Seta aloittaa varainkeruun Tšetšeniassa pidätettyjen homojen auttamiseksi

Seta aloittaa varainkeruun Tšetšeniassa pidätettyjen homojen auttamiseksi

Seta aloittaa varainkeruun tšetšenialaisten homojen auttamiseksi. Homoihin kohdistuu alueella juuri nyt suoraa vainoa ja väkivaltaa laajassa mittakaavassa.

Seta toimittaa kaikki 10.-30.4.2017 välisenä aikana tehdyt lahjoitukset Venäjän lhbt-verkoston (Russian LGBT Network) käytettäväksi autettavien ihmisten matkakustannusten, majoituksen, mahdollisten viisumikulujen, psykologisen avun ja lääkärikulujen kattamiseen. Auttamistyötä tehdään Moskovassa sijaitsevasta lhbtiq-yhteisökeskuksesta käsin.

Tšetšenian yleisesti huono ihmisoikeustilanne vaikeuttaa tiedon saamista Tšetšeniasta, mutta Venäjän lhbt-verkosto on pystynyt vahvistamaan, että homo- ja bimiehet ovat systemaattisen väkivallan kohteina, jossa heitä pidätetään ja kidutetaan. Tieto perustuu silminnäkijöiden, vainon kohteeksi joutuneiden, uhrien perheiden ja ystävien sekä journalistien tietoihin.

Lähteiden mukaan Tšetšeniassa on epävirallisia vankiloita, joissa uhreja kidutetaan sähköllä ja pahoinpidellään julmasti. Heidät pakotetaan kertomaan muista tiedossaan olevista homomiehistä. Venäjän lhbt-verkosto on pystynyt vahvistamaan 3 raportoidusta 20 murhasta.

”Setan tietojen mukaan kansainvälinen paine on jonkin verran vaikuttanut tilanteeseen, mutta kansainväliseltä yhteisöltä vaaditaan vielä toimia, jotta laittomat pidätykset ja homo- ja bimiesten kidutus ja julma väkivalta saadaan loppumaan. Nämä ihmiset sekä vielä vapaana olevat homo- ja bimiehet ovat akuutissa hengenvaarassa ja heidän auttamisekseen on toimittava nyt”, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.

Seta on lähettänyt ulkoministeri Timo Soinille kirjeen ja pyytänyt, että myös Suomi toimii yhteistyössä muiden EU-maiden kanssa, jotta tämä äärimmäisen brutaali vaino saadaan loppumaan.

”Venäläiset lhbtiq-toimijat tekevät valtavan upeaa työtä jo muutenkin vaikeissa olosuhteissa. Haluamme auttaa heitä keräämällä heidän työlleen varoja. Pohdimme myös muita keinoja tukea heidän työtään.”

Setan tiedote 5.4.: http://seta.fi/venajan-lhbt-verkosto-aloittamassa-tsetsenian-homojen-evakuoinnit/

Amnestyn Suomen osaston vetoomus väkivallan pysäyttämiseksi: https://www.amnesty.fi/vetoomukset/satoja-homoiksi-epailtyja-siepattu-kidutettu-tai-tapettu-tsetseniassa/

ILGA-Euroopan tuorein uutinen aiheesta.

Lahjoitustiedot Setan sivuilla: http://seta.fi/tue-setaa/
Keräyslupa POL/2015/6145

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design