[contact-form-7 id="5677" title="Ei otsikkoa"]

Uutiskirje helmikuu 2014

Ajankohtaista ihmisoikeuspolitiikassa

1. ILGAn johtaja Suomen-vierailulla: paikallisten aktivistien kuunteleminen paras tapa auttaa
2. Ulkoministeri Tuomioja tapasi Setan ja ILGAn – Suomi tukee ILGAa
3. Amnestylta tutkimustietoa transihmisten asemasta Suomessa
4. Urheilumaailma keskusteli vilkkaasti yhdenvertaisuudesta
5. Arkkipiispa ja kaksi piispaa tapasivat Setan
6. Avioliittolaille runsaasti tukijoita eduskunnassa
7. Ugandan presidentti allekirjoitti antihomolain
8. Europarlamentti antoi vahvan tuen hlbti-tiekartalle
9. Ihmisoikeuskasvatuksesta vahvat suositukset – opetusministeri lupasi ajaa toimintaohjelmaa
10. Oletko joutunut rikoksen kohteeksi 2013? Seta kerää ihmisten kokemuksia

Järjestöuutiset

11. Mirkka Rekola in memoriam
12. Setan valiokunnat käynnistivät toimintaansa
13. Osallistu muistitietokeruuseen: kirjoita sateenkaarinuoruudestasi
14. Materiaalia vanhustyön ammattilaisten ja opettajien käyttöön julkaistiin
15. Työpaikkoja ILGA-Euroopassa
16. Transtukipisteellä uudet ryhmät XL-kokoisille ja kehollisiin voimavaroihin keskittyville
17. Rovaniemen Arctic Pride sujui hyvässä hengessä

Tapahtumat ja koulutukset

18. Minna Canthin salonki transfeminiinisille 19.3.
19. Osallistu Transgender Counciliin – tule vapaaehtoiseksi!
20. Nuori, lähde hlbtiq-kesäleirille Islantiin kesäkuussa!

Muut uutiset

21. Kirjat: Suoraa puhetta sateenkaarikansalta
22. Varusmiesliitto perusti nettiryhmän hlbti-varusmiehille
23. Kotimainen radiodokumentti Olenko mies vai mikä?

Toimintakalenteri

 

1. ILGAn johtaja Suomen-vierailulla: paikallisten aktivistien kuunteleminen paras tapa auttaa 

Renato Sabbadini ILGAn toimitusjohtaja hyvällä tuulella Setan toimistolla.Uutinen | Setan maailmanlaajuisen kattojärjestön ILGAn johtaja Renato Sabbadini vieraili Suomessa 23.–25.2. Seta järjesti maanantaina toimistollaan keskustelutilaisuuden, jossa Sabbadini kertoi muun muassa Nigerian ja Ugandan tilanteesta, Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maiden hlbti-aktivismista Arabikevään jälkeen sekä ILGAn toiminnasta YK:ssa.

Sabbadinin mukaan uusimmissa takaiskuissa ei ole kyse äkillisestä muutoksesta kyseisissä maissa, vaan pitkäaikaisen ulkopuolisen vaikuttamistyön tuloksista – erityisesti Yhdysvalloista on tullut jo parinkymmenen vuoden ajan rahoitusta äärikristillisille liikkeille monessa Afrikan maassa. Tuki homo- ja transfobiselle politiikalle on kasvanut pitkän ajan kuluessa eikä ilmapiirin muuttaminen käy kädenkäänteessä vaan tarvitaan pitkäjänteistä vaikuttamista.

”Riippumatta siitä, mitä maa varsinaisesti tekee lain toimeenpanemiseksi, tapahtuu ihmisissä samaan aikaan moraalinen ja psykologinen muutos. Laki antaa heille luvan hyökätä homoja ja transihmisiä vastaan ilman, että heidän tekonsa tuomitaan. Tätä nostamme esiin kansainvälisissä yhteyksissä ja myös Suomen ulkoministeriön vierailulla”, Sabbadini kertoi.

sabbadini2Tilaisuuteen osallistui lähes 30 kuulijaa ja toimiston suurin kokoushuone Vinotila oli tupaten täynnä. Tilaisuudessa ideoitiin myös toimintaa, kuten Suomeen saapuvien turvapaikanhakijoiden tukemista ja EU-vaalikampanjointia.

ILGAN SIVUT >> www.ilga.org (uudistuvat keväällä)

 

2. Ulkoministeri Tuomioja tapasi Setan ja ILGAn – Suomi tukee ILGAa

Kotimaa | Ulkoministeriö kutsui Renato Sabbadinin tämän Suomen-vierailulla lounaalle ulkoministeri Erkki Tuomiojan kanssa. Lounaalle osallistuivat myös Setan puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi, pääsihteeri Aija Salo ja kansainvälisen työryhmän puheenjohtaja Krister Karttunen.

Järjestöjen edustajat nostivat esiin hlbti-ihmisoikeuspuolustajien akuutin suojeluntarpeen Ugandassa ja Nigeriassa. Antihomolakien tultua voimaan näkyvimmät aktivistit ovat välittömässä vaarassa.  Lisäksi tapaamisessa puhuttiin Venäjän tilanteesta ja Suomen tuesta hlbti-liikkeelle. Järjestöt kiittivät Tuomiojaa siitä, että Suomi on tällä hetkellä ILGAn toiseksi suurin rahoittaja.

