Viimeisen vuoden aikana olen matkustanut melkein viikoittain junalla ohi talon, johon on kiinnitetty valtava Aito avioliitto -banneri. Yleensä tuo banneri lähinnä muistuttaa siitä, että meillä on Setassa vielä paljon työtä tehtävänä. Huonompina päivinä se kuitenkin muistuttaa niistä lukemattomista homouteen liittyvistä keskusteluista, joita olen koko elinaikani kuullut: kun meitä on pidetty kelpaamattomiksi avioliittoon tai vahingollisiksi lapsillemme. Kun on todisteltu olemassaolomme luonnottomuutta tai uskontoon sopimattomuutta. Kun on äänekkäästi tuhahdeltu siitä, miten me pidämme meteliä omasta seksuaalisuudestamme kertoessamme viikonlopun vietosta puolison kanssa tai kun kävelemme käsi kädessä kaupungilla tai kun kouluissa tai työpaikoilla on naurettu äänekkäästi homovitseille eikä kukaan ole sanonut, että se ei ole ok.
Viesti siitä, että omassa itsessä on jotain peruuttamattomasti väärää, on tullut selväksi jo hyvin nuorena. Moni meistä onkin kulkenut pitkän tien saadakseen rohkeuden olla omia itsejään ja vieläpä olla sitä muiden silmissä.
Vuosikymmeniä kestäneen ihmisoikeuskamppailun jäljiltä Suomessa on nyt onneksi muun muassa tasa-arvoinen avioliittolaki ja yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolaki takaavat syrjintäsuojan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille ja edellyttävät yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämistä myös koulutuksen piirissä. Tiedämme kuitenkin, etteivät yhdenvertaisuus ja tasa-arvo toteudu vielä arjessa.
Alkuviikosta luimme koulusta, jossa oppilaan seksuaalinen suuntautuminen ja siitä kertominen oli rehtorin mielestä isompi ongelma kuin homofobinen kiusaaminen. Nyt loppuviikosta tuli esille, että Opetusalan ammattijärjestön OAJ:n Educa-messuille, Suomen suurimpaan koulutusalan tapahtumaan, on myyty näyttelyständi myös Aito avioliitto -yhdistykselle. Yhdistyksen tavoitteena on kyseenalaistaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien olemassaolo esimerkiksi vastustamalla samaa sukupuolta olevien parien avioliittoja tai sateenkaariperheiden lasten oikeutta vanhempiinsa. Yhdistys myös kiistää sukupuolen moninaisuuden.
Tänä aamuna OAJ perusteli Aito avioliiton mukanaoloa moniäänisyydellä ja sillä, että opettajan ammattiin ja arvoihin kuuluu suvaitsevaisuus, yksilön oikeuksien ja valinnanvapauden kunnioittaminen.
Siinä missä meillä kaikilla on oikeus mielipiteisiimme ja arjen valintoihimme, ei esimerkiksi ilmaisunvapautta saa toteuttaa muiden oikeuksia loukkaamalla. Perusopetuslaki edellyttää, että opetukseen osallistuvalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön. Opetussuunnitelman mukaan perusopetuksen yhteiskunnallisena tehtävänä on edistää tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja oikeudenmukaisuutta. Perusopetuksen arvoperustan kivijalkana on vielä toteamus, että jokainen oppilas on ainutlaatuinen ja arvokas juuri sellaisena kuin hän on. Näihin ja yllämainittuihin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolain säädäntöömme peilattuna Aito avioliiton osallistumisen puolustaminen kuulostaa hyvin erikoiselta. Mietin miltä tämä tuntuu monista sateenkaarioppilaista ja vanhemmista, jotka ovat huolissaan lapsensa turvallisuudesta koulussa tai kouluissa työskentelevistä sateenkaariopettajista.
Kouluterveyskyselyn (THL 2017) mukaan sateenkaarinuoret kokevat kiusaamista ja häirintää huomattavasti useammin kuin enemmistöön kuuluvat nuoret. Sateenkaarinuorten hyvinvointia kartoittaneen tutkimuksen (Alanko 2014) mukaan yli 80 prosenttia transnuorista on kokenut jonkinlaista häirintää. Tiedämme, että monille koulussa työskenteleville kaapissa oleminen on ainoa vaihtoehto.
Miksi pienen yhdistyksen mukanaolo isossa messutapahtumassa, yhden rehtorin harkitsematon möläytys, eheytyshoitojen julkinen kannattaminen tai lausunnot, joilla vihjataan, että pride-kulkueissa olisi jotain epäilyttävää, suututtavat ja nostavat niin vahvan reaktion? Samoin kuin alussa mainitsemani räikeä, aitoa avioliittoa kirkuva banneri, ne liittyvät siihen pitkään perinteeseen, jossa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeus olemassaoloon kyseenalaistetaan ja jossa se halutaan vähintäänkin ohittaa jonakin hieman kiusallisena ja tuupata takaisin kaappiin tai pahimmassa tapauksessa aktiivisesti hävittää olemasta.
Kyse ei ole yksittäisistä hölmöistä puheista vaan vuosikymmeniä kestäneestä syrjinnästä, ulossulkemisesta ja vaientamisesta – joka monin paikoin on hyvin voimissaan.
Toivoa tuo se, että näistä asioista nousee meteliä. On hienoa nähdä, että monet tahot ja ihmiset toteavat, että nyt ei mennyt ihan oikein emmekä hyväksy tätä. Maailma muuttuu vasta, kun asioihin puututaan.
Kerttu Tarjamo
pääsihteeri
PS. Seta löytyy Educa-messuilta Kansalaisvaikuttamisen torilta paikalta 6p91. Setan pisteeltä voi hakea maksutta oppaan opettajille sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen moninaisuuden käsittelyyn opetuksessa, Normipyöritys-menetelmän normien purkamiseen oppilaiden kanssa, tuoreen oppaan varhaiskasvattajille sukupuolen moninaisuudesta, tietoa intersukupuolisuudesta ja yhteistyössä AV-arkin kanssa tuotettua mediakasvatusmateriaalia.
PÄIVITYS: OAJ ja Suomen Messut harkitsivat asiaa vielä uudelleen ja päättivät perjantain 11.1. aikana, että Aito avioliitto ei voi osallistua näytteilleasettajana vuoden 2019 Educaan. Tämä oli tärkeä päätös, kiitos siitä! Suurkiitos kaikille teille, jotka otitte asian esille ja annoitte palautetta! Lue OAJ:n tiedote.