Setan nuorten ryhmien tarjoama tuki palkittiin

Setan nuorten ryhmien tarjoama tuki palkittiin

Suomen nuorisoyhteistyö Allianssi jakoi tiistaina Nuori toimija -tunnustuksen Setan nuorisotoiminnalle. Setan nuorisotoiminta tukee sateenkaarinuoria, jotka ovat myös jatkuvan julkisen keskustelun kohteena.

”Etenkin alaikäisiin nuoriin saattaa kohdistua kovaa painetta, kun yhteiskunnassa käydään toistuvaa julkista keskustelua samaa sukupuolta olevien parisuhteiden oikeutuksesta. Keskustelu voi olla herkässä iässä oleville nuorille hämmennystä herättävää ja satuttavaa. Tämän aikuisten käymän, osin kiivaankin keskustelun keskellä turvapaikan nuorille on tarjonnut Setan nuorisotoiminta”, palkitsijat toteavat.

Setan paikallisten jäsenjärjestöjen vapaaehtoiset ja työntekijät antavat ison panoksen sateenkaarinuorten hyvinvoinnille. Toimintaa sateenkaarinuorille on lähes parillakymmenellä paikkakunnalla ja tuorein Setan nuorten ryhmä on perustettu Lieksaan. Parhaimmilaan nuorten ryhmissä on jopa 30 kävijää kerralla.

”Setan jäsenjärjestöjen toteuttama nuorisotyö on erityistä siksi, että usein täytyy miettiä, miten nuori pystyy tulemaan paikalle pienemmälläkin paikkakunnalla ilman, että leimautuu tai että vanhemmat saa tietää, jos ei ole voinut olla avoin kotona”, kertoo Setan nuorten ryhmätoimintaa syksyllä kehittävä Heta Hölttä.

Hyvinvoiva sateenkaarinuori -tutkimushankkeen tulokset kertovat, että nuorten kohtaamispaikat ovat sateenkaarinuorille hyvin tärkeitä ja tarve ryhmille on suuri myös pienillä paikkakunnilla. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluviin nuoriin kohdistuu Suomessa erimuotoista syrjintää, joka vaikuttaa heidän hyvinvointiinsa.

”Monilla paikkakunnilla on se tilanne, että ryhmää haluttaisiin pitää, mutta ei ole joko vetäjää, tiloja tai resursseja. Vapaaehtoisvoimin ei ole mahdollista ylläpitää ryhmiä kattavasti ympäri maata ja siksi kuntien pitäisi ottaa tästä koppia”, Hölttä jatkaa.

Setan nuorisotyön koordinaattori Lotte Heikkinen on samoilla linjoilla. Sateenkaarinuorten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin varmistamiseksi pitää myös kuntien peruspalveluiden oltava kunnossa.

”Setan nuorten vertaisryhmätoiminta ei voi korvata julkisia palveluita vaan se voi toimia ennemminkin ennaltaehkäisevänä muotona. Korjaavat palvelut tulee tulla sateenkaarinuorille kunnan puolelta”, Heikkinen sanoo.

Tunnustusta olivat vastaanottamassa nuorisotoimikunnan puheenjohtaja Sakris Kupila ja Lotte Heikkinen.
Tunnustusta olivat vastaanottamassa nuorisotoimikunnan puheenjohtaja Sakris Kupila ja Lotte Heikkinen.

 

Kansikuva: HeSetan järjestämä Nuorten Pride -ohjelma Helsinki Priden yhteydessä tavoittaa valtavasti sateenkaarinuoria joka kesä.

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design