Vauhtia vai jarruttelua – ketkä haluavat edistää homojen ja transihmisten oikeuksia EU-politiikassa?

Vauhtia vai jarruttelua – ketkä haluavat edistää homojen ja transihmisten oikeuksia EU-politiikassa?

Seta järjestää eurovaalipaneelin tiistaina 29.4. klo 16.00-18.00 Helsingissä. Paikkana on Pohjoismaisen kulttuuripisteen tapaamispaikka Kaisaniemessä (Kaisaniemenkatu 9). Tilaan on esteetön kulku.

Paneelikeskustelussa pureudutaan EU:n rooliin ihmisoikeustoimijana ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen eli hlbti-ihmisten hyvinvoinnin turvaajana.

Paneelissa vastakkain asetetaan Eila Aarnos (Vasemmistoliitto), Outi Alanko-Kahiluoto (Vihreät), Timo Harakka (SDP),  Niklas Mannfolk (RKP), Piritta Poikonen (Perussuomalaiset) sekä Lisa Sounio-Ahtisaari (Kokoomus). Keskustelun vetävät Ulkopoliittisen instituutin Euroopan unioni -tutkimusohjelman ohjelmajohtaja Juha Jokela sekä ILGA-Euroopan hallituksen emeritajäsen Tanja Lehtoranta.

Setan kattojärjestö ILGA-Eurooppa on pyytänyt MEP-ehdokkaita kaikista EU-maista allekirjoittamaan sitoumuksen (viestin alla) edistää europarlamentin jäsenenä hlbti-ihmisten ihmisoikeuksia. Heti vaalien jälkeen järjestö aloittaa yhteistyön niiden valituksi tulleiden europarlamentaarikkojen kanssa, jotka ovat allekirjoittaneet sitoumuksen.

Suomalaisista MEP-ehdokkaista 39 on tähän mennessä allekirjoittanut sitoumuksen. He ovat kahdeksasta eri puolueesta. Keskustan, Perussuomalaisten ja Kristillisdemokraattien MEP-ehdokkaista yksikään ei toistaiseksi ole allekirjoittanut.

Tilaisuuden järjestelyistä vastaa Setan kansainvälisten asioiden työryhmä. Keskustelua on mahdollista seurata suorana verkossa.

Lisätiedot:

Anssi Pirttijärvi (tilaisuuden järjestelyt)
Kansainvälisten asioiden työryhmän jäsen
anssi.pirttijarvi[at]gmail.com

Katriina Rosavaara (Setan poliittinen vaikuttaminen)
Setan varapuheenjohtaja
katriina.rosavaara[at]gmail.com
p. 040 562 2314

 

Tapahtuman FB-sivu:
https://www.facebook.com/events/1458521051050543/

Suora lähetys Setan Youtube-kanavalla:
https://www.youtube.com/watch?v=c5a6T6B1Rp0

ILGA-Euroopan kampanja Come out for Europe:
http://www.ilga-europe.org/home/how_we_work/european_institutions/ep2014

ILGA-Euroopan sitoumuksen allekirjoittaneet MEP-ehdokkaat:
http://www.ilga-europe.org/home/how_we_work/european_institutions/ep2014/candidate/signed

—–

Astu esiin Euroopan puolesta!

ILGA-Euroopan sitoumus europarlamentin vaalien ehdokkaille

Euroopan parlamentin jäsenenä lupaan puolustaa ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta Euroopassa, mukaan lukien lesbojen, homojen ja biseksuaalisten henkilöiden sekä transihmisten ja intersukupuolisten henkilöiden ihmisoikeudet.

Sitoudun edistämään hlbti-ihmisten tasa-arvoa tukemalla seuraavia toimenpiteitä:

Hlbti-ihmisten yhdenvertaisuuden takaavan EU:n etenemissuunnitelman hyväksyminen

On luotava kattava EU:n toimintasuunnitelma yhdenvertaisuuden saavuttamiseksi ja varmistettava,  että EU käyttää kaikkia valtuuksiaan tehokkaasti ja johdonmukaisesti, kuten se tekee kamppaillessaan muita syrjinnän muotoja vastaan.

Ihmisoikeuksien vahvistaminen EU:n piirissä

On hyväksyttävä sisäinen ihmisoikeusstrategia ja luotava valvontamekanismi, jotta EU voi reagoida  sen piirissä tapahtuviin ihmisoikeusloukkauksiin ja saattaa jäsenvaltiot vastuuseen ihmisoikeussitoumuksistaan.

EU:n syrjinnänvastaisen lainsäädännön täydentäminen

On työskenneltävä aktiivisesti syrjinnänvastaisen lainsäädännön hyväksymiseksi ja olemassa olevien standardien toimeenpanemiseksi hyödyntäen myös EU:n rahoitusohjelmia yhdenvertaisuuden toteuttamiseksi EU:ssa.

Homofobisen ja transfobisen väkivallan torjunta 

On toimittava aktiivisesti EU:n lainsäädännön laajentamiseksi kaikkien vihamotiiviin perustuvien  väkivallan muotojen torjumiseksi, saatava kaikki EU:n toimijat suojelemaan väkivallan uhreja sekä koulutettava poliisin ja oikeuslaitoksen työntekijöitä.

Kattavan perheen määritelmän tukeminen EU:n politiikassa

On varmistettava, että sateenkaariperheet on sisällytetty EU:n lainsäädäntöön ja politiikkaohjelmiin EU:n toimivallan alaisissa asioissa (kuten vapaa liikkuvuus ja molemminpuolinen tunnustaminen), sekä edistettävä sateenkaariperheiden oikeuksien tunnustamista ja kunnioittamista.

Edelläkävijyys transihmisten oikeuksien puolustamisessa

EU:n on vaadittava edelläkävijänä, että ihmisoikeuksia loukkaavista transihmisten sukupuolen oikeudellista tunnustamista koskevista edellytyksistä luovutaan. EU:n on jatkettava eturintamassa transidentiteettien patologisoinnista luopumista.

Koulukiusaamisen vastaiset toimet

EU:n toimielinten ja jäsenvaltioiden on käsiteltävä koulukiusaamista, mukaan lukien homofobinen ja transfobinen kiusaaminen, olemassa olevien EU:n linjausten ja ohjelmien avulla.

Syrjinnän ja eriarvoisuuden vastaiset toimet terveydenhuollossa

EU:n toimielinten ja jäsenvaltioiden on olemassa olevien EU:n linjausten ja ohjelmien avulla poistettava tekijät, jotka estävät hlbti-ihmisiä tosiasiallisesti nauttimasta oikeuttaan terveyteen.

Hlbti-turvapaikanhakijoiden tehokkaan suojelun takaaminen

On varmistettava, että jäsenvaltiot tutkivat hlbti-ihmisten turvapaikkahakemukset asianmukaisesti ja oikeudenmukaisesti, ja tuettava EU:n virastoja ja kansallisia viranomaisia EU:n turvapaikkalainsäädännön kattavassa toimeenpanossa.

EU:sta johtava hlbti-oikeuksien edistäjä maailmassa

On varmistettava, että hlbti-ihmisten oikeudet EU:n ulkopuolella ovat edelleen avainasemassa EU:n ulkopolitiikassa, mukaan lukien EU:n laajentumis- ja naapuruuspolitiikka, sen kannat kansainvälisissä järjestöissä ja ihmisoikeuspuolustajien tukiohjelmat.

 

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design