Valtakunnallisen Setan jäsenjärjestö Sateenkaari-ikkuna ry suoritti kyselytutkimuksen sateenkaari-ihmisten asunnottomuuteen ja asumishaasteisiin liittyen. Tulokset julkaistiin raportissa 17.10.2024 Asunnottomien yönä. Kyselyyn vastasi 66 sateenkaari-ihmistä. Aineiston keruun ja analyysin toteutti Syksy Waldén.
Tutkimus tarjoaa tärkeitä oivalluksia sekä asunnottomuuden syistä että ratkaisuista. Suomessa asunnottomien määrän on arvioitu olevan noin 3400 henkilöä (ARA, 2024), ja sateenkaari-ihmiset muodostavat erityisen haavoittuvan ryhmän. Kansainvälisten tutkimusten mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluminen lisää asunnottomuuden riskiä, sillä vähemmistöihin kohdistuva syrjintä ja vähemmistöstressi altistavat useille asunnottomuuden taustatekijöille, kuten mielenterveysongelmille ja köyhyydelle.
Tutkimuksen keskeiset tulokset
Sateenkaari-ihmisten asunnottomuutta leimaa erityisesti rakenteellinen syrjintä, joka ilmenee työ- ja asuntomarkkinoilla sekä palvelujärjestelmissä. FEANTSA arvion mukaan jopa 20 prosenttia eurooppalaisista sateenkaari-ihmisistä on kokenut asunnottomuutta, ja erityisesti sukupuolivähemmistöihin kuuluvien, kuten transnaisten ja intersukupuolisten, kokemukset asunnottomuudesta ovat yleisiä (FEANTSA, 2024). Suomessa sateenkaari-ihmisten kokema syrjintä asuntomarkkinoilla sekä sosiaali- ja terveyspalveluissa on ongelma, joka nostaa kynnystä hakeutua palveluihin ja tekee asunnottomuuden ratkaisemisesta vaikeampaa.
Tutkimuksen mukaan sateenkaari-ihmisten asunnottomuutta selittävät osittain taloudelliset haasteet, mielenterveyden ongelmat ja perhesuhteiden katkeaminen. Nämä taustatekijät liittyvät usein syrjintään tai syrjinnän pelkoon, mikä vaikeuttaa vakaan ja turvallisen asumisen saavuttamista.
Asunnottomuuden taustasyitä
Taloudelliset vaikeudet ovat keskeinen syy sateenkaari-ihmisten asunnottomuudelle. Tutkimukseen osallistuneista vastaajista monet kertoivat, että he ovat kohdanneet haasteita liian korkeiden vuokrien ja suuren vuokravakuuden kanssa, mikä estää uuden asunnon löytämisen. Lisäksi monilla vastaajilla on ollut maksuhäiriömerkintöjä, jotka vaikeuttavat asunnon saantia. Vastaajien tulotaso oli usein matala, ja yli kolmanneksella ei ollut varaa sääolosuhteisiin sopiviin vaatteisiin, mikä Suomessa korostaa arjen haasteita.
Mielenterveysongelmat ja neuropsykiatriset diagnoosit, kuten ADHD ja autismi, olivat myös merkittäviä tekijöitä, jotka johtivat asunnottomuuteen. Näihin ongelmiin liittyvä avuntarve yhdistyi vaikeuksiin huolehtia raha- ja viranomaisasioista, mikä heikentää mahdollisuuksia pysyä kiinni vakaassa asumisessa.
Erityisen vakava ongelma sateenkaari-ihmisten kohdalla on syrjintä niin työ- kuin asuntomarkkinoillakin. Moni vastaajista kertoi, että he ovat joutuneet salaamaan sateenkaari-identiteettinsä asunnon hakutilanteessa pelätessään syrjintää. Tämä syrjintä näkyy myös palvelujärjestelmässä, jossa sateenkaari-ihmiset kokevat usein, ettei heitä kohdata heidän identiteettiään kunnioittaen. Palveluiden saavutettavuuden ongelmat johtuvat myös siitä, että osa sateenkaari-ihmisistä kokee palvelut syrjiviksi tai pelkää syrjintää, mikä nostaa kynnystä hakeutua avun piiriin.
Palvelujen kehitys ja syrjintään puuttuminen ennaltaehkäisee
Tutkimus tarjoaa useita ratkaisuehdotuksia sateenkaari-ihmisten asunnottomuuden vähentämiseksi ja ennaltaehkäisemiseksi:
Kohdennetut sosiaalipalvelut: Sateenkaari-ihmisten asunnottomuutta voitaisiin vähentää parantamalla palveluiden saavutettavuutta ja turvallisuutta. Erityisesti sateenkaari-ihmisten kohtaamiseen koulutetut sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset voisivat auttaa madaltamaan kynnystä hakea apua ajoissa.
Syrjinnän ehkäiseminen asuntomarkkinoilla: Lainsäädäntöä ja valvontaa on vahvistettava, jotta sateenkaari-ihmisiin kohdistuva syrjintä asuntomarkkinoilla vähenee. Syrjintätapauksissa tulee olla tehokkaita keinoja hakea oikeutta ja tukea.
Asunnottomuuden ennaltaehkäisy tukemalla mielenterveyttä ja taloudellista vakautta: Tarvitaan lisää resursseja erityisesti sateenkaari-ihmisille suunnattuihin mielenterveyspalveluihin sekä taloudelliseen tukeen. Ennaltaehkäisevää apua voidaan tarjota muun muassa talousneuvonnan ja viranomaisasioiden hoitamisen tukemiseksi.
Palveluiden sateenkaarierityinen osaaminen: Sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstön on tärkeää ymmärtää sateenkaari-ihmisten erityisiä haasteita ja riskejä asunnottomuudelle. Koulutus sateenkaari-ihmisten kohtaamiseen auttaisi vähentämään syrjintää ja lisäämään palveluiden käytettävyyttä.
Yhteisöllinen tuki: Monet sateenkaari-ihmiset saavat apua ensisijaisesti omasta yhteisöstään, kuten ystäviltään ja läheisiltään. Yhteisöllisyyttä tukevia palveluja ja sateenkaari-ihmisten omia järjestöjä voidaan tukea esimerkiksi tarjoamalla rahoitusta ja resursseja toiminnan laajentamiseen.
Sateenkaari-ihmisten asunnottomuus on monisyinen ongelma, jossa syrjintä ja vähemmistöaseman tuomat haasteet yhdistyvät muihin asunnottomuutta aiheuttaviin tekijöihin. Jotta sateenkaari-ihmisten asunnottomuutta voitaisiin vähentää, tarvitaan kohdennettuja toimia, joilla tuetaan heidän oikeuttaan turvalliseen ja vakaaseen asumiseen. Tämä edellyttää sekä rakenteellisen syrjinnän vähentämistä että sateenkaarierityisen osaamisen lisäämistä palveluissa ja asuntomarkkinoilla.