy lisää viestinnän asiantuntijalta: eliisa.alatalo@seta.fi.
Tutkimuksen tekijälle
Seta saa vuosittain kymmeniä tutkimuspyyntöjä ja -kutsuja opiskelijoilta, jotka haluavat tavoittaa sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä. Setalla ei ole mahdollisuutta välittää tutkimuskutsuja suoraan jäsenjärjestöjensä henkilöjäsenille eikä kaikissa viestintäkanavissaan eikä tuottaa niistä visuaalisia mainoksia kanaviinsa. Seta ei jaa pdf-muotoisia tutkimuspyyntöjä.
Jaamme sosiaalisen median kanavissamme sellaisia tutkimuskutsuja ja haastattelupyyntöjä, joissa on mukana kuva tai kuvallinen mainos ja linkki tutkimukseen tai lisätietoihin. Kuvia voi olla myös useampia. Ethän tarjoa meille tekoälyllä tehtyjä kuvia. Harkinnan mukaan voimme julkaista tutkimuspyyntöjä verkkosivuillamme. Tutkimuksesta tiedottamisen edellytys on sensitiivinen kieli ja oikeat käsitteet. Jokaisessa pyynnössä tulee olla deadline, mihin mennessä tutkimuskutsuun on vastattava. Kutsun tulee tällöin olla myös lyhyessä, someystävällisessä pituudessa.
Suosittelemme vahvasti, että tavoittaakseen laajemman yleisön ja vastaajamäärän, tutkimuspyyntöä levitetään aktiivisesti itse niissä kanavissa, joissa sateenkaari-ihmiset ovat. Näitä ovat erilaiset Facebook-ryhmät, kuten Sateenkaari-Suomi-ryhmä tai Jodelin kanavat. Joillain ryhmillä on omia foorumeita, kuten aseksuaaleilla.
Tutkimuksesta kannattaa tiedottaa suoraan myös muita järjestöjä, kuten Trans ry, Trasek ry, Isio ry (intersukupuoliset), Helsinki Pride -yhteisö ja Setan muut jäsenjärjestöjä sekä Pride-tapahtumien järjestäjiä. Niitä voi lähestyä verkkosivuilta löytyviin sähköpostiosoitteisiin sekä yksityisviesteissä somekanaviin. Suomessa on myös sateenkaarimedioita (Kehrääjä, Ranneliike), jotka uutisoivat tutkimuskutsuja.
Sukupuolivähemmistöjä koskevat tutkimuspyynnöt voidaan levittää Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen kanavien kautta. Tutkimuksen tekijät voivat tägätä Setan (Seta_ry X:ssä ja Setary Instagramissa) ja SMOKin (SMOKfi Instagramissa) tai Setanuoret Instagramissa omissa somepäivityksissään koskien tutkimusta, jolloin tiedon jakaminen toteutuu helpoimmin.
Tutkimuksia, jotka eivät koske pelkästään sateenkaari-ihmisiä, välitetään vain jäsenjärjestöille tiedoksi, jotka välittävät niitä eteenpäin oman harkintansa mukaan. Merkittävät tutkimusaiheet (esim. väitöskirjat), joista Seta tarvitsee tietoa, välitetään laajemmalle yleisölle.
Seta ja Sukupuolen moniaisuuden osaamiskeskus konsultoivat tutkimuksen tekijöitä tutkimusaiheiden ja näkökulmien valinnassa ja oikeiden käsitteiden käyttämisessä.
Tutkimuspyynnöt ja aineistot lähetetään osoitteeseen eliisa.alatalo@seta.fi.
Opiskelijat
Setan Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksella (SMOK ja verkkonuorisotalo Loisteella on silloin tällöin nuoriso- tai sosiaali- ja terveysalan harjoittelijoita. Voit tiedustella SMOKin paikoista suoraan työntekijöiltä.
Mikäli emme voi tarjota harjoittelupaikkaa juuri sinulle, kannattaa tarjoutua myös jäsenjärjestöihin harjoitteluun. Seta ei maksa harjoitteluajalta palkkaa. Kysy lisää talous- ja hallintopäälliköltä: teemu.halme@seta.fi.
Voit myös tiedustella Setan, SMOKin tai Loisteen työn kehittämiseksi opinnäytetyön tekemistä.
Seta ja Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus ottavat mielellään vastaan opiskelijaryhmiä tekemään lyhytkestoisia projekteja. Erityisesti video-, valokuvaus-, graafisen suunnittelun ja muut viestinnän alan projektit ovat tervetulleita. Setassa voit toteuttaa projektityönä teemapäiviä, tapahtumia, varainhankinnan kehittämistä, markkinointia, vaikuttamistyötä, kansainvälistä toimintaa, kääntämistä, sähköisten palveluiden ja verkkosivujen kehittämistä sekä paljon muuta. Ota yhteyttä Setan viestinnän asiantuntijaan (tiedotus@seta.fi) ja kysy lisää mahdollisuuksista!