Sateenkaarevaa Suomea rakentamassa

Sateenkaarevaa Suomea rakentamassa

Kansallisgallerian kolmessa museoissa, Ateneumin taidemuseossa, Nykytaiteenmuseo Kiasmassa ja Sinebrychoffin taidemuseossa, järjestetään Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -hankkeen queer-aiheinen tapahtumakokonaisuus 7.-15. syyskuuta. Tapahtumakokonaisuuden aikana pohditaan muun muassa miten suomalaisen taiteen aarteita voidaan lähestyä queer-näkökulmista, mikä on queer-opastus ja miten taidekenttä voi huomioida seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä paremmin.

Tapahtumakokonaisuuden aikana museovierailla on mahdollisuus saada queer-opastus Ateneumin ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kokoelmiin. Sateenkaariperheille tarjotaan leikkimielinen draamaopastus tutkijan johdolla Kiasmassa 8.9. ja aikuisille queeropastus ja taidetyöpaja Sinebrychoffin taidemuseossa 7.9. Myöhemmin syyskuussa 15.9. Ateneumissa järjestetään myös Erilaiset tarinat -työpaja, jossa iloitaan identiteettien moninaisuudesta ja kokeillaan astua vieraisiin saappaisiin.

Teemaviikko jatkaa Kansallisgallerian LHBTIQ-aiheista työtä. Kiasmassa on esitetty queer-teemaisia yksityisnäyttelyitä (esimerkiksi Kalervo Palsa/2002 ja Robert Mapplethorpe/2015) ja kaikki kolme museota ovat osallistuneet Helsinki Pride -viikkoon vuodesta 2012 alkaen muun muassa tarjoamalla queer-opastuksia omiin kokoelmiinsa.

Kansallisgallerian kokoelmissa löytyy myös runsaasti teoksia, jotka avautuvat queer-luennalle tai joiden teemat sivuavat esimerkiksi sukupuolen moninaisuutta tai rakkautta omaan sukupuoleen. Teoskokoelmiin voi tutustua queer-luennan kautta Kokoelmat verkossa -sivustolla suomen, ruotsin ja englannin kielillä.

Suomi 100 – Sateenkaaren väreissä -hankkeen tapahtumasivusto avattiin tänään 6.9. Sivustolla tiedotetaan taide- ja kulttuuritoimijoiden LHBTIQ-aiheisista tapahtumista ja sisällöistä Suomi 100 -vuoden teemoihin liittyen.

Hanke haastaa taide- ja kulttuuritoimijoita nostamaan toiminnassaan esiin LHBTIQ sisältöjä osana juhlavuoden ohjelmaa. Ohjelmaehdotuksia voi lähettää hankkeelle verkkosivuilla olevan lomakkeen kautta: http://suomi100-sateenkaarenvareissa.fi/fi/tapahtumat/

Kuva: Rita Paqvalén

Seta ry  l  Pasilanraitio 5, 00240 Helsinki  l  Sivun toteutus Niko Ala-Opas  |  Ulkoasu Musta Design