Elämä on muuttunut poikkeustilaksi. Luemme päivittäin median ja sosiaalisen median päivityksiä koronaepidemiasta. Ilmassa on epätietoisuutta, spekulointia, paniikinpoikasta, riskiryhmistä ja karanteenista puhumista, huolta omasta ja läheisten terveydestä, toimeentulosta, pidemmän aikavälin vaikutuksista yhteiskunnassamme. Emme ole elinaikanamme kokeneet pandemiaa, joka näin laajasti vaikuttaa kaikkien meidän arkeen niin yksilötasolla, eri yhteisöissä kuin maailmanlaajuisesti eri yhteiskunnissakin.
Koronavirus ei kuitenkaan ole ensimmäinen tauti, joka on vaikuttanut perustavanlaatuisesti ihmisten elämään. Mediassa on muisteltu myös viime vuosisadan laajimpia influenssapandemioita, jotka tapahtuivat vuosina 1968–1969 ja 1918–1919. Epidemiapaniikki, siihen liittyvä pelko, kuvat suojavarusteista ja eristyksissä hoidettavista potilaista voivat osalle meistä nostaa myös elävästi mieleen 1980- ja 1990-luvun aids-epidemian. Alkuvaiheessa aids seurannaisvaikutuksineen kosketti hyvin syvästi sateenkaariyhteisöjä, erityisesti homo- ja bi-miehiä ja osaa transihmisistä. Kuten nyt koronapandemian aikaan, monilla oli huolta omasta tai läheisten terveydestä ja epätietoisuutta siitä, voiko sairastumiseen vaikuttaa. Monet sateenkaariyhteisössä myös menettivät läheisiään tai yhteisön jäseniä.
Ero nykytilanteeseen on puolestaan siinä, että alkuvaiheessa aids yhdistettiin niin terveydenhuollossa kuin julkisessa keskustelussa erityisesti homo- ja bi-miesten sairaudeksi. Vasta myöhemmin ymmärrettiin, että aids leviää muillakin tavoilla. Hyvin nopeasti päädyttiin syyllistämään yhtä väestöryhmää, seksuaalivähemmistöjä, taudin levittämisestä. Stigmatisointi oli haavoittavaa ja ahdistavaa ihmisille, jotka muutenkin kamppailivat syrjinnän ja huonoennusteisen taudin vaikutusten kanssa. Nykyään hiv-tartunta on monissa osin maailmaa muuttunut krooniseksi sairaudeksi, joka oikein hoidettuna ei rajoita kovin dramaattisesti tartunnan saaneen elämää.
Osalle meistä, jotka ovat kokeneet aids-vuosikymmenet läheltä, koronapandemia saattaa nostaa mieleen nuo vuodet, huolen omasta ja läheisten terveydestä tai kipeitä muistoja sairauden stigmasta tai ystävien menetyksestä. Osalla meistä voi myös olla huoli siitä, kuuluvatko hiv:n kanssa elävät koronaviruksen riskiryhmiin. Joku voi myös tuntea tietynlaista helpotusta siitä, että tällä kertaa syyttävä sormi viruksen leviämisestä ei osoita meihin. Kaikki tunteet ja ajatukset ovat luonnollisia tällaisessa poikkeustilanteessa, eikä niistä tarvitse tuntea syyllisyyttä.
Meille Setassa on tärkeää käydä keskustelua siitä, miten pandemia vaikuttaa sateenkaari-ihmisten elämään. Poikkeustilanteessakaan ei saa unohtaa yhdenvertaisuutta. Pandemia vaikuttaa meihin kaikkiin, mutta se ei vaikuta samalla tavalla. On erittäin tärkeää, että pandemian (mukaan lukien rajoitustoimien) vaikutuksia tarkastellaan myös yhdenvertaisuuden näkökulmasta.
Sateenkaarijärjestönä pohdimme koronaepidemian vaikutuksia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten elämään ja mietimme keinoja niiden lieventämiseksi. Miten epidemia koskettaa sateenkaarisenioreita? Miten voivat ne sateenkaarinuoret, joilla on vaikeuksia kotona? Miten epidemian aiheuttamat poikkeustoimet vaikuttavat sateenkaarevien turvapaikanhakijoiden elämään? Miten ne sateenkaari-ihmiset, joilla on terveyteen liittyviä huolia, toimintakykyyn liittyviä rajoituksia tai jotka kokevat muutoinkin yksinäisyyttä pärjäävät tässä tilanteessa? Minkälaisia haasteita tilanne aiheuttaa sateenkaariperheissä, joissa lapsilla on useampia koteja? Miten poikkeustila vaikuttaa niiden sateenkaari-ihmisten elämään, joilla on jo ennen epidemiaa ollut vaikeuksia työllistyä? Tällä hetkellä meillä on lähinnä paljon kysymyksiä.
Sateenkaariyhteisöillä on aids-vuosikymmenistä kokemusta siitä, miten epidemian kaaos voi muuttua järjestelmälliseksi työksi haittojen ehkäisemiseksi ja ihmisten auttamiseksi. Sateenkaarijärjestöt voivat nytkin tarjota kanavia huolen ja surun jakamiseksi sekä lieventää sosiaalisen eristäytymisen vaikutuksia eri etäyhteyksiä hyödyntäen aina maapostista ja puhelusta erilaisiin someyhteisöihin, chatteihin ja videotapaamisiin. Arkeamme koskevat rajoitukset ovat nyt ennennäkemättömän isoja, mutta tapoja olla yhteydessä toisiin ihmisiin on enemmän kuin koskaan aiemmin.