Sabbadini ja pääsihteeri Salo pitivät myös koulutuksen hlbti-teemoista ulkoministeriön työntekijöille. Koulutukseen osallistui viitisentoista viranhaltijaa ulkoministeriön eri osastoilta. Koulutuksessa käsiteltiin hlbti-ihmisten juridista ja sosiaalista asemaa ympäri maailmaa, kansainvälisten ihmisoikeusmekanismien kehitystä seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolen ilmaisuun liittyen sekä käytännön tapoja edistää hlbti-ihmisten ihmisoikeuksia ulkoasiainhallinnossa.

 

3. Amnestylta tutkimustietoa transihmisten asemasta Suomessa

Uutinen | Amnesty International julkaisi helmikuun alussa tutkimusraportin transihmisten asemasta seitsemässä Euroopan maassa. Suomi on yksi raportissa tutkituista maista. Raportissa osoitetaan sukupuolen korjausprosessiin osallistuneiden ihmisten kokemusten perusteella, että transihmisiin kohdistuu Suomessa ihmisoikeusloukkauksia ja alentavaa kohtelua.

Kuudessa tutkitussa maassa Suomi mukaan lukien edellytetään laajoja, jopa vuosia kestäviä selvityksiä henkilön sukupuolikokemuksesta ennen sukupuolen juridista vahvistamista. Useat kokivat selvityksen nöyryyttäväksi. Heidän täytyi esimerkiksi psykologin haastatteluissa olla korostetun maskuliinisia tai feminiinisiä saadakseen tarvittavan transsukupuolisuus-diagnoosin.

Seta ja Trasek totesivat omassa kannanotossaan, että sukupuolen juridinen vahvistaminen pitää erottaa lääketieteestä. ”Juridisen sukupuolen vahvistamisen erottaminen lääketieteestä myös säästäisi resursseja ja lisäisi ihmisten hyvinvointia. Hoitoa annettaisiin vain sitä tarvitseville, eikä ketään pakotettaisi vasten tahtoaan hoitojärjestelmän vallan alle”, Trasekin puheenjohtaja Antti Karanki toteaa.

Amnesty järjestää 17.3. toimistollaan Helsingissä yhdessä Setan transpoliittisen valiokunnan ja Trasekin kanssa avoimen keskustelutilaisuuden, jossa pohditaan, mitä nämä ihmisoikeusloukkaukset tarkoittavat Suomessa ja laajemmin Euroopassa, miten translakia tulisi muuttaa ja miten lainsäädäntö vaikuttaa transihmisten arkeen. Tilaisuudessa puhuu myös Setan pääsihteeri Aija Salo.

RAPORTTI: The state decides who I am: lack of legal recognition for transgender people in Europe >> http://www.amnesty.org/en/library/info/EUR01/001/2014/en

AMNESTYN SUOMEN OSASTON TIEDOTE >> http://www.amnesty.fi/medialle/tiedotearkisto/amnestyn-tiedotteet-2014/raportti-suomi-ja-muut-euroopan-maat-loukkaavat-sukupuoltaan-korjaavien-ihmisoikeuksia/

SETAN JA TRASEKIN KANNANOTTO >> http://seta.fi/seta-trasek-translakikannanotto2014/

AMNESTYN KESKUSTELUTILAISUUS >> https://www.facebook.com/events/1374578939482755

 

4. Urheilumaailma keskusteli vilkkaasti yhdenvertaisuudesta

Kotimaa | Helmikuussa käytiin vilkas keskustelu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä urheilun parissa. Keskustelun avasi olympiatason uimari Ari-Pekka Liukkonen, joka kertoi olevansa homo Ylen suorassa Urheiluviikonloppu-ohjelmassa. Liukkosen ulostulon jälkeen mediassa käsiteltiin laajasti urheilussa vallitsevia asenteita ja esteitä olla oma itsensä.

Jääkiekon pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Sinuhe Wallinheimo pohdiskeli Enbuske Linnanahde Crew:n radio-ohjelmassa avoimuutta jääkiekkomaailmassa. Hän totesi, että pelaaja voi päättää jäädä kaappiin joukkueensa vuoksi, koska pelaajan homoutta voidaan käyttää vastustajan taholta hyväksi. Hän pahoitteli jälkeenpäin sanavalintojaan. Wallinheimo alleviivasi pelaajayhdistyksen tarjoamaa tukea niille pelaajille, jotka päättävät kertoa avoimesti homoudestaan. Seta tarjoutui yhteistyöhön pelaajayhdistyksen kanssa.

Helmikuun lopulla Straight star ally -hanke julkisti TAULU:n (Tasavertaisen urheilun lupaus), jonka kolmeen periaatteeseen kuuluu lupaus arvostuksesta, homofobian vastaisuudesta ja yhdenvertaisesta kohtelusta. TAULU:n periaatteisiin sitoutui ensimmäisenä suomalaisen jalkapalloilun korkein sarjataso Veikkausliiga. Tätä ennen ensimmäiseksi yksittäiseksi straight star ally -urheilijaksi ilmoittautui Rauman Lukon puolustaja Harri Tikkanen.

