Ruotsi otti vastuun menneistä pakkosterilisaatioon liittyvistä ihmisoikeusloukkauksista

Ruotsi otti vastuun menneistä pakkosterilisaatioon liittyvistä ihmisoikeusloukkauksista

Eilen tiistaina, 27.4.2016, Ruotsin sosiaali- ja terveysministeri Gabriel Wikström ilmoitti, että Ruotsin hallitus on tehnyt päätöksen säätää lain, joka mahdollistaa korvauksen hakemista pakkosterilisaation läpikäyneiden ihmisille. Ruotsin edellinen translaki edellytti sukupuoltaan korjaavan henkilön lisääntymiskyvyttömyyttä.
Ruotsin hlbti-järjestö RFSL on tehnyt pitkään töitä korvausten vaatimiseksi henkilöille, jotka on sterilisoitu vanhan translain aikana. RFSL:n puheenjohtaja Ulrika Westerlund kertoo iloitsevansa tästä päätöksestä ja toivoo, ettei prosessissa tule mitään hidasteita tai esteitä.

Tammikuusta 2014 translakiin liittyneet pakkosterilisaatiot ovat olleet kiellettyjä Ruotsissa. Ruotsissa on aiemmin todettu oikeudessa, ettei edellinen säädös ollut Ruotsin perustuslain eikä Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukainen. Pakkosterilisaatioita tehtiin Ruotsissa sukupuolenkorjausprosessin yhteydessä Ruotsissa vuodesta 1972.

”On todella hienoa, että Ruotsissa valtiojohto on nyt ymmärtänyt, kuinka räikeä loukkaus lisääntymiskyvyttömyysvaatimus on ollut. Tämän viimeistään pitäisi herättää suomalaiset päättäjät näkemään, että lisääntymiskyvyttömyysvaatimus tulee pikimmiten poistaa Suomen translaista ja uudistaa koko laki ihmisoikeusperustaisesti. Ihmisoikeuksia voidaan parantaa kun poliittista tahtoa löytyy”, Seta ry:n pääsihteeri Kerttu Tarjamo toteaa.

Taloudellinen korvaus ei voi kompensoida pakkosterilisaation vaikutuksia, mutta on tärkeää, että valtio tuomitsee teot vääriksi ja ilmaisee, ettei valtion tulisi kohdella kansalaisiaan tällä tavalla. 1970-luvulla muut pakkosterilisaatiota vaativat lait muutettiin Ruotsissa ja vuonna 2000 hallitus pyysi anteeksi ja kompensoi taloudellisesti niille, jotka olivat joutuneet pakkosterilisaation kohteeksi.

”On erittäin tärkeää, että saamme vahvan signaalin hallitukselta, että jokainen kansalainen on yhdenvertainen maassamme. Vaadimme translain eteenpäin viemistä, jotta tämä ihmisoikeusrikkomus saadaan meilläkin korjattua”, Setan puheenjohtaja Panu Mäenpää toteaa.

Lisää tietoa translaista saat mm. osoitteesta:

Raportti: Transihmisten ihmisoikeuksia loukataan törkeästi Suomessa

Lisätietoja:
Kerttu Tarjamo
Pääsihteeri
Seta ry
0503098108
kerttu.tarjamo@seta.fi
www.seta.fi

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design