Vaikka joudummekin pitämään fyysistä etäisyyttä, niin voimme ylläpitää ja jopa parantaa sosiaalisia suhteita toisiin ihmisiin. Tämä on suositeltava meille jokaiselle juuri nyt. Jaetaan kokemuksia, toivoa ja voimaa toinen toisillemme niin, että kenenkään ei tarvitse jäädä yksin nyt.
Terveisin, Setan väki
Olemme koonneet tähän alle tietoa ja neuvoja, jotka voivat olla avuksi, jos aids-vuodet tai kertomukset niistä ovat nousseet tai pyrkivät mieleen nyt koronauutisoinnin vanavedessä. Monet neuvoista voivat auttaa meitä kaikkia tunnistamaan pandemian vaikutuksia omassa itsessään.
- Jos koet voimakasta ahdistusta tai olet jatkuvasti kuin hälytystilassa ja sinun on vaikea rauhoittaa itseäsi, nämä voivat olla merkkejä menneiden kokemusten ja muistojen heräämisestä tiedostamattomalla tasolla. Samoin sekin, jos et tunne juuri mitään tai koet tarvetta sammuttaa tunteet esimerkiksi tekemisellä, syömisellä tai juomisella. Myös muut elämänkokemukset, joihin on liittynyt turvattomuutta tai menetysten pelkoa, voivan aktivoitua, vaikka lapsuuden kokemukset. Jos mieleesi nousee muistikuvia ihmisistä, tapahtumista, tunnelmista ja keskusteluista aids-epidemian aikakaudelta ja ne ahdistavat, muista huolehtia omasta henkisestä hyvinvoinnistasi.
- Jokainen on yksilö ja eri keinot toimivat eri ihmisillä. Luota itseesi ja omiin selviytymiskeinoihisi, joiden tiedät toimivan.
- Voit pitää huolta siitä, ettet ole liian isoa aikaa ylivireystilassa, vaan purat sen. Keinoja siihen voivat olla esimerkiksi oman hengityksen hidastaminen viiden minuutin ajaksi tai virittäytyminen ympäristön aistimiseen (esim. mitä nyt kuulen, näen, miltä tuoli tuntuu tai lattia jalkojen alla, miltä tuntuu koskettaa omaa kämmentä, suihku tai kylpy). Jos joogaat tai meditoit, ne harjoitukset toimivat hyvin tai rauhallinen kävelylenkki metsässä tai ylipäätään raikkaassa ulkoilmassa.
- Pyydä apua, jos tarvitset. Sinun tarpeesi ovat tärkeitä.
- Voit purkaa mieleesi nousevia muistoja esimerkiksi puhumalla niistä läheiselle ymmärtävälle ihmiselle, kirjoittamalla tai piirtämällä.
- Tunteiden kohtaaminen rauhoittaa levottomuutta. Jos mieleesi on noussut esimerkiksi suru sinulle rakkaasta ihmisestä, jonka menetit aids-epidemiassa, voi olla tärkeää surra ja muistella häntä uudelleen. Katsella valokuvia, sytyttää muistokynttilä, kirjoittaa kirje rakkaalle ihmiselle, vaikka häntä ei enää olisi.
- Jos koet pelkoa, että jäät yksin kamppailemaan tässä tilanteessa ilman huolenpitoa, voit muistuttaa itseäsi siitä, mikä nyt on erilaista ja toisin kuin silloin. Voit myös palauttaa mieleesi turvallisen ihmisen elämäsi varrelta (esim. mummo tai ystävä) ja miettiä, miten hän rohkaisisi tai lohduttaisi sinua nyt.
- Sekin voi auttaa, että hyväksyy sen, mitä tuntee, ajattelee ja kokee – jokaisella on oikeus olla oma itsensä ja oikeus omaan elämänhistoriaansa sellaisena kuin se on.
- Voit ajatella niitä vahvuuksia, joita sinulla on. Onko jokin vahvuus kehittynyt sinulle myös siksi, että olet kokenut jotain haastavaa menneisyydessä?
Voit miettiä, miten voisit hyödyntää vahvuuksiasi omaksi ja toisten hyväksi tässä tilanteessa.
Huoli sairastumisesta tai menetyksistä voi herättää eksistentialistista turvattomuutta. Siihen auttaa huomioin suuntaaminen asioihin, jotka itse kokee merkityksellisiksi ja jotka liittyvät omaan käsitykseen oman elämän tarkoituksesta. Korona voi nostaa esiin sen, mikä elämässä on kestävää. Yhteisöllisyys ja huolenpito itsestä ja toisista kuuluvat näihin.
Neuvot antoi Maarit Huuska, Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskuksen johtava sosiaalityöntekijä
Mistä tukea ja tietoa?
- Eri ateenkaarijärjestöjen tuki- ja neuvontapalvelut toimivat pandemian aikana ja niistä voi saada keskusteluapua tai tukea. Päivitettyä tietoa sateenkaarijärjestöjen toiminnasta ja palveuista löytyy tästä verkkosivujemme uutisesta.
- HIV-point on koonnut sivuilleen tietoa koronaviruksesta ja hiv:stä.
- Tietoa HIV-pointin palveluista poikkeustilan aikana.
- Myös Positiiviset ry on koonnut tietoa mieltä askarruttavista kysymyksistä.