Trans Murder Monitoring: Vuoden aikana  murhattu ainakin 271 transihmistä

Trans Murder Monitoring: Vuoden aikana murhattu ainakin 271 transihmistä

logo-279x30020.11. on kansainvälinen väkivallan ja oman käden kautta kuolleiden transihmisten muistopäivä (International Day of Transgender Remembrance). Muistotilaisuuksia järjestetään useissa maissa. Helsingin muistotilaisuus, jossa sytytetään kynttilöitä, järjestetään Narinkkatorilla klo 17.00–18.00. Muistotilaisuus on osa TransHelsinki-viikkoa.

Transmurhien seurantaa toteuttaa Transgender Europe -järjestön Transrespect versus Transphobia Worldwide -tutkimusprojekti. 1.10.2014–30.9.2015 välisenä aikana on raportoitu 271 murhaa 29 maassa, joista kärkipäätä pitävät Brasilia (118), Meksiko (34), Yhdysvallat (27) ja Columbia (15). Aasiassa eniten murhia on tapahtunut Pakistanissa (7) ja Intiassa (6), ja Euroopassa Turkissa (3) ja Italiassa (2). Esimerkiksi Yhdysvalloissa tapahtuneissa murhissa yhdistyy naisviha ja rasismi, sillä valtaosa uhreista on tummaihoisia naisia.

Transihmisten murhien seurantaa on tehty vuodesta 2008 alkaen. Siitä lähtien on raportoitu yhteensä 1933 murhaa 64 maassa.

Transihmisiin kohdistuva väkivalta on vakava ihmisoikeusongelma. Transfobiset viharikokset jäävät liian usein selvittämättä eikä kaikkia tapahtuneita murhia tai itsemurhia välttämättä tule kerääjien tietoon. Useissa maissa myös viranomaiset, joiden tulisi suojella kansalaisiaan, osallistuvat syrjintään, häirintään ja väkivaltaan.

Suomi on sitoutunut kansainvälisesti edistämään sukupuolivähemmistöön kuuluvien ihmisten ihmisoikeuksia. Transihmisten syrjintään tulee puuttua laajasti niin kotimaan politiikassa kuin ulkopolitiikassakin.

Transihmiset kohtaavat myös Suomessa ennakkoluuloja, transfobiaa, väkivaltaa ja syrjintää. Tätä tapahtuu kaikilla yhteiskunnan tasoilla aina työpaikoilta palveluihin ja perheistä kouluun. Esimerkiksi nuoren itsemurhan syynä voi olla sukupuoli-identiteettiin liittyvät asiat.

Oikeus olla oma itsensä ja ilmaista sukupuoltaan haluamallaan tavalla sekä elää elämäänsä pelkäämättä väkivaltaa ja syrjintää kuuluu kaikille ihmisille.

Tulokset ja tutkimusraportti: http://transrespect.org/en/transgender-day-of-remembrance-15-tmmupdate/

Nimilista  ja lisätietoa murhista: http://transrespect.org/wp-content/uploads/2015/11/EN_TvT-TMM-Namelist-TDOR-2015-Oct-2014-Sep-2015.pdf

Tiedote nuorten itsemurhista (2014): http://seta.fi/onnettomuustutkintakeskus-seta-tukea-sateenkaarinuorille/

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design