Helmikuun olympialaiset antoivat oman sysäyksensä käytyyn keskusteluun. Seta teki yhdessä Opiskelijoiden liikuntaliiton OLL:n kanssa kannanoton, jossa järjestöt vaativat, että kansainvälisiä kisoja myönnettäessä arvioidaan maiden ihmisoikeustilanne. Olympialainen peruskirja kieltää syrjinnän muun muassa seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Samaa vaadittiin kansainvälisessä järjestöjen yhteiskirjeessä olympiakomitealle. Seta oli yksi kirjeen allekirjoittajista.

Liikunta oli esillä myös huippu-urheilua laajemmin. STT julkaisi tammikuun lopulla artikkelin transnuorista ja koululiikunnasta. Setan pääsihteeri Aija Salo kutsuttiin Reilu Peili -paneelin ottamaan kantaa urheilun eettisiin kysymyksiin.

JUTTU SPORT.FISSÄ >> http://www.sport.fi/liikuntapolitiikka/reilu-peili/voiko-urheilukilpailu-olla-poliittisen-kannanoton-paikka-vastaukset

VEIKKAUSLIIGA MUKAAN TAULUUN >> http://www.veikkausliiga.com/News.aspx?id=54348

SEURAA MYÖS >> Russian Open Games – hlbtiq-urheilukisat Moskovassa 26.2.–2.3. http://www.russianopengames.ru/welcome-to-the-website-of-russian-open-games/

 

5. Arkkipiispa ja kaksi piispaa tapasivat Setan

Puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi osallistui 24.2. Helsingin piispa Irja Askolan ystävällisestä kutsusta piispan kotonaan järjestämään keskusteluiltaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemasta sekä avioliittolain muutoksesta. Tilaisuuteen osallistui myös muun muassa Sateenkaariperheet ry:n ja Tahdon2013-kampanjan edustajia sekä arkkipiispa Kari Mäkinen ja Porvoon piispa Björn Vikström.

Uutinen | Puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi osallistui 24.2. Helsingin piispa Irja Askolan ystävällisestä kutsusta piispan kotonaan järjestämään keskusteluiltaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemasta sekä avioliittolain muutoksesta. Tilaisuuteen osallistui myös muun muassa Sateenkaariperheet ry:n ja Tahdon2013-kampanjan edustajia sekä arkkipiispa Kari Mäkinen ja Porvoon piispa Björn Vikström.

”Kaikki kirkkoa edustavat henkilöt osoittivat työllemme humaania ymmärrystä ja kannustusta. Ei tarvitse mennä kovin kauaa ajassa taaksepäin, kun näin ei ole suinkaan Suomessa ollut. Aiemmista ikävistä kokemuksistaan muistuttivat Seta-veteraanit Jorma Hentilä ja Kersti Juva. Edelleen monissa maissa kirkon suhtautuminen on edelleen jopa päinvastaista”, Hippi kertoo.

Rakentava ja kunnioittava vuoropuhelu on puheenjohtajan mukaan mahdollista, kun eri doktriinien osalta painotetaan tärkeimpänä lähimmäisenrakkautta ja rakkauden kaksoiskäskyä.

”Tapaamisesta rohkaistuneena uskon, että vuoropuhelua käydään jatkossakin. Tämä on näkemykseni mukaan paras tapa viedä yhteiskuntaa eteenpäin, sillä turhasta vastakkainasettelusta ei hyödy pidemmän päälle kukaan. Tämä toki vaatii molemminpuolista keskusteluyhteyttä ja sydämen viisautta, jota onneksemme kirkon nykyjohdolta löytyy”, Hippi iloitsee.

 

6. Avioliittolaille runsaasti tukijoita eduskunnassa

Kotimaa | Eduskunta kävi helmikuussa lähetekeskustelun tasa-arvoista avioliittolakia koskevasta Tahdon-kansalaisaloitteesta. Vilkkaasta nelituntisesta keskustelusta huolimatta aloite lähetettiin lopuksi yksimielisesti lakivaliokuntaan. Lakivaliokunta järjestää avioliittolain muutoksesta avoimen kuulemisen 13.3. ja laatii mietinnön, jonka pohjalta kansalaisaloite tulee todennäköisesti myöhemmin keväällä eduskunnan äänestykseen.

Eduskunnan keskustelu avioliittolaista velloi yleisistä suihkuista ja naimisissa olevista naapurin rouvista moniavioisuuteen ja sateenkaarinuorten kiusaamiseen. Keskustelussa kuultiin kuitenkin myös lukuisia tasa-arvoista avioliittolakia ja yhdenvertaisuutta tukevia puheenvuoroja.

