Häirinnän ennaltaehkäisy ja häirintään puuttuminen Setassa
Haluamme, että Seta on turvallisempi paikka kaikille, jotka osallistuvat tai haluaisivat osallistua toimintaamme. Kehitämme Setassa aktiivisesti toimintaamme niin, että Setan piirissä ei esiintyisi syrjintää, häirintää, rasismia tai muuta asiatonta kohtelua.
Setassa toimii säännöllisesti kaksi (2) nimettyä häirintäyhdyshenkilöä. Nimetyt häirintäyhdyshenkilöt ovat Teija Ryhtä (Setan työntekijä) ja Aura Castrén (Setan hallituksen jäsen). Häirintäyhdyshenkilöt tavoittaa sähköpostitse osoitteesta hairintayhdyshenkilo@seta.fi.
Häirintäyhdyshenkilötoiminnan ensisijainen tavoite on haitallisen toiminnan lopettaminen ja haitallisen toiminnan kohteeksi joutuneen tukeminen. Häirintäyhdyshenkilötoiminta liittyy ensisijaisesti valtakunnallisen Setaan, mutta tavoitteena on, että he voivat neuvoa myös jäsenjärjestöjä koskevissa tilanteissa.
- Häirintäyhdyshenkilöiltä saa apua silloin, kun on kohdannut häirintää, ahdistelua, kiusaamista, syrjintää tai muuta epäasiallista kohtelua Setan piirissä. Häirintäyhdyshenkilöön voi olla yhteydessä myös, jos on todistanut häirintää tai muuta epäasiallista kohtelua, mutta ei ole ollut itse sen kohteena. Yhteydenotot ovat täysin luottamuksellisia, ja häirintäyhdyshenkilöillä on vaitiolovelvollisuus. Kestävämmän toiminnan varmistamiseksi Setan häirintäyhdyshenkilöt voivat kuitenkin toimia tiiminä ja konsultoida toisiaan tapauksissa.
- Häirintäyhdyshenkilöt eivät toimi tuomareina tilanteissa tai jaa rangaistuksia, vaan tarjoavat apua ja neuvoja tilanteen käsittelyyn sekä tukevat häirintää kohdannutta. He voivat lisäksi ohjata häirintää kohdanneen muun tuen tai palveluiden piiriin. Häirintäyhdyshenkilöt etenevät asiassa yhteydenottajan toiveesta, eli he vievät asiaa eteenpäin ainoastaan, jos yhteydenottaja niin toivoo.
- Setan jäsenjärjestöt voivat saada apua Setan häirintäyhdyshenkilöiltä, jos niillä ei ole omia häirintäyhdyshenkilöitä tai jäsenjärjestössä tarvitaan apua omassa järjestössä tapahtuneen häirinnän käsittelyyn.
Mitä tapahtuu, kun otat yhteyttä häirintäyhdyshenkilöön?
(Prosessin kuvaukseen hyödynnetty LYY:n mallia, https://lyy.fi/toiminta/edunvalvonta-lyyssa/.)
Mitä häirintä on?
Häirintää on henkilön ihmisarvoa loukkaava käyttäytyminen, jolla luodaan henkilöä halventava tai nöyryyttävä taikka häntä kohtaan uhkaava, vihamielinen tai hyökkäävä ilmapiiri. Häirintää on ei-toivottu käytös, jolla loukataan henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta. Häirintää voivat olla myös mikroaggressiot, jotka ovat tyypillisesti vaikeasti havaittavia tai todennettavia, tahallisia tai tahattomia loukkauksia. Häirintä voi olla seksuaalista häirintää, sukupuoleen liittyvää häirintää tai muuhun henkilön ominaisuuteen liittyvää häirintää.
Häirintää voi yllä mainituissa tapauksissa olla esimerkiksi:
•nimittely
•kiusaaminen
•tahallinen väärinsukupuolittaminen
•loukkaava vitsailu
•ei-toivottu koskettaminen
•seksuaalisesti vihjailevat eleet tai ilmeet tai seksuaalisesti latautuneet puheet, vitsit tai ehdotukset
•vartaloa, pukeutumista tai yksityiselämää koskevat intiimit huomautukset tai kysymykset
• ikävä kommentointi tai halventava puhe
•tahattomasti loukkaavat kommentit.