On toimittava nopeasti Venäjän homovainojen lopettamiseksi

On toimittava nopeasti Venäjän homovainojen lopettamiseksi

Kun suomalaiset juhlivat pääsiäistä, koetaan Kaukasuksella näinä päivinä kidnappauksia, kidutusvankiloita ja pelkoa. Seuraamme Etelä-Venäjän tilannetta erittäin huolestuneina. Venäläismedian mukaan Tšetšenian tasavallan presidentti Ramzan Kadyrov on käskenyt kitkeä homot yhteiskunnasta. Muutama viikko sitten ihmisoikeusaktivistit alkoivat saada hajanaisia tietoja pahoinpitelyistä ja pidätyksistä, joiden tekijöinä olisivat Tšetšenian turvallisuusjoukot. Homomiehet ovat sulkeneet sosiaalisen median tilinsä ja yrittäneet piiloutua. Pidätettyjen puhelimista on etsitty muiden homojen nimiä, olinpaikkoja ja puhelinnumeroja.

Tšetšenia on siis Venäjän eteläinen tasavalta Kaukasiassa. Reilun miljoonan asukkaan alueen elinkeinoelämään ja politiikkaan vaikuttavat vahvasti öljy. Venäläisen riippumattoman Novaja Gazeta -lehden mukaan pidätettyjä homoja tai sellaisiksi epäiltyjä on yli sata ja ainakin kolme on kuollut järkyttävän kohtelun seurauksena. Homoiksi epäiltyjä ihmisiä kidutetaan ja kerätään omiin salaisiin vankiloihin. Nyt on tapahtumassa homojen suurin ja rumin massavaino lähihistoriassamme.

Tšetšeniassa elää yhä edelleen vanha kunniaan liittyvän väkivallan perinne, jota viranomaisten epäillään hyödyntävän. Kunniaan liittyvällä väkivallalla puhdistetaan perheen maine tappamalla häpeän aiheuttanut perheenjäsen. Venäjän hlbt-verkosto on jo pystynyt vahvistamaan kolme raportoidusta 20 murhasta. Mediassa on raportoitu noin 100 pidätetystä, mutta venäläiset toimijat ovat ilmoittaneet tilanteen koskevan jo tuhansia homoiksi tai bi-seksuaaleiksi epäiltyjä miehiä. Meidän on toimittava nyt nopeasti.

Itävallan ulkoministeri Sebastian Kurz totesi ensimmäisten joukossa, että syylliset on saatava vastuuseen. Euroopan neuvoston parlamentaarisen kokouksen lausunnossa moititaan, että Tsetsenian viranomaiset torjuvat syytökset homovainoista. Viranomaisilla on velvollisuus suojella kansalaisiaan viharikoksilta ja kunniaan liittyvältä väkivallalta. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (ETYJ) on torstaina 13.4. vaatinut Venäjää suojelemaan homoväestöä vainolta alueella. ETYJin mukaan Venäjän viranomaisten on tutkittava asiaa ja saatava syylliset oikeuden eteen. Myös YK:n ihmisoikeusneuvosto vaati torstaina kaikkien vangittujen vapauttamista.

Tšetšenian tilanteen seuraaminen on ollut haastavaa, koska luotettavien medialähteiden löytäminen on vaikeaa. Tilanne on vakava. Eri Euroopan maiden, Suomi mukaan luettuna, on myönnettävä alueelta pakeneville viisumeita ja suojaa. Venäjän lhbt-verkosto toivoo ensisijaisesti Alankomaita, Kanadaa ja Yhdysvaltoja ottamaan vastaan vainojen uhreja, mutta myös meidän suomalaisten tulee auttaa ja ottaa heidät vastaan.

Seta valmistelee mielenosoitusta pidettäväksi Venäjän suurlähetystön edessä, koska Venäjän viranomaiset eivät ole reagoineet tilanteen vaatimalla tavalla. Useissa kaupungeissa Euroopassa on jo ollut tukimielenosoituksia. Tarvitsemme apuasi Tšetšenian homomiesten auttamiseen.

Suomi ei voi olla hiljaa, kun homoja vangitaan laittomasti naapurimaassamme.

Kuinka voit auttaa?
1. Allekirjoita Amnestyn vetoomus.
2. Lahjoita Setan Tšetšenia-apuun. Huolestuneet ihmiset ovat lahjoittaneet tähän mennessä Setan kautta jo 2500 euroa homomiesten auttamiseksi pois alueelta.
3. Seuraa Setan some-kanavia ja odota tietoa mielenosoituksen ajankohdasta.

Aleksi Koivisto
Setan varapuheenjohtaja

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design