Setan mielenosoitus vaati Venäjää toimimaan Tšetšenian homovainojen lopettamiseksi

Setan mielenosoitus vaati Venäjää toimimaan Tšetšenian homovainojen lopettamiseksi

Tšetšeniassa on käynnissä laaja vaino, jossa homo- ja bimiehiä pahoinpidellään, siepataan ja suljetaan epävirallisiin vankiloihin, joissa heitä on myös kidutettu. Venäjän lhbt-verkosto on pystynyt vahvistamaan 3 raportoidusta 20 murhasta. Seta järjesti tiistaina 25.4. Venäjän suurlähetystön edessä mielenosoituksen homovainojen lopettamiseksi.

Mielenosoituksessa vaadittiin Venäjää toimimaan välittömästi homo- ja bimiehiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi Tšetšeniassa. Useat valtiot ja kansainväliset tahot kuten YK:n ihmisoikeusneuvoston asiantuntijat, Euroopan Unioni ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (ETYJ) ovat tuominneet väkivallan, mutta Suomessa poliitikot eivät ole ottaneet suoraan asiaan kantaa. Seta on lähettänyt ulkoministeri Timo Soinille avoimen kirjeen ja pyytänyt Suomea toimimaan yhteistyössä muiden EU-maiden kanssa, jotta brutaali vaino saadaan loppumaan.

Käynnissä on yksi lähihistoriamme raaimmista homovainoista. Tšetšenian ja Venäjän viranomaiset kieltävät tapahtumat eivätkä ole puuttuneet tilanteeseen. Paikalliset viranomaiset ovat myös paljastaneet asenteensa kerrottuaan medialle, ettei homojen murhia edes tutkittaisi.

”Vaadimme välittömiä toimia väkivallan ja kidutuksen lopettamiseksi. Vainot on tutkittava ja niihin syylliset tahot on saatava vastuuseen. Vaadimme myös Suomen valtiota ottamaan kantaa tapahtumiin. Suomi ei voi olla sivustakatsoja ja hiljainen hyväksyjä, kun naapurimaassa tapahtuu tällaista”, sanoo Setan puheenjohtaja Viima Lampinen.

Setalla on käynnissä keräys vainojen uhreiksi joutuneiden henkilöiden tukemiseksi. Tähän mennessä lahjoituksia on tehty yli 11 500 euron edestä. Varoja ohjataan Venäjän lhbt-verkoston (Russian LGBT Network) kautta käytettäväksi matkakustannusten, majoituksen, mahdollisten viisumikulujen, psykologisen avun ja lääkärikulujen kattamiseen. Ihmiset voivat myös allekirjoittaa Amnestyn vetoomuksen ja lahjoittaa ulkomailta ILGA-Euroopan välityksellä.

Lisätietoa:
Terhi Aaltonen
vs pääsihteeri
p. +358 50 309 8108
paasihteeri@seta.fi

Amnestyn vetoomus: https://www.amnesty.fi/vetoomukset/satoja-homoiksi-epailtyja-siepattu-kidutettu-tai-tapettu-tsetseniassa/

Setan tiedote varainkeruusta: http://seta.fi/seta-aloittaa-varainkeruun-tsetseniassa-pidatettyjen-homojen-auttamiseksi/

Varapuheenjohtajan blogikirjoitus: http://seta.fi/on-toimittava-nopeasti-venajan-homovainojen-lopettamiseksi/

Kirje Timo Soinille: http://seta.fi/kirje-ulkoministeriolle-tsetsenian-tilanteeseen-vaikuttamiseksi/

ILGA-Euroopan tiedote tukemisesta: http://www.ilga-europe.org/chechnya/what-can-you-do

Lahjoitustiedot Setan sivuilla: http://seta.fi/tue-setaa/
Keräyslupa POL/2015/6145

 

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr
Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design