Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Verkkoluento intersukupuolisuudesta: Carolina Nystén ja Tikli Oikarinen

1.12.2021 17:0019:00

Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus järjestää kolme verkkoluentoa intersukupuolisuuteen liittyvistä teemoista loka-joulukuun 2021 aikana. Luennoitsijoina toimivat eri alojen asiantuntijat ja aihetta lähestytään jokaisessa luennossa hieman eri näkökulmasta. Verkkoluentojen tavoitteena on lisätä ymmärrystä intersukupuolisuudesta ja kehollisuudesta sekä antaa ammattilaisille työkaluja hyvään ja turvalliseen kohtaamiseen.

Verkkoluennot ovat avoimia kaikille aiheesta kiinnostuneille, mutta ne sopivat teemoiltaan erityisesti sosiaali- ja terveysalan sekä kasvatus- ja opetusalan ammattilaisille ja ammattiin opiskeleville sekä viranomaisille. Tilaisuudet ovat osallistujille maksuttomia. Verkkoluennot järjestetään Zoom-verkkoalustalla ja jokaiseen verkkoluentoon on erillinen ennakkoilmoittautuminen.

Verkkoluento intersukupuolisuudesta keskiviikkona 1.12. klo 17–19. Asiantuntijoina verkkoluennolla toimivat Carolina Nystén ja Tikli Oikarinen. Ilmoittautuminen päättyy koulutustilaisuutta edeltävänä päivänä kello 23:45.

Carolina Nystén: Ovatko lääketieteen ammattilaiset kehojen objektiivisia asiantuntijoita?  

Carolina Nysténin luennolla käsitellään lääketieteen asemaa terveyden ja sukupuolen määrittelyssä. Luennolla Nystén perehtyy tarkemmin siihen, miten länsimaisen lääketieteen diagnoosit rakentavat ja ylläpitävät kehoihin liitettyjä käsityksiä ja oletuksia. Luennon kantava väite on, että lääketiede luo olosuhteet, joissa luomme käsityksemme itsestämme. Kansainvälisten artikkeleiden lisäksi Nystén käyttää aineistonaan sukupuolentutkimuksen pro gradu -tutkielmansa tuloksia.

Carolina Nystén on sukupuolen ja kehollisuuden asiantuntija. Nystén on edistänyt laaja-alaisesti oikeudenmukaisempaa hedelmöityshoitolakia ja turvallisempia lääketieteen hoitokokemuksia potilaille. Hän on esiintynyt myös aktiivisesti mediassa. Koulutukseltaan Nystén on filosofian maisteri.

Tikli Oikarinen: Intersukupuolisten ihmisten kokemukset ja oikeudet – näkökulmia Suomesta ja kansainvälisesti 

Millaisia kokemuksia intersukupuolisilla ihmisillä on suomalaisesta terveydenhuollosta, varhaiskasvatuksesta, kouluista ja työelämästä? Miten he kehittäisivät käytäntöjä ja lainsäädäntöä? Miten intersukupuolisten ihmisten asemaa ja oikeuksia on säädelty muissa maissa? Miksi intersukupuolisuuskysymykset ovat viime vuosina nousseet osaksi lapsen oikeuksista käytävää keskustelua?

Tikli Oikarisen luento perustuu selvitykseen intersukupuolisten ihmisten oikeuksista ja kokemuksista Suomessa. Oikeusministeriö julkaisi selvityksen vuonna 2019 osana kansallisen perus- ja ihmisoikeustoimintaohjelman toimeenpanoa. Selvitys on luettavissa verkossa täällä.

Oikarinen on työskennellyt intersukupuolisuuskysymysten parissa Euroopan neuvostossa, Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksessa ja Intersukupuolisten ihmisoikeudet ISIO ry:ssä. Hän on myös kirjoittanut oppaan intersukupuolisten lasten ja heidän perheidensä kanssa työskenteleville, joka on luettavissa Setan verkkosivuilla täällä.

Sisältövaroitus: Luento sisältää intersukupuolisten ihmisten ja heidän vanhempien kokemuksia kuvaavia suoria lainauksia. Niiden kuuleminen voi olla järkyttävää. 

Tiedot

Päivämäärä:
1.12.2021
Aika:
17:00 – 19:00
Tapahtumaluokat:
,
Tapahtuma tagia:
, ,
Kotisivu:
https://atom.flomembers.com/seta-ry/events/register/7f6ffaa6bb0b408017b62254211691b5

Järjestäjä

Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus