Moninaiseen seurakuntaan mahtuu erilaisia näkökulmia

Moninaiseen seurakuntaan mahtuu erilaisia näkökulmia

Ev.lut. kirkon piispojen avioliittoselontekoon liittyvä julkinen keskustelu on kulkenut vähän sivuraiteilla. Selonteko kuvaa kirkon virallista avioliittokäsitystä ja uuden avioliittolain vaikutuksia kirkon linjauksiin. Toisin kuin sitä on tulkittu, se ei kuitenkaan ole piispojen kannanotto nykyisen avioliittokäsityksen säilyttämisen puolesta. Piispoilla, kuten muillakin kristityillä, on erilaisia näkemyksiä siitä, mitä kristillisestä avioliitosta tulisi linjata.

Kirkon virallisen avioliittokäsityksen kuvaaminen ei tuo esiin sitä todellisuutta, missä käytännön tasolla seurakunnissa eletään. Jo vuonna 2014 valtaosa papeista oli sitä mieltä, että ”rekisteröidyssä parisuhteessa olevien nais- tai miesparien liitto tulisi saada siunata kirkossa”. Tänä vuonna helsinkiläispapeista 69% toivoisi voivansa vihkiä mies- ja naispareja avioliittoon. Monen seurakunnan toiminnassa on aktiivisesti mukana seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia kristittyjä. Tarvittaessa heidän parisuhteitaan tuetaan seurakunnan parisuhdetoiminnassa. Yksin elävät sateenkaari-ihmiset voivat löytää samaa sukupuolta olevan elämänkumppaninsa seurakunnan deitti-tapahtumasta.

Silti on totta, että kaikista seurakunnista ei vielä löydy tilaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluville kristityille. Joissain seurakuntien tilaisuuksissa puhutaan seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta hyvin loukkaavasti. Hetero- ja sukupuolinormatiivisuus ovat syvällä kirkkomme rakenteissa.

Piispojen selonteossa todetaan, että ”Kristuksessa kaikki ovat yhdenvertaisia”. Toivon, että näin on vielä jonain päivänä myös kirkossamme. Meidän tulisi oppia kunnioittamaan toisiamme ja arvostamaan jokaisen omaa uskonkäsitystä. Monet kirkossamme aidosti uskovat, että Jumala haluaa siunata myös samaa sukupuolta olevien parisuhteita. Kilvan toisiaan kunnioittavat kristityt soisivat lähimmäisilleen mahdollisuuden olla tätä siunausta pyytämässä.

Moninaiseen seurakuntaan mahtuu erilaisia näkökulmia ja uskonkäsityksiä. Erilaisuudesta oppimalla teemme hyvää itsellemme ja muille.

Riku Karppinen
puheenjohtaja
Sateenkaariyhdistys Malkus ry

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design