Setan edustajakokous pidettiin etäyhteydellä 13.-14.11. Kokoukseen osallistui noin 40 jäsenjärjestöjen edustajaa eri puolilta maata.
Setan edustajakokous järjestettiin tänäkin vuonna koronapandemian vuoksi etäyhteyksien välityksellä 13.-14.11.2021. Edustajakokous hyväksyi kannanoton lisäksi toimintasuunnitelman ja valitsi uusia hallituksen jäseniä erovuorossa olleiden tilalle.
Varapuheenjohtajaksi toimikaudelle 2021–2022 valittiin jatkamaan Alia Dannenberg. Puheenjohtajistossa jatkavat myös vuonna 2020 valittu puheenjohtaja Sakris Kupila ja varapuheenjohtaja Pekka Rantala.
Hallituksen kokoonpano uudistui ja kokonaan uusiksi jäseniksi valittiin John Kaye Helsingistä ja Risto Hartikainen Varkaudesta ja uusiksi varajäseneksi Iiris Lehto Joensuusta ja Heidi Lehtonen Ylivieskasta. Varajäsen Aura Castrén valittiin hallituksen varsinaiseksi jäseneksi. Vuonna 2020 hallitukseen valittu Niklas Vaalgamaa ja varsinaiseksi varajäsenyyden jälkeen valittu Petri Janhunen jatkavat hallituksen jäsenenä. Hallitus aloittaa työskentelyn uudella kokoonpanolla vuoden vaihteessa.
Edustajakokouksessa jaettiin myös Seta-aktiivitoimijatunnustukset Riikka Petäsnorolle Oulun Setasta ja Amanda Majasaarelle Jyväskylän Setasta. Kokouksen päätteeksi muistettiin myös vuoden aikana pois nukkuneita Seta-aktiiveja: Setan perustamisessa mukana ollut Martin Schreck s. 1 948 k. 15.3.2021, aktiivina toiminut ja Seta-lehteä tehnyt Marsa Luukkonen s. 12.10.1947 k. 28.5.2021 ja sekä Setan hallituksessa toiminut Mari Mäki s. 31.1.1986 k. 1.8.2021.
Seta edustajakokouskannanotto: Transihmisten oikeuksia ei tule polkea feminismin nimissä
Sateenkaari-ihmisten oikeuksiin kohdistuu tällä hetkellä merkittävää vastustusta, joka näkyy Euroopassa etenkin trans- ja ei-binääristen ihmisten oikeuksien vastustamisena. Sateenkaari-ihmisten oikeuksia vastustavat monenlaiset toimijat, joiden tavoitteena on puolustaa ”perinteisiä perhearvoja” ja sukupuolirooleja ja heikentää muun muassa naisten ja sateenkaari-ihmisten oikeutta määrätä omasta kehostaan. Trans- ja ei-binääristen ihmisten itsemääräämisoikeus sukupuoleen ja kehoon halutaan kieltää.
Transihmisten oikeuksia vastustetaan myös feminismin nimissä. Tällöin naiseus määritellään kapeasti, ja trans- ja ei-binääriset ihmiset halutaan sulkea määritelmän ulkopuolelle. Väitteiden mukaan transnaiset ovat uhka cis-naisten tasa-arvolle, jopa turvallisuudelle. Väitteissä naiseus määritellään kapeasti, tukeutuen vanhoihin käsityksiin sukupuolesta. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, ettei turvallisuusuhalle ole mitään perusteita, vaan turvattomuuden tunne johtuu aktiivisesta pelon lietsonnasta. Katteettomia pelkoja voidaan hälventää tiedon lisäämisellä sukupuolen moninaisuudesta.
Naisten jakaminen ”oikeanlaisiin” ja ”toisenlaisiin” ei edistä naisten oikeuksia. Se päinvastoin vahvistaa niitä voimia, joiden tavoitteena on naisten oikeuksien rajoittaminen.
Setan edustajakokous katsoo, että naisten oikeuksia voidaan edistää vain edistämällä niitä naisten moninaisuus huomioiden. Esimerkiksi naisiin kohdistuva väkivalta on sekä cis- että transnaisten ja monien ei-binääristen jakama kokemus. Naisten kokemukset eroavat myös muun muassa etnisen taustan ja ihonvärin sekä toimintakyvyn perusteella. Cis-naisille erityisten kysymysten edistäminen ei edellytä transihmisten syrjintää. Tarvitsemmekin feminismiä, jossa naisten moninaisuus ja erilaiset kokemukset huomioidaan.
Setan edustajakokous vetoaa feministisiin toimijoihin, jotta ne irtisanoutuisivat selväsanaisesti transnaisten ja ei-binääristen ihmisten oikeuksia vastustavasta feminismistä. Kannustamme feministisiä toimijoita kutsumaan trans- ja ei-binäärisiä ihmisiä mukaan keskusteluun tasa-arvosta ja pohtimaan yhdessä sitä, miten naisten oikeuksia voidaan edistää yhdessä ilman syrjintää.