Sateenkaarinuoret odottavat vaalilupauksia

Sateenkaarinuoret odottavat vaalilupauksia

Setan nuorisotoimikunta kerää kuntavaaliehdokkailta lupauksia sateenkaarinuorille. Nuorten oikeudet ja hyvinvointi vaativat toteutuakseen kattavaa yhdenvertaisuus- ja tasa-arvosuunnittelua, lisää sukupuolittamattomia tiloja kouluissa ja liikuntapaikoilla sekä sateenkaarinuoret huomioivia sosiaali- ja terveyspalveluita. Nuoret julkaisivat tänään torstaina huoneentaulun, jossa toivotut lupaukset esitellään.

16-vuotias transsukupuolinen Armin Kellomäki
Hämeenlinnasta on kokenut hankalia tilanteita kulkiessaan koulun liikuntatunneille.

”Olen joutunut miettimään mille kuntosalille menen, missä vaihdan vaatteeni ja mitä vessaa käytän. Koulun tiloissa minua ovat onneksi auttaneet sekaryhmät ja sukupuolineutraalit vessat sekä ymmärtäväinen liikunnanopettaja, jonka kanssa olen voinut sopia erityisistä pukuhuonejärjestelyistä”, hän kertoo.

Kellomäen mukaan hänen nimenvaihdostaan ei otettu koulussa vakavasti ja jotkut opettajat antoivat selkeästi ymmärtää, etteivät he pitäneet asiaa tärkeänä. Hänen mielestään oppilaan tai opiskelijan toivoman nimen käyttäminen ja oikein sukupuolittaminen ovat helppoja ja yksinkertaisia tapoja osoittaa tukea ja kunnioitusta toisen identiteettiä kohtaan.

”Kuntapäättäjillä on valta ohjata kouluja yhä lähemmäs yhdenvertaisuutta ja tätä valtaa on syytä käyttää. Sateenkaarinuoret ovat yhtä lailla niitä nuoria, joiden parhaaksi koulujärjestelmämme on luotu toimimaan. Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus yhdenvertaiseen ja turvalliseen koulupäivään ja tämän oikeuden toteutumisesta täytyy pitää huolta”, Kellomäki sanoo.

Sateenkaarinuorten lupauksiin sisältyy myös vaatimus nuorten turvapaikanhakijoiden hyvinvoinnin ja oikeuksien turvaamisesta.

”Pyydämme myös lupaamaan, että erityisen haavoittuvassa asemassa olevia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia nuoria turvapaikanhakijoita tuetaan heidän tarpeensa huomioon ottaen”, sanoo nuorisotoimikunnan puheenjohtaja Lili Pakalén.

Lupaus-kuvat verkossa täällä!

Huoneentaulu täällä!

Setan kuntavaalisivut

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design