Kansainvälinen transihmisten hoitosuositus julkaistu suomeksi

Kansainvälinen transihmisten hoitosuositus julkaistu suomeksi

Kansainvälinen transihmisten hoitosuositus on julkaistu suomeksi. Suosituksen on kääntänyt Setan Transtukipiste yhteistyössä HUS:n jaTAYS:n sukupuoli-identiteettitutkimuksen ja sukupuolen korjaushoidon asiantuntijoiden, Psykologiyhdistyksen työryhmän ja käännöstoimisto Delinguan kanssa.

Hoitosuosituksen julkaisee WPATH eli The World Professional Association for Transgender Health. WPATHin tarkoituksena on edistää transihmisten (mm. transsukupuoliset, muunsukupuoliset ja ei-binääriset) korkeinta mahdollista terveydenhoitoa. Hoitosuositus Standards of care V7 perustuu parhaimpaan mahdolliseen tieteelliseen ymmärrykseen ja ammatilliseen asiantuntemukseen.

Hoitosuosituksen yleinen tavoite on tarjota kliinistä ohjeistusta terveydenhuollon asiantuntjoille, jotta he voivat tukea transihmisten turvallista ja henkilön yksilöllistä hyvinvointia tukevaa polkua sukupuolen vahvistamiseksi, ja jotta he voivat maksimoida ihmisten kokonaishyvinvoinnin, mielenterveyden ja itsensä toteuttamisen. Yksilöiden tuki voi sisältää perusterveydenhoitoa, gynegologista ja urologista hoitoa, lisääntymiseen liittyvät vaihtoehdot, ääniterapiaa, mieneterveyshoitoa sekä hormonihoitoa ja kirurgista hoitoa.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun kansainvälinen hyvän hoidon suositus sukupuoli-ristiriitaa kokeville on suomennettu kokonaisuudessaan. Hoito-ohjeistus ohjaa erityisesti lääketieteen asiantuntijoita, mutta on moniammatillinen. Suosituksesta saa suuntaviivoja myös psykologin työhön sukupuoliristiriitaa kokevien kanssa.

Hoitosuositus suomeksi [pdf]
Hoitosuositus Suomeksi [doc]

Sivumäärä: 103
Julkaisuvuosi: 2017
Käännös: Delingua

 

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design