Suomen translain muutostarpeet esillä kansainvälisesti

Suomen translain muutostarpeet esillä kansainvälisesti

Euroopan parlamentin kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunnalla oli eilen 3.4.2017 kokous, jossa se käsitteli ensimmäistä kertaa juridista sukupuolen tunnustamista ja pakkosterilointivaatimuksia. Valiokunta oli kutsunut Transgender Europen ja ILGA Europen kertomaan tilanteesta. ILGA Europen puheenvuoro käsitteli tilannetta Suomessa esimerkkitapauksena Euroopan maasta, jossa sterilisaatiovaatimus on vielä osa translainsäädäntöä. Puheen piti Kasper Kivistö Trasekin ja Setan puolesta. Kivistö painotti tarvetta Suomen translain laajempaan uudistukseen niin, että lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistamisen ohella korjataan sen muutkin epäkohdat, kuten lääketieteellisen diagnoosin ja täysi-ikäisyyden vaatiminen.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomio, jonka mukaan lisääntymiskyvyttömyyden vaatiminen sukupuolen oikeudellisen vahvistamisen ehtona loukkaa ihmisoikeuksia, huhtikuulta 2017 on tuonut aiheen näkyvästi esille Euroopassa.

Transsukupuolisten ihmisten ihmisoikeudet Suomessa olivat muutenkin eilen kansainvälisen huomion keskipisteessä, sillä useat maat nostivat esiin Suomen translain uudistamistarpeen, kun Suomen ihmisoikeustilannetta arvioitiin YK:n Ihmisoikeusneuvoston yleismaailmallisessa määräaikaistarkastelussa Genevessä.

Suomalaiset ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet Suomen vanhentuneen translain kokonaisuudistusta, niin että uusi laki perustuisi itsemääräämisoikeuteen, mutta lainsäädäntöuudistus ei ole edennyt.

Kuva: Trasek/TGEU

 

Facebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblrFacebooktwittergoogle_pluspinterestlinkedintumblr
Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design