Aloitteen näkyviä tukijoita lähetekeskustelussa olivat keskustan Kimmo Tiilikainen ja Antti Kaikkonen, rkp:n Stefan Wallin, kokoomuksen Jaana Pelkonen, Lasse Männistö ja Timo Heinonen, sosiaalidemokraattien Antti Lindtman ja Miapetra Kumpula-Natri, vasemmistoliiton Eila Tiainen, Aino-Kaisa Pekonen ja Erkki Virtanen, vihreiden Oras Tynkkynen, Satu Haapanen ja Anni Sinnemäki.

Seta kiittää kaikkia aloitteen puolesta puhuneita tai muualla tukensa aloitteelle ilmaisseita kansanedustajia!

VPJ ROSAVAARAN BLOGI >> http://seta.fi/ystavamme-tasa-arvoinen-avioliittolaki/

VPJ ROSAVAARA @ HESARI >> http://www.hs.fi/kotimaa/a1392878841467

PS SALO @ YLE >> http://tinyurl.com/lbldg8z

PS SALO @ RADIO VEGASSA KD PETER ÖSTMANIN KANSSA (ruotsiksi) >> http://arenan.yle.fi/tv/2183215

PS SALO OPISKELIJAMEDIA SMOCKASSA (ruotsiksi) >> http://tinyurl.com/mtmxabe

 

7. Ugandan presidentti allekirjoitti antihomolain

Afrikka | Ugandan presidentti Yoweri Museveni allekirjoitti maanantaina antihomolain, joka kiristää homoseksuaalisuuteen ja samaa sukupuolta olevien välisiin suhteisiin liittyviä rangaistuksia. Seksisuhteet samaa sukupuolta olevien välillä olivat jo ennestään kiellettyjä Ugandan lain mukaan, mutta uusi laki voi tarkoittaa elinikäistä vankeusrangaistusta. Laki kieltää ”homoseksuaalisuuden edistämisen” (eng. promotion of homosexuality), mikä vaikuttaa suoraan ihmisoikeustoimijoiden toimintaan.

Voit tukea ugandalaisia aktivisteja kirjoittamalla tukiviestin tai lähettämällä kuvan Twitterissä tai Facebookissa tunnuksella #AHB. Seta seuraa tilannetta ja vaikuttaa Suomen hallitukseen ugandalaisaktivistien auttamiseksi.

KAMPANJOINTI FACEBOOKISSA >> http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152268882641350&set=a.10150235164351350.367753.134934386349&type=1&stream_ref=10

 

8. Europarlamentti antoi vahvan tuen hlbti-tiekartalle

Euroopan unioni | Europarlamentti hyväksyi helmikuun alussa merkittävällä enemmistöllä (394–176) julkilausuman itävaltalaisen mepin Ulrike Lunacekin mukaan nimetystä raportista, jolla parlamentti vaatii EU:ta ja jäsenmaita edistämään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia. Suomalaismepeistä Cronberg, Hassi, Jaakonsaari, Jäätteenmäki, Korhola, Pietikäinen, Repo, Sarvamaa, Takkula, Terho ja Torvalds antoivat viimeisessä äänestyksessä tukensa raportille.

Toukokuun EU-vaalit ratkaisevat monta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asemaan keskeisesti vaikuttavaa asiaa vuosiksi eteenpäin. Seta toteuttaa Suomessa ILGA-Euroopan eurovaalikampanjaa ”Come Out” ja pyytää ehdokkaita sitoutumaan vetoomukseen, jossa listataan 10 kohtaa, miten EU-parlamentti voi edistää hlbti-ihmisten oikeuksien ja hyvinvoinnin toteutumista unionin alueella. Vetoomuksen ovat jo ehdokkaista allekirjoittaneet Li Andersson, Silja Borgarsdóttir Sandelin, Alina Böling, Åsa Gustafsson, Saara Ilvessalo, Jyrki Kasvi, Annika Lapintie, Niklas Mannfolk, Sirpa Pietikäinen, Petri Sarvamaa, Johanna Sumuvuori ja Oras Tynkkynen.

Setan Eurooppa-työryhmä järjestää myöhemmin keväällä vaalipaneelin EU-vaaleista. Tapahtumasta tiedotetaan Setan verkkosivuilla ja Facebook-sivuilla

UUTINEN JULKILAUSUMASTA >>

http://www.europarl.europa.eu/news/fi/news-room/content/20140203IPR34507/html/Parliament-calls-for-EU-roadmap-to-protect-fundamental-rights-of-LGBTI-people

KAMPANJASIVUT >> http://www.ilga-europe.org/home/how_we_work/european_institutions/ep2014/

 

9. Ihmisoikeuskasvatuksesta vahvat suositukset – opetusministeri lupasi ajaa toimintaohjelmaa

Kotimaa | Ihmisoikeusvaltuuskunnan seitsemän suositusta ihmisoikeuskasvatuksesta ja -koulutuksesta sekä Ihmisoikeuskeskuksen selvitys ihmisoikeuskasvatuksen tilasta Suomessa julkistettiin ystävänpäivänä eduskunnan Pikkuparlamentissa.

