Sanoista tekoihin – opas toiminnalliseen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitteluun perusopetuksessa
Lausunto Seta ry, Teija Ryhtä ja Venla Suutari
Kiitämme mahdollisuudesta lausua peruskoulujen toiminnallisen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelun oppaan luonnoksesta. Seta pitää erittäin tärkeänä, että Opetushallitus tarjoaa kouluille mahdollisimman konkreettisia ohjeita toiminnallisen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelun toteuttamiseen.
Yleistä
Oppaan alkupuolella avataan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslakien velvoitteita sekä toiminnallisen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelun prosessia. Koska tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuslakien velvoitteet ovat keskenään erilaiset, niiden erojen selkeyttämiseksi voisi olla hyödyllistä jäsentää ne esimerkiksi taulukkomuotoon. Silloin lukijan olisi helpompi yhdellä vilkaisulla hahmottaa, mitä tasa-arvo ja yhdenvertaisuus tarkoittavat, mitkä ovat lakien velvoitteet, miten tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnittelu eroavat toisistaan ja mitä yhteistä niillä on.
Oppaassa ei käsitellä riittävästi yhdenvertaisuuslain vuonna 2023 voimaan tullutta muutosta, jonka myötä koulutuksen järjestäjä syyllistyy syrjintään, jos se ei puutu asiaan saatuaan tietää, että lapsi, oppilas tai opiskelija on joutunut häirinnän kohteeksi. Tästä tulisi olla oppaassa selkeä maininta ja mielellään kuvattuna myös havainnollistava esimerkkitilanne. Yhdenvertaisuussuunnitelmaan tulisi sisältyä tai sen liitteeksi tulisi luoda selkeä ohje häirintään puuttumisesta ja koulun henkilökunnan velvollisuuksista.
Oppaassa on pyritty käsittelemään kattavasti seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuutta, mitä pidämme tärkeänä. Valitettavasti muun muassa käytetyissä käsitteissä on epätarkkuutta ja suoranaisia virheitä, minkä lisäksi sukupuolen moninaisuutta käsittelevistä kohdista puuttuu täysin kehojen moninaisuus eli sukupuolipiirteiden variaatiot. Tämän vuoksi oppaan ohjeet eivät turvaa intersukupuolisten oppilaiden tasa-arvoa, vaikka tasa-arvolaki velvoittaa siihen. Toivomme oikeiden käsitteiden johdonmukaista käyttöä ja kehon sukupuolipiirteiden moninaisuuden huomioimista kautta oppaan. Seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoleen liittyvät käsitteet menevät monilla vielä keskenään sekaisin, ja niistä –erityisesti sukupuolen moninaisuudesta ja intersukupuolisesta kehollisuudesta – on monilla joko hyvin puutteellista tai jopa virheellistä tietoa. Puutteellisen tai virheellisen tiedon lisäksi joidenkin koulujen käytäntöihin vaikuttavat valitettavasti myös ennakkoluulot ja kielteiset asenteet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan. Opettajankoulutuksessa ei vielä kattavasti käsitellä näitä asioita, mistä syystä pidämme erityisen tärkeänä, että tämä opas välittää johdonmukaista ja ajankohtaista tietoa oikeita käsitteitä käyttäen.
Lue koko lausunto osoitteessa lausuntopalvelu.fi