Seta, Trasek, Sateenkaariperheet, Amnestyn Suomen osasto ja Ihmisoikeusliitto kirjelmöivät marraskuussa perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalle. Hallitus valmistelee parhaillaan Suomen toista perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelmaa (PIO), josta pelätään jätettävän pois kirjaus translain kokonaisuudistuksesta.
Kansalaisyhteiskunnan kuulemisessa syyskuun lopussa kerrottiin toimintaohjelman neljästä teema-alueesta ja hankkeista, joita ohjelmaan on tarkoitus sisällyttää. Yksi ohjelman teemoista on itsemääräämisoikeus ja teeman alle kootaan henkilökohtaiseen vapauteen, koskemattomuuteen sekä itsemääräämisoikeutta sosiaali- ja terveyspalveluissa koskevia hankkeita. Yksi suunniteltu alateema on sukupuolivähemmistöihin kuuluvien henkilöiden koskemattomuuden ja itsemääräämisoikeuden turvaaminen.
“On todella hienoa, että valmistelussa on ohjelmaan sisällytetty sukupuolivähemmistöjen itsemääräämisoikeus”, järjestöt kirjoittivat.
“Kun puhutaan sukupuolivähemmistöjen itsemääräämisoikeudesta, akuutti korjaamista vaativa asia Suomessa on translain kokonaisuudistus niin että transihmisten itsemääräämisoikeus ja fyysinen koskemattomuus turvattaisiin. Kirjoitammekin nyt teille hyvä ministeri Rehula, koska tämä lakiuudistus ei kuitenkaan ollut esillä, kun pio-toimintaohjelmaan suunniteltuja hankkeita esiteltiin kansalaisyhteiskunnalle. Olemme huolissamme siitä, että translain kokonaisuudistus olisi jäämässä pois tästä keskeisestä perus- ja ihmisoikeuksia edistävästä toimintaohjelmasta.”
Järjestöt pyysivät kirjeessään ministeriä varmistamaan, että sosiaali- ja terveysministeriö sisällyttäisi translain kokonaisuudistukseen liittyvän hankkeen mukaan ministeriön perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelmaan liittyviin hankkeisiin.
Translain epäkohdat ovat hyvin tiedossa. Suomi on saanut kansainvälisiltä ihmisoikeusmekanismeilta huomautuksia translain ihmisoikeuksien vastaisista vaatimuksista. Nykyinen laki edellyttää nöyryyttäviä toimenpiteitä, alistaa yksilön pitkään ja monimutkaiseen prosessiin eikä anna alaikäisille mahdollisuutta juridisen sukupuolen korjaamiseen. Olemme tuoneet esiin näitä epäkohtia tarkemmin teille kirjeessämme toukokuussa.
“Perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelmaan jäisi merkittävä itsemääräämisoikeusteemaan liittyvä puute, jos siihen ei sisällytetä translain kokonaisuudistusta.”
Kuva (c) valtioneuvoston kanslia. Kuvaaja Sakari Piippo.