Valtuuskunnan mukaan valtioneuvoston tulee laatia ihmisoikeuskasvatusta ja -koulutusta koskeva toimintaohjelma ohjaamaan alan suunnitelmallista ja systemaattista toimeenpanoa. Keskeistä on myös vahvistaa opettajien, kasvattajien ja julkisia tehtäviä hoitavien ihmisoikeusosaamista. Ihmisoikeuskasvatuksen ja -koulutuksen toimeenpano tulee lisäksi kirjata kaikkeen koulutusta koskevaan lainsäädäntöön sekä huomioida ajankohtaisissa opetuksen uudistusprosesseissa, kuten perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden uudistuksessa.

Opetusministeri Krista Kiuru piti tilaisuudessa puheen. Hän lupasi edistää ihmisoikeuskasvatustoimintaohjelman saamista seuraavan hallituksen ohjelmaan. Peruskoulun opetussuunnitelman perusteisiin voi seuraavan kerran vaikuttaa huhtikuussa kaikille avoimessa nettikommentoinnissa Opetushallituksen sivuilla. Myös varhaiskasvatuslakia ollaan uudistamassa, mikä on olennaista ihmisoikeus- ja yhdenvertaisuuskasvatuksen näkökulmasta.

Setan pääsihteeri Aija Salo on ihmisoikeusvaltuuskunnan jäsen. Koulutussuunnittelija Marita Karvinen kuuluu valtuuskunnan kasvatus- ja koulutusjaostoon, joka on valmistellut suosituksia ja selvitystä.

SELVITYS JA SUOSITUKSET >> http://www.ihmisoikeuskeskus.fi/?x177247=267503

 

10. Olet joutunut rikoksen kohteeksi 2013? Seta kerää ihmisten kokemuksia

Kotimaa | Jouduitko viime vuonna rikoksen kohteeksi seksuaalisen suuntautumisesi, sukupuoli-identiteettisi tai sukupuolen ilmaisusi vuoksi? Tai tiedätkö jonkun muun, joka joutui? Kerro tapauksesta Setalle 30.3. mennessä, niin Seta kertoo sen edelleen ETY-järjestölle.

ETYj (Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö) julkaisee vuosittain tietoja jäsenmaissa tapahtuneista viharikoksista. Uhrin seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuolen ilmaisuun tai sukupuoli-identiteettiin liittyneet tapaukset ovat yksi tapausryhmä, josta ETYj raportoi. Setan kansainvälinen kattojärjestö ILGA-Eurooppa koostaa ETYjiä varten raportin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen eri maissa kokemista viharikoksista. Seta toimittaa ILGA-Euroopalle tietoja Suomen osalta.

LUE LISÄÄ>> http://seta.fi/?p=3515

 

11. Mirkka Rekola in memoriam

Järjestö | Runoilija Mirkka Rekola kuoli helmikuun 5. päivä Helsingissä. Palkittu runoilija ehti julkaista pitkän uransa aikana parikymmentä runokokoelmaa, esseitä ja aforismeja. Mirkka Rekolan arvokas elämäntyö, herkkävaistoiset ja kirkkaat runot, jatkavat elämäänsä aina uusien lukijoiden mukana.

Lue Setan poimimat runot sivuiltamme >> http://seta.fi/muistamme-mirkka-rekolaa/

 

12. Setan valiokunnat käynnistivät toimintaansa

Järjestö | Tammikuussa valittu vuoden 2014 Setan nuorisotoimikunta kokoontui koulutusviikonlopun merkeissä Helsingissä 15.–16.2.2014. Nuorisotoimikunta valitsi vuoden teemakseen vaikuttamistyön. Aktiiviseen vuoteen kuuluu muun muassa kansainvälistä yhteistyötä, EU-vaalityötä ja Setan 40v-juhlavuoteen osallistumista. Puheenjohtajana jatkaa tamperelainen Samuel Susilinna, varapuheenjohtajaksi valittiin toisen vuoden nuorisotoimikuntalainen Minttu Lind ja sihteerinä toimii Juha Rekola. Valiokunnan jäseniä ovat lisäksi Elsa, Juha, Mari, Nitin, Reetta ja Reiska.

Suurin osa Setan muistakin valiokunnista on käynnistänyt vuoden toimintansa. Transpoliittisen valiokunnan puheenjohtajaksi valittiin Arja Voipio, joka on myös Transgender Europen (TGEU) hallituksen jäsen. Seta on TGEU:n jäsenjärjestö. Valiokunnassa toimivat Anukatariina, Axu, Hanna, Inkeri, Patricia, Tanja, Taru ja Unni. Transpoliittinen valiokunta käsittelee vuoden aikana muun muassa tasa-arvolakia ja translakia ja osallistuu Helsinki Prideen.

Kansainvälisen työryhmän puheenjohtajaksi valittiin Krister Karttunen, joka on myös Setan edustaja Kansainvälisten ihmisoikeusasiain neuvottelukunnassa (IONK). Muut työryhmän jäsenet ovat Anna, Anssi, Arja, Aura, Eeva, Emmi, Jenni, Johannes, Luca, Mikko, Mikko, Nitin, Outi, Peter ja Silja. Kansainväliseen työryhmään toteutettiin nyt ensimmäistä kertaa avoin haku. Työryhmän alatyöryhminä toimivat ainakin Eurooppa-työryhmä, Venäjä-työryhmä ja turvapaikkatyöryhmä.

