Suomi torppaa jälleen transihmisten oikeuksien edistymisen

Suomi torppaa jälleen transihmisten oikeuksien edistymisen

Suomen ihmisoikeuspolitiikka on menossa huolestuttavaan suuntaan, varoittaa 18 ihmisoikeustyötä tekevää järjestöä tiedotteessaan.

Suomi oli toukokuussa arvioitavana YK:n ihmisoikeusneuvostossa UPR*-prosessissa, jossa jäsenmaat antoivat Suomelle yhteensä 153 suositusta ihmisoikeustilanteen parantamiseksi, mukaan lukien suosituksia translain korjaamiseksi ja intersukupuolisten lasten oikeuksien takaamiseksi. Suomi aikoo hylätä peräti 37 suositusta. Viime kierroksella neljä vuotta sitten Suomi sai 78 suositusta, joista se hylkäsi vain viisi. Hallitus luovuttaa lopullisen vastauksensa YK:lle tämän viikon perjantaina.

”Suomen hallitus on aiemmin korostanut rehellisten, todellista tilannetta kuvaavien vastausten tärkeyttä. Nyt Suomi viestii muille maille, ettei suosituksista tarvitse niin välittää. Lisäksi tämä on tyly viesti niille ihmisille, joiden ihmisoikeudet eivät tällä hetkellä Suomessa toteudu”, sanoo Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila tiedotteessa.

Useat maat suosittivat Suomelle translain uudistusta, erityisesti sterilisaatio- ja lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamista sukupuolen juridisen vahvistamisen edellytyksenä. Kansainväliset ihmisoikeuselimet ovat toistuvasti huomauttaneet, että nykyinen laki loukkaa ihmisoikeuksia. Suomi aikoo kuitenkin hylätä suositukset niitä perustelematta.

Seta vetosi ministereihin

Seta vetosi viime viikolla kirjeessään pääministeri Sipilään, ulkoministeri Soiniin ja perhe- ja peruspalveluministeri Saarikkoon, jotta hallitus muuttaisi luonnoksessa olevia vastauksia ja ryhtyisi korjaamaan ihmisoikeustilannettaan suositusten mukaisesti.

”Suositukset hyväksymällä hallitus voi osoittaa, että Suomi sitoutunut ihmisoikeusperiaatteisiin myös transihmisten ja intersukupuolisten lasten kohdalla, ja että näiden haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien perus- ja ihmisoikeuksia suojellaan ja edistetään. Selän kääntäminen kahdeksan YK:n jäsenvaltion suosituksille olisi synkkä viesti sekä kansainväliselle yhteisölle että sukupuolivähemmistöille”, kirjeessä sanottiin.

Lisätietoa: Terhi Aaltonen, vs. pääsihteeri, p. 050 309 8108, terhi.aaltonen[at]seta.fi

 

*Universal Periodic Review (UPR) eli yleismaailmallinen määräaikaistarkastelu on YK:n ihmisoikeusneuvoston mekanismi, jossa valtiot arvioivat vuorollaan jokaisen YK:n jäsenmaan ihmisoikeustilannetta. Tässä vertaisarvioinnissa muut valtiot esittävät tarkastelun kohteena olevalle valtiolle kysymyksiä ja suosituksia sen ihmisoikeustilanteesta. Kyse on poliittisesta prosessista, jonka on tarkoitus vauhdittaa ihmisoikeusvelvoitteiden toteutumista. Tarkastelun kohteena oleva valtio voi hyväksyä kunkin suosituksen kokonaan tai osittain tai ottaa sen tiedoksi. Tiedoksi ottaminen tarkoittaa käytännössä kyseisten suositusten hylkäämistä, eli niitä ei aiota panna täytäntöön.

Linkki Suomelle annettuihin suosituksiin: http://bit.ly/2inDiVd

 

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design