Tänään 500. kansanedustajaehdokas sitoutui aktiivisesti edistämään sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksia ja yhdenvertaisuutta eduskunnassa ja työskentelemään sateenkaari-ihmisiin kohdistuvaa syrjintää ja vihapuhetta vastaan.
Ehdokkaat ovat voineet sitoutua myös setan hallitusohjelmatavoitteisiin (translain kokonaisuudistus, intersukupuolisten oikeudet, 3. juridinen sukupuoli ja kansallinen sateenkaaripoliittinen ohjelma). Kolmatta juridista sukupuolivaihtoehtoa vaatii 483 kansanedustajaehdokasta eri puolueista.
Kantaa on kysytty myös Almamedian vaalikoneessa, jossa vihreiden vastaajista 3. merkintää kannatti 96 %, vasemmistoliitossa 87 %, SDP:ssä 69 % ja RKP:ssä 65 %. Kokoomuksen ehdokkaista 41 prosenttia on täysin samaa mieltä tai samaa mieltä ja 31 prosentille vastaajista asia on neutraali. Keskustan ehdokkaista 32 % kannattaa ja neutraalisti suhtautuu 31 %. Viime vuonna sanomalehti Karjalainen kysyi eduskuntaryhmien puheenjohtajilta kannatusta 3. juridisella sukupuolivaihtoehdolle. Kannatuksesta kertoivat SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n ryhmäpuheenjohtajat. Keskusta kannattaa merkintää intersukupuolisille.
Kolmannen sukupuolen virallista hyväksyntää kannattaa 32 prosenttia vastanneista keskustan ehdokkaista. Neutraalisti suhtautuvia on 31 prosenttia.
Kolmas juridinen vaihtoehto jatkaa myös jo olemassa olevan lainsäädännön harmonisointia: tasa-arvolaissa on taattu syrjintäsuoja moninaisten sukupuoli-identiteettien osalta. Vuoden alussa voimaan astunut nimilaki mahdollistaa sukupuolivähemmistöhin kuuluville etunimiyhdistelmät, joissa voi olla miesten ja naisten nimiä.
Kolmas juridinen sukupuolimerkintä on eri muodoissa käytössä Norjassa, Saksassa, Maltalla, Intiassa, Australiassa ja osissa Pohjois-Ameriikkaa. Se näkyy passeissa esimerkiksi merkintänä X.
“Nykyinen sukupuolitettu henkilötunnus ei vastaa todellisuutta, jossa sukupuolen ymmärretään olevan moninaisempi kuin binäärinen nainen tai mies. Nykyisen järjestelmän säilyttäminen olisi ristiriidassa tasa-arvolain kanssa, joka edellyttää viranomaisten ennaltaehkäisevän sukupuoli-identiteettiin, sukupuolen ilmaisuun ja kehon sukupuolitettuihin piirteisiin perustuvaa syrjintää. On aika poistaa lainsäädännössämme oleva rakenteellinen syrjintä”, sanoo Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo.
Setan tavoitteena on malli, jossa kolmas merkintä perustuu itsemäärittelyyn. Kolmas merkintä voitaisiin hakea sukupuolen juridisen vahvistamisen kautta. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi intersukupuoliselle lapselle ei anneta automaattisesti kolmatta juridista merkintää. Tämä on myös intersukupuolisten ihmisoikeusjärjestöjen toiveena.
Euroopan neuvosto suositteli jo vuonna 2015 jäsenmaita harkitsemaan kolmannen sukupuolimerkinnän käyttöönottoa. YK:n itsenäinen lhbti-asiantuntija kehotti vuonna 2018 jäsenvaltioita lisäämään juridisten sukupuolivaihtoehtojen määrää. Suomessa Sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta ETENE on kehottanut voimakkaasti käymään keskustelua oikeudellisesta sukupuolesta.
Seta katsoo, että kolmatta juridista vaihtoehtoa tulisi selvittää ja sen mahdollisuus tulisi huomioida henkilötunnuksen uudistamisen yhteydessä, mitä ollaan jo valmistelemassa.
“Onneksi lainsäätäjien apuna on koulutettu juristiarmeija pykälien yksityiskohtaisia muotoiluja viilaamassa, joten juridiset haasteet kolmannen sukupuolen käyttöönotosta onnistutaan kyllä ratkaisemaan. Merkittävintä on se, että lainsäätäjät ilmaisevat tahtonsa kolmannen juridisen sukupuolen käyttöönotolle ja siten tunnustavat näiden ihmisten olemassaolon ja oikeudet”, kirjoittaa Setan varapuheenjohtaja Alia Dannenberg Setan blogissa.
Lisätietoa
Kerttu Tarjamo (3. juridinen vaihtoehto)
valtakunnallisen Setan pääsihteeri
p. +358 50 309 8108
kerttu.tarjamo@seta.fi
Eliisa Alatalo (sateenkaarikansanedustajat, Setan eduskuntavaalikampanja)
tiedottaja
p. +358 50 572 3259
eliisa.alatalo@seta.fi
Muokattu 10.4. klo 14.00 täydentämällä tietoa Iltalehden jutusta.