Koulutusvaliokunta valitsi keskuudestaan vuodelle 2014 puheenjohtajaksi Poppis Nikkolan ja varapuheenjohtajaksi Linda Eklöfin. Valiokunta jatkaa koulutuspoliittista kehittämistä ja esimerkiksi uusien 2016 voimaan tulevien eri kouluasteiden valtakunnallisten opetussuunnitelmien kommentoimista. Lähikuukausina järjestetään avoin tapaaminen kaikille koulutusvaliokunnan toiminnasta ja Setan koulutuspolitiikasta kiinnostuneille. Kiinnostuneet ovat myös tervetulleita pyytämään jäsenyyttä valiokunnan Facebook-ryhmään.

SETAN NUORET >> http://www.facebook.com/setannuoret

KOULUTUSVALIOKUNTA FB:SSÄ >> http://www.facebook.com/groups/koulutusvaliokunta.seta/

 

13. Osallistu muistitietokeruuseen: kirjoita sateenkaarinuoruudestasi

Järjestö | Nuorisotutkimusseura, Seta ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanrunousarkisto keräävät kirjoituksia sateenkaarinuoruudesta Suomessa ennen ja nyt. Keruu on jatkoa Setan Hyvinvoiva sateenkaarinuori -tutkimushankkeelle.

Kirjoituskeruu on avoinna 27.1.–30.4.2014. Osallistua voi kuka tahansa, joka kuuluu seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön, kokee tai on kokenut epävarmuutta seksuaalisuudestaan tai sukupuolestaan tai on haastanut seksuaalisuutta ja sukupuolta määrittäviä normeja. Kirjoitusten pituus ja tyyli ovat vapaat ja kirjoituskeruuseen voi osallistua myös nimimerkillä.

14. Materiaalia vanhustyön ammattilaisten ja opettajien käyttöön julkaistiin

Yhdenvertainen vanhuus | Setan tuottama Haluaisin pystyä kertomaan -video julkaistiin tammikuun lopulla ja sen on nähnyt jo lähes 7000 katsojaa.

Yhdenvertainen vanhuus -projektin verkkosivuilta Tukimateriaali-osiosta löytyy Haluaisin pystyä kertomaan -videon linkin lisäksi tukimateriaali, jonka avulla videota voi käsitellä esimerkiksi vanhustyön kehittämispäivillä, omaisten illassa tai opetuksessa. Tukimateriaali-sivulta löytyy myös projektin tuottamat kartoitukset sekä muut aihetta käsittelevät julkaisuja.

TUKIMATERIAALI >> http://seta.fi/yhdenvertainen-vanhuus/tukimateriaalia/

 

15. Transtukipisteellä uudet ryhmät XL-kokoisille ja kehollisiin voimavaroihin keskittyville

Transtukipiste | Maaliskuussa Transtukipisteellä aloittaa toimintansa kaksi ryhmää, Kehollinen voimavararyhmä ja Sukupuoli XL. Ryhmiä yhdistää teemana kehollisuus sekä se, että molemmat ovat niin kutsuttuja suljettuja pienryhmiä eli niihin tulee ilmoittautua etukäteen. Molemmissa ryhmissä turvallisuus ja luottamuksellisuus ovat tärkeitä.

Kehollisessa voimavararyhmässä tutkitaan omaa kehollisuuden kokemusta. Jokainen ryhmäläinen liikkuu omalla tavallaan eikä mitään aikaisemmin opittuja taitoja tarvita.

Sukupuoli XL on tarkoitettu niille sukupuolen korjauttajille, jotka eivät saa korjaushoitoja, koska he lääkärin mielestä painavat liikaa.

LISÄTIETOA >> http://transtukipiste.fi/transtukipisteen-ryhmat/

 

16. Työpaikkoja ILGA-Euroopassa

Hakukuulutus | Setan kattojärjestö ILGA-Eurooppa hakee henkilöitä Brysselin-toimistoonsa useisiin tehtäviin määräaikaisesta harjoittelusta aina vaativaan johtajanpaikkaan asti. Osa hakuajoista päättyy jo 28.2. ja osa maaliskuun alkupuolella. ILGA-Euroopan työpaikkoja haetaan laajalla hakulomakkeella, jonka täyttämiseen kannattaa varata useita tunteja aikaa.

HAKUILMOITUKSET: http://www.ilga-europe.org/home/news/latest/job_advocacy_director_intern

 

17. Rovaniemen Arctic Pride sujui hyvässä hengessä

Uutinen | Suomen pohjoisin Pride-tapahtuma Arctic Pride muistutti Rovaniemellä viime viikonloppuna 21.–23.2., että rakkaus ja Lappi kuuluvat kaikille. Jo toista kertaa järjestetyssä Arctic Pridessa viesti välitettiin myös saamelaisella joiulla, jonka esitti Anna Morottaja.

