Seta julkaisee huomenna alkavilla opetusalan Educa-messuilla uuden materiaalin varhaiskasvatuksen parissa työskenteleville. Sukupuolen moninaisuus lapsuudessa on ajankohtainen aihe, jota käsitellään yhä enemmän mediassa ja kasvatusalan ammattilaisten keskuudessa.
Oppaan varhaiskasvattajille ovat kirjoittaneet lastentarhanopettaja Hanna Kalliokoski ja Setan koulutussuunnittelija Marita Karvinen. Opas on suunnattu kaikille lasten kanssa työskenteleville sekä kasvatusalan opiskelijoille. Erityisesti oppaasta hyötyvät varhaiskasvatuksessa, lasten muussa päivähoidossa sekä harrastustoiminnassa työskentelevät ammattilaiset, jotka kohtaavat lapsia päivittäisessä arjessa.
”Lapsen paras on varmasti jokaisen kasvattajan tavoitteena. Kun tieto sukupuolen moninaisuudesta on viime vuosina lisääntynyt, ovat lisääntyneet myös kasvattajien kysymykset siitä, miten sukupuolen moninaisuuteen lapsuudessa tulisi suhtautua. Monia ammattilaisia mietityttää, miten he voivat tukea parhaalla mahdollisella tavalla lapsen identiteettiä ja sen kehitystä”, Marita Karvinen kertoo.
“Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet korostavat sukupuolisensitiivistä kasvatusta, yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja moninaisuutta. Sukupuolisensitiivistä kasvatusta ei voi toteuttaa, ellei kasvattajalla ole tarpeeksi tietoa sukupuolen moninaisuudesta lapsuudessa. Myös tieto ja ymmärrys perhemuotojen moninaisuudesta ja sateenkaariperheistä tukee sukupuolisensitiivistä kasvatusta. Oppaamme antaa oleellisen tiedon näistä molemmista.”
Sukupuolisensitiivinen kasvatus tarkoittaa, että kaikkien lasten yksilöllistä kohtaamista, jolloin kaikki sukupuoli-identiteetit ja sukupuolen ilmaisun tavat tulevat kunnioitettavasti, arvostavasti ja yhdenvertaisesti sekä nähdyksi että mahdollisiksi.
”Toisin kuin usein luullaan, sukupuolisensitiivisyyden ideana ei ole sukupuolen näkymättömäksi tekeminen tai tyttöjen ja poikien identiteettiin kasvamisen kieltäminen vaan sukupuolittavien käytäntöjen kriittinen tarkasteleminen ja moninaisuuden huomioiminen. Sukupuolisensitiivisyys hyödyntää ihan kaikkia, sukupuoli-identiteetistä riippumatta”, summaa Karvinen.
Educa-messuilla Seta jakaa myös vuonna 2017 julkaistua opasta opettajille sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen käsittelyyn perusopetuksessa ja opasta koulujen oppilashuollolle sateenkaarinuorten tukemisesta. Mediakasvatusmateriaalina on jaossa Setan pelillinen menetelmä Normipyöritys, jonka avulla voi käsitellä sukupuoli-, hetero-, suhde- tai perhenormeja, sekä yhteistyössä AV-arkin kanssa tuotettu Queer bodies -materiaali. Osastolta saa myös tuoretta materiaalia intersukupuolisuudesta
“Setan tuottama materiaali opettajille ja varhaiskasvattajille vastaa opsin ja vasun vaatimuksiin. Olemme iloisia voidessamme tukea lasten ja nuorten elämään kiinteästi liittyvien ammattilaisten valmiuksia moninaisuuden kohtaamisessa”, Karvinen sanoo.
Setan osasto 6p91 löytyy Kansalaisvaikuttamisen torilta. Kaikki materiaalit on jaossa maksutta.
Voit ladata Sukupuolen moninaisuus ja lapset -oppaan painettuna materiaalitilauslomakkeen kautta.
Sukupuolen moninaisuus ja lapset. Opas varhaiskasvatuksessa työskenteleville ja varhaiskasvatuksen ammattilaisille moninaisten lasten ja heidän perheidensä kohtaamisesta. Opas auttaa myös ammattilaisia intersukupuolisen lapsen ja perheen sensitiivisessä huomioimisessa. Saatavilla painettuna. Julkaistu 2019.
Teksi: Hanna Kalliokoski ja Marita Karvinen. Kuvitukset: Eliisa Alatalo.
Lisätietoa
Marita Karvinen
koulutussuunnittelija
p. + 358 40 570 4328
marita.karvinen@seta.fi