Tasa-arvovaltuutetun toimisto neuvoo kaikissa sukupuoleen liittyvissä syrjintäasioissa.
Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto neuvoo seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvissä syrjintäasioissa. Katso alta valtuutetun video-ohje yhteydenottoa varten.
Toivomme, että syrjintää kokeneet ottavat yhteyttä myös Setaan ja kertovat kokemuksistaan. Setalle on tärkeää, että saamme vaikuttamistyömme tueksi tietoa syrjinnästä eri elämänalueilla, koska suuri osa syrjinnästä jää piiloon viranomaisten tilastoista. Seta ei anna juridista apua ja auttamismahdollisuutemme yksittäisissä syrjintätapauksissa ovat rajalliset.
Setan jäsenjärjestön tuottama Opas työelämässä koettuun syrjintään neuvoo miten toimia (julkaistu 2022).
Eduskunnan oikeusasiamies seuraa erityisesti, että hyvä hallinto sekä perus- ja ihmisoikeudet toteutuvat Suomessa.
Jokaisella terveydenhuollon toimintayksiköllä on potilasasiamies, joka antaa potilaalle tietoa tämän oikeuksista ja toimii potilaan oikeuksien edistämiseksi. Yhteystiedot löytyvät pääsääntöisesti oman kunnan kotisivuilta.
Euroopan ihmisoikeustuomioistuin käsittelee Euroopan ihmisoikeussopimuksen vastaisia ihmisoikeusrikkomuksia. Valituksen tekemiselle on ohjeet ulkoministeriön sivuilla.
Järjestöt voivat tehdä kanteluita Euroopan neuvoston sosiaaliselle komitealle Euroopan sosiaalisen peruskirjan vastaisista toimista. Lisätietoa Euroopan neuvoston sivuilla.