Pride kokosi viikonlopun aikana moninaisiin tapahtumiin satoja osallistujia, marssillekin arviolta peräti parisataa. Tapahtuma osoitti jälleen, että sen järjestäminen onnistuu hyvin ja Pride-tapahtumille on tarvetta pienemmilläkin paikkakunnilla. Tapahtuman osallistuivat Setasta puheenjohtaja Juha-Pekka Hippi ja hallituksen jäsen Suvi Kivelä.

KATSO KUVAT! >> http://www.facebook.com/pages/Arctic-Pride/486596204711050?id=486596204711050&sk=photos_stream

 

18. Minna Canthin salonki transfeminiinisille 19.3.

Transtukipiste | Transtukipiste juhlistaa naiseutta tasa-arvon ja Minna Canthin päivänä 19.3. Tuo mukanasi kirja, runo tai muu teksti, joka on puhutellut sinua naisena tai feminiininä. Tekstin voi lukea itse tai pyytää jotakuta toista lukemaan.

Tervetuloa siis 19.3. klo 18–20 Setan toimistolle, os. Pasilanraitio 5, 2 krs. Pukukoodi saa mielellään olla juhlava tai teoksen mukainen. Pukeutumistilamme on käytössä illan aikana!

Tervetuloa!

TAPAHTUMAKALENTERISSA >> http://transtukipiste.fi/?p=1000

 

19. Osallistu Transgender Counciliin – tule vapaaehtoiseksi!

Järjestö | Setan kattojärjestö Transgender Europe järjestää joka toinen vuosi eurooppalaisen transaktivistikokoontumisen, Transgender Councilin. Tänä vuonna kokoontuminen järjestetään Budapestissa Unkarissa 1.-4.5. Tilaisuuteen etsitään parhaillaan vapaaehtoisia auttamaan järjestelyissä.

TAPAHTUMAN SIVU >> http://tgeu.org/council2014

 

20. Nuori, lähde hlbtiq-kesäleirille Islantiin kesäkuussa!

Tapahtuu | Kesällä 2014 järjestetään kansainvälinen sateenkaarinuorten leiri Islannissa, jonne kutsutaan 18–25-vuotiaita osallistujia Suomesta, Ruotsista, Tanskasta, Alankomaista, Liettuasta ja Färsaarilta. Leirin tarkoituksena on oppia järjestötoimintaa, vaikuttamiseen ja nuorisotyöhön liittyviä taitoja ja muodostaa nuorten hlbtiq-toimijoiden aktiivisuutta tukeva verkosto.

Leiri järjestetään 21.–28.6.2014 leirikeskuksessa nimeltä Reykir, kahden ja puolen tunnin matkan päässä Reykjavíkistä. Majoitus järjestyy jaetuissa huoneissa. Matkalle mahtuu kuusi nuorta Suomesta. Osallistujien matkoista kotipaikkakunnalta leirille ja takaisin korvataan 70 prosenttia.

Leiri toteutetaan Euroopan komission Youth in Action -ohjelman rahoituksella.

UUTINEN LEIRISTÄ JA ILMOITTAUTUMISOHJEET >> http://seta.fi/nuori-lahde-kesalla-islantiin/

 

21. Kirjat: Suoraa puhetta sateenkaarikansalta

Uutinen | Johanna Korhonen ja Jeanette Östman ovat toimittaneet Into kustannuksen julkaiseman artikkelikokoelman Kaikella rakkaudella – Sanoja seksuaalisuudesta ja sukupuolesta. Kirja ilmestyi samaan aikaan ruotsiksi Jasilti-kustantamolta nimellä Klartext (med all respekt) – ord om sexualitet och kön. Kirjat julkaistiin samana päivänä kuin eduskunta kävi lähetekeskustelun tasa-arvoista avioliittolakia koskevasta kansalaisaloitteesta. Kirjassa 14 seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvaa suomalaista kertoo näkemyksiään yhteiskunnasta ja elämästä. Mukana on muun muassa helmikuussa edesmenneen runoilija Mirkka Rekolan teksti.

 

22. Varusmiesliitto perusti nettiryhmän hlbti-varusmiehille

Kotimaa | Varusmiesliitto on perustanut Facebookiin Sateenkaarivarusmies-ryhmän. Ryhmä on tarkoitettu lesbo-, homo- bi- ja transvarusmiehille. Varusmiesliitto on kiinnostunut kuulemaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten kokemuksista ja tarpeista varusmiespalveluksessa. Ryhmään voi pyytää kutsua sähköpostitse osoitteessa sateenkaarivarusmiehet@varusmiesliitto.fi.

 

23. Kotimainen radiodokumentti Olenko mies vai mikä?

Kotimaa | Torstaina 13.3. klo 22.05–23.05 esitetään Ylellä radiodokumentti Olenko mies vai mikä? Sen jälkeen ohjelma on kuultavissa Yle Areenassa 30 päivää.

Dokumentissa kerrotaan ryhmästä ihmisiä, jonka eivät kuulu perinteiseen miehen tai naisen sukupuolilokeroon. Valokuvan avulla he tutkivat omaa toisenlaista sukupuoltaan ja omaa minuuttaan. Vertaisryhmään kuuluvat muun muassa naista sisällään piilottava xxy-mies Pertti, testosteronin korvaushoidossa oleva Lauri ja sukupuolensa naiseksi korjannut Jutta.

