Suomalaiset ja kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat vedonneet pääministeri Alexander Stubbiin, että translaki saataisiin uudistettua itsemääräämisoikeutta tukevaksi tällä hallituskaudella.
Transgender Europe, ILGA-Eurooppa ja Amnesty International vetosivat kirjeessään pääministeri Stubbiin, että Suomen translaista poistetaan keskeisimpien ihmisoikeusloukkausten – lisääntymiskyvyttömyys- ja naimattomuusvaatimusten – lisäksi 18-vuoden ikäraja ja lääketieteellinen selvitys sukupuolen juridisen vahvistamisen ehdoista.
Maanantaina kotimaiset ihmisoikeustoimijat Seta, Sateenkaariperheet, Trasek, Ihmisoikeusliitto ja Amnestyn Suomen osasto tapasivat pääministeriä. Tapaamisessa keskusteltiin translain uudistamisesta, sateenkaariperheistä ja hlbti-ihmisoikeuspolitiikasta. Järjestöt esittivät toiveen, että pääministeri varmistaa, että translakiuudistus ehditään käsitellä tällä vaalikaudella. Tapaamisessa luovutettiin myös Amnestyn translakia koskeva valokuvavetoomus. Pääministeri kiitti keskustelun olleen hyödyllinen ja kertoi hallituksensa vievän translain uudistusta eteenpäin mahdollisimman paljon.

Translaista annetun luonnoksen lausuntokierros päättyi viime viikon lopulla. Sosiaali- ja terveysministeriön antamassa esityksessä laista esitetään poistettavaksi lisääntymiskyvyttömyysvaatimus ja annetaan naimattomuusvaatimuksen muuttamisesta kaksi vaihtoehtoa. Järjestöt pitävät esitettyjä muutoksia erittäin tärkeinä, mutta vaarana on, että ettei lopullinen esitys poista kaikkia translain ihmisoikeusongelmia, jotka olisi mahdollista korjata samalla kerralla.
Keskustelussa perheoikeudet ja hlbti-ihmisoikeuspolitiikka
Pääministerin tapaamisessa käsiteltiin myös perhelainsäädännön uudistuksia ja hlbti-teemojen näkyvyyttä Suomen ihmisoikeuspolitiikassa.
Hallitus lähetti esityksen uudeksi isyyslaiksi eduskunnalle juhannuksen alla, mutta laki ei pidä sisällään naisparien perheitä koskevia parannuksia. Äitiyttä koskevat pykälät päätettiin jättää myöhemmin eduskunnalle ja niitä valmistelee työryhmä, johon kuuluu Sateenkaariperheiden toiminnanjohtaja Juha Jämsä. Jämsän mukaan työryhmä saa työnsä valmiiksi ajallaan, mutta huolena on, saako hallitus naisparien perheille suunnatut merkittävät muutokset eduskunnalle ajoissa.
”Äitiyslaissa ei olla luomassa uusia mahdollisuuksia eikä uusia instituutioita. Lailla ei vaikuteta siihen voidaanko sosiaalisen äidin vanhemmuus vahvistaa vai ei. Kyse on ainoastaan siitä, mitä prosessia vahvistamisessa käytetään eli adoptiota vai tunnustamista”, Sateenkaariperheiden toiminnanjohtaja Juha Jämsä selventää.
Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Päivi Mattilan mielestä olisi tärkeää saada nyt valmisteilla olevaan hallituksen ihmisoikeuspoliittiseen selontekoon kirjaus seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien toimintaohjelmasta tai politiikkaohjelmasta. Järjestöjen mielestä Suomeen tarvitaan ohjelma ja selkeät keinot edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuutta ja oikeuksia.
”Romanipoliittisella ja vammaispoliittisella ohjelmalla on saatu konkretisoitua tavoitteita ja ohjelmilla on ollut merkittävää vaikutusta”, Päivi Mattila totesi.
“Järjestöt tarjoavat mielellään koulutusta näistä teemoista esimerkiksi puolueille. Tarjouksemme on käytettävissä myös seuraavalla eduskuntakaudella.”
Kuvassa vasemmalta Sateekaariperheiden Juha Jämsä, Ihmisoikeusliiton Päivi Mattila, Setan Katriina Rosavaara, pääministeri Alexander Stubb kädessään Amnestyn valokuvavetoomus translain uudistamisen puolesta, Dreamwear Clubin edustaja Patricia, Amnestyn Tiina Oikarinen etualalla, Trasekin Sade Kondelin ja transaktivisti Juudas Kannisto. Kuva Amnesty Finland.