Suomi sijoittuu 5. sijalle eurooppalaisessa lhbti-oikeuksien vertailussa

Suomi sijoittuu 5. sijalle eurooppalaisessa lhbti-oikeuksien vertailussa

Sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen eurooppalainen kattojärjestö ILGA-Eurooppa julkaisi tänään seitsemännen vuosiraporttinsa sekä sateenkaarikartan 49 Euroopan maan ihmisoikeustilanteesta. Raportissa vertaillaan, miten eri Euroopan valtioiden lainsäädännössä ja viranomaistoiminnassa kohdellaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä.

Suomi sijoittui vertailussa 5. sijalle ja Suomessa toteutuu 73 prosenttia ILGA-Euroopan edellyttämistä toimista lhbti-ihmisten ihmisoikeuksien takaamiseksi. Edellisvuonna Suomi oli 7. sijalla ja prosenttiluku oli 68. Malta (91 %) on jo kolmatta vuotta peräkkäin vertailun kärjessä. Myös Belgia (79 %), Norja (78 %) ja Iso-Britannia (n. 73,5 %) sijoittuivat Suomea paremmin.

ILGA-Eurooppa ilmaisi raportin julkaisun yhteydessä huolensa ihmisoikeuskehityksen hidastumisesta Euroopassa. Järjestön toiminnanjohtaja Evelyne Paradis muistutti, ettei saa tuudittautua ajatukseen, että yhdenvertaisuus olisi toteutunut. Viimeisten vuosikymmenten saavutukset ovat vaakalaudalla, jos populismi ja nationalismi saavat edelleen lisää jalansijaa Euroopassa.

Suomen sijoitusta alentaa etenkin ihmisoikeusloukkauksia sisältävä translaki ja intersukupuolisille vauvoille tehtävät kosmeettiset leikkaukset. ILGA-Eurooppa suositteleekin Suomelle translain kokonaisuudistusta, intersukupuolisten kosmeettisen kirurgian kieltämistä ja kokonaisvaltaisen lhbti-politiikkaohjelman laatimista.

”Suomi on parantanut sijoitustaan Euroopan sateenkaarirankingissa askel askeleelta mutta parannettavaa on edelleen lähes jokaisella osa-alueella. Erillisellä, riittävästi resursoidulla lhbtiq-toimintaohjelmalla voitaisiin tehdä tavoitteellista oikeuksien parantamista ja ottaa kerralla harppaus kohti 100 prosenttia”, Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo sanoo.

”Suomi voisi ottaa oppia Maltalta. Siellä sukupuolen juridinen vahvistaminen perustuu itsemääräämisoikeuteen ja intersukupuolisten lasten kehollinen koskemattomuus toteutuu. Myös niin kutsuttu eheytystoiminta on lailla kielletty”, Tarjamo jatkaa.

Sateenkaarikartan ja -indeksin tiedot perustuvat ILGA-Euroopan jäsenjärjestöjen ilmoittamiin tietoihin lainsäädännöistä ja viranomaiskäytänteistä. Seta esittelee Suomen sijoitusta keskiviikkona kansainvälisenä homo-, bi- ja transfobian vastaisen IDAHOT-päivän seminaarissa klo 9.30–11.30 Eurooppasalissa. Seminaarissa keskustellaan moniperusteisesta syrjinnästä ja sateenkaari-ihmisten oikeuksista yhdessä viranomaisten, järjestöjen ja tutkijoiden kesken. Seminaarissa puhujina ovat muun muassa kansanedustaja Jani Toivola ja yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä. Tervehdyksen lähettää myös Euroopan parlamentin LGBTI-ryhmän puheenjohtajistosta Sirpa Pietikäinen.

Seminaari järjestetään yhteistyössä oikeusministeriön koordinoiman Rainbow Rights -hankkeen, Setan ja Euroopan komission Suomen edustuston kanssa. Rainbow Rights -hankkeen tavoitteena on edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien henkilöiden yhdenvertaisuutta sekä kehittää yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden valtavirtaistamista. Hanke saa rahoitusta Euroopan Unionin perusoikeus-, tasa-arvo- ja kansalaisuus -ohjelmasta (2014–2020).

IDAHOT-päivän miniseminaaria voi seurata verkossa Facebook-sivulla osoitteessa:
https://www.facebook.com/pg/euroopankomissiosuomessa

Tapahtuma ja ohjelmatiedot Facebookissa:
https://www.facebook.com/events/1295164600626866/

ILGA-Euroopan vuosiraportin materiaali, sateenkaarikartta ja -indeksi on saatavilla täältä.

Lisätietoa Rainbow Rights -hankkeesta www.oikeusministerio.fi/rainbow-rights

Lisätietoja:
Kerttu Tarjamo
pääsihteeri
+358 50 309 8108
paasihteeri@seta.fi

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design