 

Tapahtumakalenteri

Helmikuu

27.2. Cold Fear: Gay Life in Russia -dokumentti Ylellä
http://ranneliike.net/teema/tv1-ulkolinja-dokumentti-272-venajan-vainotut-homot?aid=10801

28.2. Jäsenjärjestöavustusten hakudeadline!

28.2. Läheisten ryhmä Transtukipisteellä

Maaliskuu

1.3. Kumppaneiden ja puolisoiden ryhmä Transtukipisteellä

1.3. Naisten ja feminiinien ryhmä Transtukipisteellä

2.3. Muunsukupuolisten ryhmä Transtukipisteellä

2.3. Nuorten ryhmä Transtukipisteellä

7.3. Suomenkielisen Hyvinvoiva sateenkaarinuori -tutkimusraportin julkistus verkossa

12.3. Keskustelutilaisuus sijaissynnytyksestä Helsingissä klo 12.30–15.45, (Eurooppasali, Malminkatu 16). Järjestää Sateenkaariperheet, Simpukka, Kohtuuttomat ja Seta. http://www.sateenkaariperheet.fi/index.php?item=163

13.3. Olenko mies vai mikä? radiodokumentti Ylellä, kts. yllä!

17.3. Keskustelutilaisuus: Transihmisten oikeudet NYT! Helsingissä Amnestyn toimistolla klo 18. Setan pääsihteeri Aija Salo yhtenä panelistina. Järjestää Amnestyn Suomen osasto. https://www.facebook.com/events/1374578939482755/

19.3. Minna Canthin salonki transfeminiinisille Setan toimistolla Helsingissä. Järjestää Transtukipiste. Kts. yllä

19. tai 20.3. Keskustelutilaisuus hlbti-ihmisten tilanteesta Itä-Euroopassa ja Keski-Aasiassa Helsingissä illalla. Alustajana Anna Kirey Human Rights Watchista. Tilaisuus on englanninkielinen. Tarkista tilaisuuden aika ja paikka Setan nettisivujen kalenterista!

23.3. Täydennyskoulutus: Toiminnalliset menetelmät ja koulutusfasilitointi

28.3. Läheisten ryhmä Transtukipisteellä

29.3. Kumppaneiden ja puolisoiden ryhmä Transtukipisteellä

29.3. Naisten ja feminiinien ryhmä Transtukipisteellä

30.3. Muunsukupuolisten ryhmä Transtukipisteellä

30.3. Nuorten ryhmä Transtukipisteellä

Huhtikuu

10.4. Naisasialiitto Unionin päiväkotihankkeen avoin päätösseminaari Helsingissä
http://www.naisunioni.fi/index.php?k=116109

11.4. Yhdenvertainen vanhuus -teemainen täydennyskoulutus Tampereella
http://seta.fi/tapahtuma/setan-taydennyskoulutus-yhdenvertainen-vanhuus/

12.–13.4. Vapaaehtoiskouluttajien peruskoulutus Joensuussa

http://seta.fi/tapahtuma/kouluttajakoulutus-joensuussa/

25.4. Läheisten ryhmä Transtukipisteellä

26.4. Kumppaneiden ja puolisoiden ryhmä Transtukipisteellä

26.4. Naisten ja feminiinien ryhmä Transtukipisteellä

27.4. Muunsukupuolisten ryhmä Transtukipisteellä

27.4. Nuorten ryhmä Transtukipisteellä

26.–27.4. Vapaaehtoiskouluttajien peruskoulutus Rovaniemellä
http://seta.fi/tapahtuma/kouluttajakoulutus-rovaniemella/

26.4. Setan valtuuston kokous Helsingissä

30.4. Kirjoituskeruu sateenkaarinuoruudesta päättyy

Toukokuu

17.5. Kansainvälinen homo- ja transfobian vastainen päivä IDAHOT ympäri maailma

18.5. Protu-vierailijakoulutus Tampereella
http://seta.fi/tapahtuma/protu-vierailijakoulutus-tampereella /

23.5. Läheisten ryhmä Transtukipisteellä

24.5. Naisten ja feminiinien ryhmä Transtukipisteellä

25.5. Muunsukupuolisten ryhmä Transtukipisteellä

25.5. Nuorten ryhmä Transtukipisteellä

Kesäkuu

2.-8.6. Baltic Pride Tallinnassa
http://www.facebook.com/BalticPride

7.6. Pirkanmaan Pride – Leimautumispäivät
http://www.pirkanmaanseta.fi/sesam/?article=pirkanmaan-pride-leimautumispaivat-2014-tulee

23.–29.6. Helsinki Pride -viikko, teemana työelämä
http://www.helsinkipride.fi/

25.–29.6. EuroPride Oslossa
www.europride2014.com

Heinäkuu

16.-19.7. Åland Pride Maarianhaminassa
https://www.facebook.com/AlandPride

25.-26.7. Jeppis Pride Pietarsaaressa
https://www.facebook.com/jeppispride2014

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design