Ruotsi on päättänyt ensimmäisenä valtiona maailmassa maksaa korvausta vuosien 1972–2013 aikana sukupuoltaan korjanneille ihmisille, joiden juridisen sukupuolen vahvistamisen edellytyksenä oli lisääntymiskyvyttömyys. Korvaus on keskimäärin 225 000 kruunua (22 500 euroa) ja siihen on oikeutettu arviolta 600–700 henkiöä.
Tammikuusta 2014 translakiin liittyneet pakkosterilisaatiot ovat olleet kiellettyjä Ruotsissa. Kielto astui voimaan ensin oikeuden päätöksellä, sillä se katsoi vaatimuksen rikkovan Ruotsin perustuslakia ja Euroopan ihmisoikeussopimusta. Myöhemmin myös itse lakia muutettiin ja vaatimus poistettiin.
Ruotsin hlbti-järjestö RFSL on tehnyt pitkään töitä korvausten vaatimiseksi henkilöille, jotka on sterilisoitu vanhan translain aikana. Järjestö pitää rahallista korvausta askeleena oikeaan suuntaan.
“Tämän koko prosessin ajan RFSL on vaatinut valtiota rahallisen korvauksen lisäksi pyytämään anteeksi koko transyhteisöltä. Nyt toivomme, että Ruotsin valtio järjestää seremonian, jossa kunnollinen anteeksipyyntö voidaan esittää. Vasta sen jälkeen voimme jättää tämän todella synkän ajanjakson Ruotsin historiassa taaksemme”, sanoo puheenjohtaja Magnus Kolsjö järjestön tiedotteessa.
Suomi on ainoa Pohjoismaa, jossa sterilisaatiovaatimus on vielä voimassa. Suomen translaki vaatii sukupuoltaan korjaavalta todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä tai että hänet on muutoin steriloitu. Sterilisaatiovaatimuksen poiston lisäksi translakiin tarvitaan kokonaisuudistus, jossa sukupuolen juridinen ja lääketieteellinen korjaaminen erotetaan toisistaan ja se mahdollistetaan myös alaikäisille. Translain kokonaisuudistusta ajetaan Kuuluu kaikille -translakikampanjassa yhdessä Trasekin ja 24 muun ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestön kanssa.