Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen eurooppalainen kattojärjestö ILGA-Eurooppa julkaisi tänään vuosiraporttinsa sekä sateenkaarikartan 49 Euroopan maan ihmisoikeustilanteesta. Raportissa vertaillaan, miten eri Euroopan valtioiden lainsäädännössä ja viranomaistoiminnassa kohdellaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä. Maavertailua on tehty jo 10 vuoden ajan.
3 kärkimaata | 3 huonointa maata |
|
|
|
|
|
|
Suomi sijoittui vertailussa nyt 4. sijalle ja Suomessa toteutuu 69 prosenttia ILGA-Euroopan edellyttämistä toimista lhbti-ihmisten ihmisoikeuksien takaamiseksi. Edellisvuonna Suomi oli 5. jaetulla sijalla. Malta (90 %) on jo neljättä vuotta peräkkäin vertailun kärjessä. Myös Belgia (73 %) sekä Luxemburg (70 %) sijoittuivat Suomea paremmin.
ILGA-Eurooppa muistuttaa tiedotteessaan, että sateenkaarioikeudet eivät ole pysyneet vain paikallaan vaan taantumaa on tapahtunut ensimmäistä kertaa vertailun kymmenvuotisessa historiassa. Tämä tarkoittaa yhä epävakaampaa ja vaarallisempaa ympäristöä sateenkaarioikeuksia ajaville järjestöille.
Järjestön toiminnanjohtaja Evelyne Paradis muistutti, että nyt jos koskaan on aika asettaa sateenkaarioikeudet tärkeysjärjestyksessä kärkeen.
“Viime vuonna varoitimme vaarallisesta ajattelusta, että työmme on tehty. Suruksemme tänä vuonne näemme konkreettisia todisteita takaiskusta poliittisella ja lainsäädännöllisellä tasolla useissa maissa. Meillä ei ole aikaa hukattavaksi.”
Hänen mukaansa nykyisessä polarisoituvassa yhteiskunnallisessa ja poliittisessa ilmapiirissä lait ja viranomaiskäytännöt ovat viimeinen sateenkaariyhteisöjen puolustuslinja.
“Siksi tarvitsemme kansallisia ja eurooppalaisia päätöksentekijöitä kaksinkertaistamaan ponnistelunsa, jotta sateenkaari-ihmisten yhdenvertaisuus lain silmissä ja käytännöissä toteutuu.”
Suomi pärjää vuoden 2015 ansioilla
Suomen sijoitusta alentaa etenkin ihmisoikeusloukkauksia sisältävä translaki, joka edellyttää juridista sukupuoltaan korjaavalta lisääntymiskyvyttömyyttä ja lääketieteellistä prosessia. Suomessa loukataan intersukupuolisten kehollista koskemattomuutta sallimalla vastasyntyneille peruuttamattomia kosmeettisia sukupuolipiirteitä muokkaavia toimenpiteitä, kuten sukuelinten kirurgista normalisointia ja hormonihoitoja.
”Suomi pärjää maavertailussa hyvin vuonna 2015 voimaan astuneiden tasa-arvo ja yhdenvertaisuuslain sekä kansalaisaloitteina ajettujen lainsäädäntömuutosten vuoksi”, selventää Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.
Setan mukaan seuraavaksi on korjattava räikeimmät ihmisoikeusloukkaukset eli uudistettava translaki ja varmistettava intersukupuolisten oikeuksien toteutuminen. Järjestö odottaa seuraavalta hallitukselta isoa harppausta ihmisoikeuksien puolesta.
“Meillä on hyvä lainsäädännöllinen pohja, mutta tiedämme, että sitä sovelletaan puutteellisesti. Viharikoksia aliraportoidaan merkittävästi ja kouluterveyskysely taas kertoo sateenkaarinuorten heikosta tilanteesta. Tarvitsemme kansallisen sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä koskevan politiikkaohjelman, jolla voitaisiin tehdä hyvä lainsäädäntö todeksi myös ihmisten arkielämässä.”
Sateenkaarikartan ja -indeksin tiedot perustuvat ILGA-Euroopan jäsenjärjestöjen ilmoittamiin tietoihin lainsäädännöistä ja viranomaiskäytänteistä.
Huom. Koska vertailua kehitetään vuosittain, muuttuvat prosenttiluvut edellisvuodesta, vaikka sijoitus paranisi. Suomen prosenttiluku oli 2018 73%. Lainsäädännöllisiä kriteereitä, joita maavertaislussa tarkastellaan, on lisätty edellisvuodesta.