Varusmiesjärjestöt, puolustusvoimat ja hlbti-järjestöt yhteisen pöydän ääressä

Varusmiesjärjestöt, puolustusvoimat ja hlbti-järjestöt yhteisen pöydän ääressä

Setan, HeSetan, Regnbågsankanin, Trasekin sekä Varusmiesliiton edustajista koostunut delegaatio tapasi maanantaina 16.12. puolustusministeri Carl Haglundin valtiosihteerin Marcus Rantalan sekä muita puolustusministeriön ja pääesikunnan edustajia. Tapaamisessa käsiteltiin hlbti-ihmisten asemaa varusmiespalveluksessa sekä puolustusvoimien työssä. Setan ja Nuorisotutkimusseuran Hyvinvoiva sateenkaarinuori -selvityksen mukaan valtaosa seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvista varusmiehistä salaa identiteettinsä muilta palveluksen aikana.

Vaikka puolustusvoimissa on kiinnitetty huomiota yhdenvertaisuuteen, todettiin tapaamisessa, että yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon toteutumisessa on edelleen ongelmia. Selkeää valmiutta yhdenvertaisuuden edistämiseen ja yhteystyöhön järjestöjen kanssa kuitenkin on.

Tapaamisessa nähtiin tärkeänä kouluttaa tulevaisuudessa sekä varusmiesten kouluttajia että itse varusmiehiä hlbtiq-teemoista. Varusmiesten peruskoulutukseen kuuluu kolme tuntia koulutusta yhdenvertaisuudesta ja syrjimättömyydestä, mutta sisältö vaihtelee varuskunnittain. Tapaamisessa todettiin, että pääesikunnasta voisi olla tarkempia suosituksia siitä, mitä koulutuksen yhteydessä tulisi ottaa huomioon.

Moninaisuuden huomioiminen myös materiaaleissa on paikallaan. Aihe voidaan myös huomioida ensi vuonna Setan osallistumisella puolustusvoimien sosiaalialan neuvottelupäiville sekä valtakunnallisille varusmiestoimikuntapäiville.

Kuva: CC Karri Huhtanen 

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design